Logomain

5 magyar épület a 22. századból

By HG.HU 2013. október 28. 18:51

szerk at hg dot hu

Passzívház-iskola, hiperzöld irodaház és bankszékház is hírét viszi a hazai zöldépítészetnek: öt projekt is felkerült egy nemzetközi építészeti pályázat rövidlistájára.

Idén első alkalommal hirdette meg a nemzetközi zöldépítészeti szervezet, a World Green Building Concil európai regionális tagszervezete azt a pályázatot, amelyen a hazai zöldépítés nagyon jó arányban képviselte magát: a teljes mezőnyben, a 30 beérkező pályázatból hét érkezett Magyarországról, és öt projekt került a rövidlistára (és a díjról készült letölthető kiadványba). A versenyre három kategóriában lehetett nevezni a WGBC magyar tagszervezetén, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületén keresztül: egyrészt legalább egy éve működő, minősített fenntartható házakkal, másrészt városépítészeti, továbbá zöld vállalatirányítási kezdeményezésekkel. Bár a nyertesek között nincsen hazai projekt (díjat a prágai Skanska Green Court, a spanyol Vitoria-Gasteiz városa és a British Land vállalat kapott), az eredmény így is imponáló. Lássuk a legmenőbb hazai fenntartható kezdeményezéseket!

Rati_4.lead_1

A különleges EnergiaDesign tervezési módszernek köszönhető, hogy egy olyan világszínvonalú épület jött létre, amelynek egyrészt pozitív az energiamérlege, de nemcsak energiatakarékos és környezetbarát működésű, hanem a folyamatos visszacsatolási és mérési módszereknek köszönhetően egyfajta építészeti kutatólabornak is tekinthető a jövőben. Az ifj. Dr. habil. Kistelegdi István vezette tervezőcsapat munkáját a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kara Energia Desing Tanszékének kutatói segítették. Az épület hűtési és fűtési energiafelhasználása 80%-a egy hagyományosénak. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy már a tervezéskor is speciális szimulációs modelleket alkalmaztak. A hűtés és fűtés egy talajszonda-hálózattal és hőszivattyúkkal, továbbá a födémekben elhelyezett termoaktív fűtő-hűtő rendszerrel működik. A hővisszanyerővel felszerelt szellőztetőrendszer az energia 60%-át visszanyeri, és az épület része a természetes szellőztetést lehetővé tévő három látványos ún. Venturi-torony is. A meleg víz előállításához napkollektort használnak, de polikristályos napelempanelek is részei a működésnek. A természetes megvilágítás a belső terek komfortját is növeli.

Green_house_6.lead_3

A Skanska fejlesztette Váci úti irodaházról sokat elmond, hogy egy hasonló, de hagyományos építésű irodaházhoz képest 45%-kal kevesebb energiát használ. Ezen kívül azonban még számos olyan jellemzője van az épületnek, amelynek köszönhetően egy nemzetközi épületminősítő rendszer legmagasabb, a LEED Platina fokozatát sikerült elnyernie. A fenntartható működés egyrészt az épületgépészet korszerű megoldásainak köszönhető, ilyenek a jelenlétérzékelővel vezérelt geotermikus hűtő-fűtő és a kisnyomású légkezelő berendezés, továbbá a hűtőgerendás hűtési és hővisszanyerő rendszer. A világítás szintén jelenlét-érzékelőkkel vezérelve működik, ennek köszönhetően fele annyi energiát fogyaszt, mint egy hagyományos épületé. A vízfogyasztás hasonló arányokat mutat, a víztakarékos berendezéseknek, valamint a talaj- és csapadékvíz-felhasználásnak köszönhetően fele annyi, mint egy hagyományos rendszeré, a meleg vizet pedig napkollektoros rendszer termeli. A tetőfelületet különleges, ún. biodiverz zöldtető borítja. Szintén szigorúan szabályozott a hulladékgazdálkodás, az építkezés közben keletkezett hulladékot például 80%-ban újrahasznosították, de fontos szempont volt az építőanyagok környezetre gyakorolt hatása, valamint a helyi építőanyagok használata is. Mindezeknek köszönhetően az épület ökológia lábnyoma évente 1000 tonna szén-dioxiddal lett kisebb.

3

Passzívház minőségű iskolabővítés a 20. kerületben
Passzívházas iskolabővítés, 20. kerület, Budapest, tervező Szekér László

Iskolab%c5%91v%c3%adt%c3%a9s_1.lead_3

A Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg az az iskolabővítés, amelynek köszönhetően Magyarország első passzívház minőségű iskolaépülete jött létre, amely 90%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hagyományos iskolaépület. A Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet megújulása 2012 első felében kezdődött, és egyrészt a régi szárny felújítását, másrészt az új épülettömb felépítését jelentette. Az elért eredmény egyrészt a hőszigetelő épületburoknak (a régi épületen 10, az új szárny falain 25 cm vastag hőszigetelés) és a hőszigetelő nyílászáróknak, továbbá a hővisszanyerős szellőztetésnek köszönhető. Az építőanyagok mindegyike a helyszíntől 100 km sugarú körön belül beszerezhető, élettartamuk pedig minimum 50 év.        

 

K_h_1.lead_3

Az átadás alkalmával a HG.HU-n is bemutatott épület a TriGranit Zrt. fejlesztése. A Dunaparton található irodaház szintén igen magas minősítéssel, a LEED Arany fokozatával büszkélkedhet, Ehhez egyrészt minimálisra sikerült csökkenteni az energiafelhasználását, másrészt rendkívül gazdaságossá tenni a működését. Hőcserélőkkel és hőszivattyúkkal használják ki a talajvízben rejlő energiát, a belső terekbe pedig hűtő-fűtő álmennyezetek kerültek. A dupla falú üveghomlokzat rétegei között lamellák szabályozzák a levegő áramlását. A villamos energia jelentős része megújuló forrásból származik, és természetesen az épület működése során a víztakarékosságra is ügyelnek. Irodaháztól meglehetősen szokatlan, hogy a belső terekben kiterjedten használják a faburkolatot. Az építőanyagokat zöld igazolásokkal minősített változatban szerezték be. Külön figyelmet érdemel a bank közönségkapcsolati tere, amelynek kialakítása egy újszerű bank-ügyfél kapcsolaton alapszik.

Kinnarps.lead_3

A 2006-ban épült Kinnarps irodaház, amely a Váci úton található, egyike volt az első hazai zöld irodaházaknak. A svéd irodabútor-cég jelszava: Better at Work. Mivel filozófiájukat a gyakorlatba is átültetik, a cég sikerrel indult a WGBC Leadership Award Vállalati kezdeményezések kategóriájában. A cég filozófiájának lényege, hogy teljes működését és a bútorgyártás folyamatának minden lépését vizsgálják a fenntarthatóság, gazdaságosság és szempontjai szerint. A munkakörnyezet kialakításában mindez például a maximális helykihasználásra és rugalmasságra törekvésben nyilvánul meg, míg az irodaház fenntartható működése többek között a számítógép által vezérelt érzékelős hűtő-fűtő, szellőző és világítórendszernek köszönhető. 

fenntartható építészet, finta stúdió, leed, szekér lászló, magyar környezettudatos építés egyesülete, hungary green building council, hugbc, váci út, komló, k&h székház, milleniumi városközpont, skanska green house, world green building council leadership award, rati kft. gyárépülete, passzívházas iskolabővítés 20. kerület, kinnarps hungary kft., kinnarps irodaház Icon_print

RATI projekt, Komló

Kép Baranyai Bálint

Skanska Green House

Kép © Skanska

Passzívházas iskolabővítés a 20. kerületben

Kép © szekér László

K&H Székház

Kép © TriGranit Zrt.

A Kinnarps irodái

Kép © Kinnarps Hungary Kft.

/upload/images/photos/000/082/427/rati_4.thumb.jpg?1383049359
/upload/images/photos/000/082/390/green_house_6.thumb.jpg?1382987094
/upload/images/photos/000/082/392/iskolab%C5%91v%C3%ADt%C3%A9s_1.thumb.jpg?1382987570
/upload/images/photos/000/082/393/k_h_1.thumb.jpg?1382987746
/upload/images/photos/000/082/394/kinnarps.thumb.jpg?1382987877
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317