Logomain

Buborékházakat építtet az Amazon Seattle belvárosába

By Tóth Katalin 2013. november 1. 20:20

szerk at hg dot hu

Aerial.gallery

The Spheres - Seattle

Kép © NBBJ

9.gallery

The Spheres - Seattle

Kép © NBBJ

12.gallery

The Spheres - Seattle

Kép © NBBJ

8.gallery

The Spheres - Seattle

Kép © NBBJ

7.gallery

The Spheres - Seattle

Kép © NBBJ

10.gallery

The Spheres - Seattle

Kép © NBBJ

11.gallery

The Spheres - Seattle

Kép © NBBJ

13.gallery

The Spheres - Seattle

Kép © NBBJ

Elsőre játékos kedvű UFO-nak is tűnhet az NBBJ építészeinek terve, a kerekded épületegyüttes azonban az Amazon irodáinak ad majd otthont Seattle-ben.

A világ legnagyobb online áruháza az utóbbi években csak tovább duzzadt: három év alatt háromszorosára nőtt alkalmazottainak száma, és ezt a növekedést az infrastruktúrának is követnie kell. Ezt ismerte fel a gigacég vezetősége, amikor a jellemzően nagyszabású munkáiról ismert NBBJ építészirodát felkérték a Seattle eddigi legnagyobb beruházásának számító új főhadiszállás megtervezésére.

A világ több pontján irodát működtető NBBJ eddig is olyan megrendelőkkel büszkélkedhetett, melyek a világ leginnovatívabb cégei és a legnevesebb egyetemek közül kerültek ki: dolgoztak már a Microsoftnak, a Google-nek és a Samsungnak, de a listában a Stanford és a Cambridge egyetemeket is megtaláljuk. Az Amazonnak készülő tervekkel a legdörzsöltebbeket is meglepték: a három funkcionális torony mellé ugyanis három egymásba metsződő gömböt terveztek az észak-amerikai nagyváros egyik gyorsan fejlődő kerületébe.

A beépítésre vonatkozó terveket a városi tanács egy évve ezelőtt fogadta el, ám a három torony mellett akkor még csak egy "vegyes használatú középmagas épület" szerepelt. Az NBBJ építészei azonban nem akarták egy újabb üvegkockával gazdagítani a kevésbé izgalmas seattle-i utcaképet, hanem egy speciális hálós struktúrát kidolgozva megálmodták a "The Spheres" becenéven emlegetett projektet. A mintegy 30 méter magas struktúra iroda- és kereskedelmi funkciókkal lesz megtöltve a tervek szerint, a földszinten pedig 1600 négyzetméteres üzlethelyiséget alakítanak ki, mely a publikus használatot erősíti.

A torony és a gömbök között i szabad teret kutyasétáltatásra és pihenésre alkalmas parkként alakítják majd ki, hogy bárki közelről megtapasztalhassa a nem mindennapi épületek alakította térélményt.

Az utcafrontra másfél méter széles kerékpárutat terveztek, amely a városban hamarosan megvalósuló kerékpárúthálózatra csatlakozik majd, valamint az Amazon egy új városi buszvonal elindítását is fizeti, amely természetesen az épület előtt is elhalad majd.

A várostervezési tanács jóváhagyása után már csak az építési engedély hiányzik, ami a hozzáértők szerint csupán hetek kérdése, így az építkezés hamarosan megkezdődhet. A nagyszabású projekt nem csak Seattle város látképéhez járul majd hozzá nagyban, de a városhasználatot is újraértelmezi majd a kissé szigorú utcahálózattal rendelkező, jelenleg nem kifejezetten izgalmas városrészben.

építészet, irodaház, high-tech, seattle, nbbj architects, buborék, epiteszet, amazon, amazon headquarters, főhadiszállás, the spheres Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317