Logomain

A greenwash ellen küzdenek a magyar zöldépítészek

By HG.HU 2013. október 24. 14:54

szerk at hg dot hu

A „zöld hamisítás” jelensége ellen hirdetett harcot a Minősített Magyar Épületek Adatbázis.

Ma már szinte nincs olyan beruházás, amely ne burkolózna zöld köntösbe, a hangzatos "legzöldebb"  jelzők azonban sokszor csak felszínes máznak biznyulnak.  Ezt elégelte meg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC), amely szeretné átláthatóvá tenni a terület eredményeit. Erre hozták létre a Magyar Minősített Épületek Adatbázist, amely naprakész nyilvántartásként kíván működni, és összegyűjteni az összes, nemzetközi épületminősítő rendszerben (LEED, BREEAM, DGNB, EU-Green Building - a rendszereket korábban a HG.HU-n is bemjutattuk) értékelt hazai házakat, feltüntetve, hogy pontosan  milyen szintű és mekkora időtartamra szóló (végleges vagyideiglenes) minősítésről van.e szó.     

Adatb%c3%a1zis_2.gallery

Harc a zöld hamisítás ellen

„Az Adatbázis naprakész, a HuGBC szakemberei által rendszeresen frissített és felülvizsgált információs forrás, a benne feltüntetett adatok mögött komoly szakmai háttér áll” - fejtette ki ezzel kapcsolatban  dr. Reith András, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete elnöke. “Az egyes projektekről lehívható lesz minden fontos adat, azaz például a tervező, kivitelező vagy a fejlesztő is, ezzel például a beruházók részére is fontos útmutatást jelent majd. Az Egyesület pedig a jövőben mindenképpen fel kíván majd lépni a félrevezető információk, a greenwash ellen, akár helyreigazítások kérésével is.”
„Köszönhetően az egyre több hazai minősített épületnek, az utóbbi 1-2 éveben egyre sűrűbben találkoztunk olyan sajtóhírrel vagy marketinganyaggal, amelyek a hazai minősített zöld épületekkel foglalkoznak” - fejtette ki Barta Zsombor. “Sajnos számos alkalommal olvashattunk fél- vagy téves információkon alapuló anyagokat, így nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy összeállítsunk és fenntartsunk egy olyan hazai adatbázist, amelyből a szakma, a sajtó, de laikus érdeklődők is pontos és naprakész információhoz juthatnak. Ezzel az adatbázissal egy olyan igényt elégítünk ki, amely már régóta megfogalmazódott szakmai, ingatlanbefektetői és újságírói körökben is.” 

A nemzetközi minősítési rendszerekről

A világ számos országában fejlesztettek már ki környezettudatos épületminősítési rendszereket. A minősítő rendszerek önkéntes rendszerek, amelyek nemzetközi szinten is átláthatóvá és összehasonlíthatóvá teszik a minősített létesítményeket. A legismertebb rendszer az Egyesült Királyságból származó BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method) és az amerikai LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) zöldépület- minősítő rendszer. Régiónkban ezen a két angolszász rendszeren kívül fontos kiemelni a német DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) által kifejlesztett rendszert is, valamint az Európai Unió Green Building Programme keretében minősített épületeket.
Az Adatbázis itt érhető el.

 

építészet, fenntartható építészet, leed, város, magyar környezettudatos építés egyesülete, hungary green building council, hugbc, breeam, epiteszet, minősített magyar épületek adatbázis, nemzetközi épületminősítő rendszerek, eu-green building Icon_print

a LEED Gold minősítésű K&H Székház

Kép © TriGranit

A LEED platina minősítésű Skanska Green House

Kép © Skanska

Az Adatbázis ismertetése a Green Talk XXL konferencián

Kép © HuGBC

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317