Logomain

Budapesti garázsgasztro: kis pénz, nagy design

By Horváth András 2013. október 5. 19:25

szerk at hg dot hu

Design_uzsi_1.gallery

Design Uzsonnára a Design Héten

Kép © Hello Wood

Design_uzsi_2.gallery

Design Uzsonnára a Design Héten

Kép © Hello Wood

Dsign_uzsi_3.gallery

Design Uzsonnára a Design Héten

Kép © Hello Wood

Design_uzsi_4.gallery

Design Uzsonnára a Design Héten

Kép © Hello Wood

Sütőtökgolyó, céklakoktél, feketeleves, kókuszos káposzta. Kicsit úgy hangzik, mintha Lázár Ervin egyik mesehősét arra kérnénk, sorolja fel kedvenc ételeit és italait.

Berzsián pedig elgondolkozik, megvakarja a homlokát, majd szavalni kezd. 

A Design Hét első vasárnapjának délután, a Design Terminál előtt a fent említett, különös nevű és különös ízű kajákat kóstolhatták meg az arra járók. A Dizájn Uzsonnára program szervezője a Hello Wood projetkmenedzsereként dolgozó Janota Orsi volt, míg a platformot a Hello Wood egyik installációja, az Asztal adta. A sporaarchitects építészei és a hozzájuk csatlakozó építészhallgatók célja egy olyan közösségi tér létrehozása volt, amely egyrészt multifunkcionális, másrészt mérete miatt is alkalmas nagyobb társaságok fogadására. A számtalan felhasználási lehetőség közül az Asztal ezúttal valóban asztalként szolgált, ahol a budapesti garázsgasztró úttörői mutathatták meg magukat. 

Építészet és gasztró

"A Hello Wood az évek folyamán egyre professzionálisabbá vált, de nem akarunk elszakadni az eredeti céljainktól. Ezért volt fontos, hogy a termékeket olyan kísérleti műhelyek rendelkezésére tudják bocsájtani, amit emberek a szabadidejükben szerelemből csinálnak" - elemzi Pozsár Péter, a Hello Wood egyik alapítója az építészet és a gasztró találkozása kapcsán.
Ha pedig találkozásokról van szó, a Dizájn Uzsonnára remekül passzolt az idei Design Hét tematikájába, amely a design és a különböző társadalmi, tudományos és művészeti területek metszéspontjairól szól.  

A kókuszos leves megálmodása mellett hozzájuk fűződik az utóbbi évek egyik legjobb meglátása is: hazánkban a másnapos emberek kiszolgálása egyelőre egy sötéten tátongó piaci rés csupán.

Feketeleves másnaposoknak

Az egyik ilyen terület a gasztró, ahol egyre inkább megjelenik a környezettudatosság. Ha pedig ezt összehangoljuk az étkezési kultúrával, akkor olyan remek kezdeményezésekbe botlunk, mint például az Egytál? Hánytál! - formáció. A kajákat itt is – akárcsak a többi résztvevőnél – egy néhány fős csapat készíti, akad közöttük, festőművész, szociológus, sőt még egy irodalomtörténész is. Az Egytál? Hánytál! nem csupán saját receptekkel, hanem komoly vállalati ars poeticával is bír, amely így hangzik: a háziasszonyi mártíromság kortárs dekonstrukciója. A kókuszos leves megálmodása mellett hozzájuk fűződik az utóbbi évek egyik legjobb meglátása is: hazánkban a másnapos emberek kiszolgálása egyelőre egy sötéten tátongó piaci rés csupán. Így született meg a másnapos menü ötlete, pontosabban a másnapos feketelevesé. Hiszen másnap úgyis jön a feketeleves, száraz, üres tekintettel bámulunk üres pénztárcánkba, esetleg a mellettünk fekvő ismeretlenre. 

Vasárnapi menü, környezettudatosan

A Dizájn Uzsonnára arra a koncepcióra épült, hogy egy teljes vasárnapi menüből válogathassanak az Asztalhoz ellátogatók. Míg az Egytál? Hánytál! csapata alapanyagait a Manga Cowboy hamburgerező maradékaiból és készletfeleslegéből szerezte be, addig a családi vállalkozásként üzemelő 1falatzamat más irányból közelített a környezettudatosság felé. Céljuk az, hogy betörjenek a zöldségkrémek piacára, és a mindenféle ízfokozókkal telezsúfolt melegszendvicskrémek helyett inkább  régi-új alapanyagokból készült máj-, spenót- és sárgarépakrémekkel megkent szendvicseket egyen a kocsmák, bárok, kávázók közönsége. 


Aki pedig a Telepről már jól ismert Bagel-szendvicseken túl valami édességre is vágyott, azt a Bon Bon Bon golyói várták. Például a sütőtökgolyó, vagy a zöldteagolyó. Az előbbi a sütőtökben megtalálható cukor mellett még a hozzáadott méztől is egy kicsit édesebb lett, az utóbbi azonban valóban olyan volt, mintha egy csésze zöldteát egyetlen egy gömbbe sűrítettek volna – tehát egy kicsit kesernyés, kellemesen fanyar. A Bon Bon Bonnál azt is fontos megjegyezni, hogy minden ételük laktóz- és gluténmentes, így ételeik azon kevés desszertek közé tartoznak, melyeket nyugodtan fogyaszthatnak tejcukor- és lisztérzékenyek is.

Az újrahasznosítás jegyében

Az Asztal legvégén a Hello Wood csapatának néhány tagja keverte a zöldség- és gyümölcskoktélokat, az újrahasznosítás jegyében pedig szigorúan csak használt befőttesüvegben lehetett kapni a céklából, banánból, almából, narancsból és mindenféle egyéb, a Lehel piacról beszerzett zöldségből-gyümölcsből készült italokat. A Smoothie színes frissítői pedig remekül illusztrálták azt, hogy kevés pénzből, újrahasznosított anyagokból is lehet finom, egészséges, esztétikus táplálékot gyártani. 
Rövidebben: kis pénz, nagy dizájn.

Hello Wood
  • Név:
  • Hello Wood
Iparág:
Design
Weboldal
Leírás:
A Hello Wood egy összművészeti alkotótábor, kísérlet a legtehetségesebbek összehozására. Az alkotóműhely egyben egy olyan fesztivál, ahol fröccs mellett igazi inspiráció is folyik.

gasztronómia, hello wood, gasztro, design hét budapest 2013, gasztrodesign, design uzsonnára, telep Icon_print

Design Uzsonnára a Design Héten

Kép © Hello Wood

Design Uzsonnára a Design Héten

Kép © Hello Wood

Design Uzsonnára a Design Héten

Kép © Hello Wood

Design Uzsonnára a Design Héten

Kép © Hello Wood

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317