Logomain

Dzsungellé alakítják parkjaikat a bécsiek

By HG.HU 2013. augusztus 9. 20:15

szerk at hg dot hu

Szándékosan engedik burjánzani a vadnövényeket a bécsi zöldterületeken.

„Nincs a városnak elég pénze, hogy lenyírja a füvet?” – csodálkozik el egy asszony, amikor elhalad a bécsi Gaudenzdorfer Gürtel mellett található, elhanyagoltnak látszó terület mellett, ahol ökörfarkkóró, borzas zsombor, mezei zsálya és egyéb kórófélék törik meg a magasra nőtt fű egyeduralmát. Hanyagság helyett azonban több éves munka eredményéről van szó: az egykori focipálya területén tudatos, többévi munka eredményeként hullámzó rét egyike Bécs azon vad oázisainak, amelyek a város területén belül nyújtanak menedéket számos rovar- és madárfajnak. A „Természetes hálózat” elnevezésű projekt keretében intenzíven gondozott zöldterületek helyett térdig érő fű és vadvirágok díszítik Bécs egyes pontjait. A városban található vad oázisok számos rovar- és madárfajnak nyújtanak táplálékforrást és búvóhelyet, ráadásul többévi munka eredményei.

Becs_oazis.gallery

A területet a bécsi városháza környezetvédelmi ügyosztályának „Természetes hálózat” nevet viselő projektje keretében, hét évvel ezelőtt kezdték el „visszavadítani”, hogy ma több mint 70 féle növénynek adhasson otthont.

Minden évben olyan vadvirágok magjait szórják ki, amelyek vonzzák a méhéket, lepkéket és egyéb rovarokat, a területet nem trágyázzák, évente maximum kétszer kaszálják és csak a legszükségesebb munkákat végzik el rajta, hogy minél természetesebb maradjon. 

„A parkokban található rétek és egyéb zöldterületek extenzív gondozásával méhek és számos más rovarfaj számára biztosítunk táplálékforrást és élőhelyet” – magyarázza a program kapcsán Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok.

Az osztrák fővárosban több kerületben is található ilyen vad oázis, a városi kertészetben, a Blumengärten Hirschstettenben pedig külön rétet ültettek a méhek számára. A speciális vadvirág-keveréket méhészekkel közösen állították össze úgy, hogy tavasztól őszig optimális táplálékforrás legyen a méhek és lepkék számára. A harminc többnyári virágfajt – például illatos ternyét, levendulát, díszdohányt, kék búzavirágot és sárga violát – illatuk, színük és nektártartalmuk alapján válogatták össze. A kertészetben a vezetések során azt is megtudhatják az érdeklődők, miként varázsolhatják kertjüket valóságos földi paradicsommá a méhek számára.

bécs, környezetvédelem, város, fenntartható város, visszavadított zöldterületek, természetes oázisok, természetes hálózat Icon_print

Természetes Hálózat projekt

Kép © Mario Lang

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317