Logomain

Sikerprojekt a budapesti közösségi méhészet

By Ongrádi Melinda 2013. szeptember 2. 13:24

szerk at hg dot hu

Kozossegi_mez_1_1.gallery

Közösségi méhészet a Műcsarnok teraszán

Kép © Közösségi Méz/Seprűs P. Péter

Kozossegi_mez_2_2.gallery

Közösségi méhészet a Műcsarnok teraszán

Kép © Közösségi Méz

Kozossegi_mez_3_3.gallery

Közösségi méhészet a Műcsarnok teraszán

Kép © Közösségi Méz

Kozossegi_mez_4_4.gallery

Közösségi méhészet a Műcsarnok teraszán

Kép © Közösségi Méz

Kozossegi_mez_5_5.gallery

Közösségi méhészet a Műcsarnok teraszán

Kép © Közösségi Méz

Rengeteg mézet ad az első budapesti közösségi méhészet. A város lehet az emberiség által fenyegetett méhek új menedéke?

Könnyen lehet, hogy át kell alakítanunk a méhészek munkájáról a fejünkben élő képet, ha ideális körülmények között működő méhészetre gondolunk, és a zöldellő vidéki környezetben felállított kaptárak helyett városi templomtornyokban, szállodák, közintézmények tetején és városi közösségi kertekben működő méztermelő gazdaságokra kell majd asszociálnunk. 

Legalábbis ez derült ki a német finger group közreműködésével a Műcsarnok hátsó teraszán létrehozott budapesti közösségi méhészet munkáját ismertető sajtótájékoztatón, ahol a méhészkedés egyéb hozadékait is megismerhettük: például azt, hogyan segít a különböző társadalmi rétegeket közelebb hozni, valódi közösségek kialakulását segíteni az apró rovarok jól szervezett társadalma – továbbá hogyan képes egy méhészet akár önfenntartó kulturális projekt alapjává válni. Hivatalosan csütörtökön nyit meg az Új Múzeum Méheknek, amely a kaptárak tetejére szerelt három makett-múzeumtérben a méhészkedés szélesebb társadalmi összefüggéseit tárja fel a látogatók előtt, akik a helyszínen valódi, városligeti mézet is vásárolhatnak majd.

Nem nagyon szokott előfordulni, hogy a méhek megcsípik a projektben résztvevőket vagy az érdeklődőket, kivételt csak a fotósok képeznek – de ők is csak akkor, ha például a kaptárak elé állnak vagy vakuznak, nyugtatott meg minket a tárlat és a kaptárak megszemlélésekor Andreas Wolf. Ez némileg eloszlatta a városi méhészkedéssel kapcsolatos egyik aggodalmunkat, nevezetesen azt, hogy mekkora kockázatot jelentenek ránk nézve a méhek, így teljes figyelmünket az olyan információknak szentelhettük, mint hogy a projekt július eleji indulása óta 65 kg mézet sikerült kipergetni, ami három méhcsalád esetén állítólag igen jó eredmény. 

A Közösségi Méz program kurátora, Erdődi Katalin invitálására Budapestre érkezett frankfurti finger termelői és művészeti kollektíva, azaz Florian Haas és Andreas Wolf 2007-től foglalkozik méhészettel kapcsolatos projektekkel. Öreg, tapasztalt méhészek tanácsolták nekik, hogy e tevékenységükkel menjenek közelebb a városokhoz, mivel ott kedvezőbb feltételeket találnak a méheknek – amit a duó tagjai kezdetben meglehetősen hitetlenkedve fogadtak. A kezdetektől kiderült azonban, hogy a tanácsot érdemes volt megfogadni, a frankfurti vasútállomás közelében, egy templomtoronyban elhelyezett méhészetük ugyanis átlagon felüli mennyiségű méztermést produkált. A projekt gyorsan növekedésnek indult, és hamarosan a frankfurti Modern Művészetek Múzeumának tetején is létrejött egy virágzó városi méhészet. Itt a kaptárakon látható infógrafikák segítségével egyfajta tanösvényen ismerhetik meg behatóbban a témát az érdeklődők. A városi méhészkedést kulturális, társadalmi és oktatási missziónak is felfogó duó hamarosan számos oktatási intézménnyel is kapcsolatot épített ki, így van olyan német középiskola, ahonnan érettségi után kilépve akár saját méhészet alapításához elegendő tudással is fel vannak vértezve a diákok.

A városi méhészetek ötlete egyébként Nyugat-Európában már évek óta nagy népszerűségnek örvend, például a párizsi operaház tetején is működik egy ilyen létesítmény.

Németországban pedig sok hobbiméhész él, akik a városok peremén, vagy akár a városban hódolnak szenvedélyüknek, de akár egy belvárosi frankfurti parkban is vehetünk helyben termelt mézet.

Magyarországon viszont még nagyon is vidékre való tevékenységnek tartják a méhészkedést – számoltak be róla a német ötletgazdák. Bár a budapesti kezdeményezést már az induláskor a vártnál jóval nagyobb érdeklődés övezte (a 20 fősre meghirdetett vegyes méhészcsoport létszámát közel 40-re kellett növelni), egy ilyen projekt kapcsán nagyon sok tévhitet is el kell oszlatni, amely a fejünkben a méhészettel és a méhekkel kapcsolatban él. Erről Tornyossy Csaba okleveles méhész mesélt nekünk, aki szerint ha kerüljük a méhekkel való konfrontálódást, azaz például nem kezdünk el pánikszerűen hadonászni a közeledtükre, nem kell félnünk a méhcsípéstől; városokban egyébként sem a méhek, hanem a darazsak okozzák a legtöbb problémát szerinte. Azt is megtudhattuk: egy saját telken létrehozott méhészetnek természetesen meg kell felelnie különféle előírásoknak, viszont azzal kapcsolatban csak bejelentési kötelezettsége van annak, aki ilyen vállalkozás létrehozását tervezi. 

És hogy miért jelent ideális „méhlegelőt” egy nagyváros? Például mert itt nem a monokultúrás gazdálkodás jellemző, azaz egyféle növényfaj nagy mennyiségben, hanem változatos, különböző időszakokban virágzó fajok vannak jelen – és ide beleszámíthatjuk akár a balkonládákban tartott virágokat is. A budapesti közösségi mézben a vizsgálatok szerint legnagyobbrészt a sok helyen díszfaként ültetett japán akác pollenje van jelen, de található benne rózsafélék, ecetfa és magyal, sőt titokzatos módon még repce pollenje is. A méhészkedés egyébként Magyarországon igencsak elterjedt tevékenység, a világon nálunk a legnagyobb a méhészetek "sűrűsége" - a városok azonban e szempontból még fehér foltnak számítanak.

Ami szintén eléggé meglepő, hogy a Városligetben gyűjtött alapanyagból készült méz a jelek szerint nem tartalmaz semmiféle olyan szennyezést, például nehézfémeket, amelyet pedig szinte elvárnánk tőle. Mindezt a mézet bevizsgáló WESSLING Hungary Kft. képviselőjétől, Szigeti Tamástól tudhattuk meg. Nem tartalmaz állatgyógyszer-maradványokat sem, a jelek szerint a Városligetben és környékén senki nem használ ilyeneket. És permetezőszereket sem, ami egy másik oka annak, hogy a vidéki környezetnél miért lehet kellemesebb a méheknek egy nagyváros.

A méhek és emberek kapcsolatát erősíteni kívánó múzeum három makett-termében a méhek társadalma és a rajintelligencia, illetve a mai emberi társadalmak és demokrácia működése közötti összefüggéseket, az ENSZ ehető rovarok fogyasztását népszerűsítő kampányát, illetve a közösségi méhészcsoportok munkáját bemutató „tárlatot” szemlélhetjük meg, méhek társaságában. Az augusztus 22-iki megnyitótól szeptember 30-ig számos program is kíséri a kiállítást, amelyekről bővebben itt olvashatunk. A városligeti mézet pedig a helyszínen, emellett a Műcsarnok ajándékboltjában, a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban, továbbá a Szatyorboltban is megvásárolhatjuk.

Együttműködő partnerek: Műcsarnok, Országos Magyar Méhészeti Egyesület, WESSLING Hungary Kft., Lumen Zöldség és Közösségi szolgáltató, Megálló Csoport, Based on Pig

műcsarnok, budapest, város, városliget, közösségi kert, mez, méhek, állattartás a városban, finger group, városi méhészet, méz, florian haas, andreas wolf, közösségi méz program, budapesti közösségi méhészet, erdődi katalin, tornyossy csaba, wessling hungary kft. Icon_print

Közösségi méhészet a Műcsarnok teraszán

Kép © Közösségi Méz/Seprűs P. Péter

Közösségi méhészet a Műcsarnok teraszán

Kép © Közösségi Méz

Közösségi méhészet a Műcsarnok teraszán

Kép © Közösségi Méz

Közösségi méhészet a Műcsarnok teraszán

Kép © Közösségi Méz

Közösségi méhészet a Műcsarnok teraszán

Kép © Közösségi Méz

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317