Logomain

A fából épült felhőkarcolóké a jövő?

By HG.HU 2013. szeptember 5. 21:09

szerk at hg dot hu

Fa_felhokarcolo_3.gallery

A North Vancouver-i Városháza

Kép © Michael Green Architecture

Fa_felhokarcolo_2.gallery

A North Vancouver-i Városháza

Kép © Michael Green Architecture

Fa_felhokarclok_4.gallery

Erdő

Kép © JasonBrown2013, flickr.com

Fa_felhokarcolo_1.gallery

Faszerkezetű magasház Michael Green tanulmányában

Kép © Michael Green Architecture

Ha egy fa akár 40 emelet magasra is képes megnőni, miért ne épülhetnének belőle magasházak? Michael Green kanadai építész évek óta megszállottja a fából épített magasépületeknek.

A szakember nemrég a TED Talks konferenciasorozat előadásában, valamint egy tanulmányban is kifejtette ezzel kapcsolatos álláspontját. A Michael Green és munkatársai által megálmodott, 30 emeletes faszerkezetű toronyházról nemrég cikket is közöltünk, az építészek által most összeállított látványos prezentáció pedig igyekszik választ adni a jogosan felmerülő kérdésekre, és példákkal is érvel. 
Az építészek nem beszélnek a levegőbe, ugyanis ők jegyzik például Észak-Amerika leendő legmagasabb faépülete, a 27,5 méteresre tervezett, Brit-Kolumbiában épülő Wood Innovation Design Centre terveit is.

Környezetbarát és szénsemleges

A fa építőanyagként való felhasználása a környezeti szempontokból előnyösnek tűnik, hiszen a faanyag szén-dioxidot köt meg, amely csak akkor szabadul fel, ha a fa elrothad vagy elég. „Ahogy egyre többen költöznek a városokba, nem kérdés, hogy a magasházaké a jövő. Az acél és a beton valószínűleg továbbra is megőrzi fontos szerepét, ezek előállításához azonban nagyon sok energia szükséges, és a hozzájuk köthető üvegházgáz-kibocsátás is nagy” - fejtegeti Green. „A korszerű fatermékek ma már lehetővé teszik, hogy rosszabb minőségű faanyagokból is készülhessenek nagy teherbírású építőanyagok. Ahogy a jövő a fosszilisról a megújuló energiákra való átállás, úgy az építőiparban is váltanunk kell a környezetbarát építőanyagokra.”
És hogy ma miért tekinthető mindez technológiai szempontból is egyre inkább reálisnak? A szerző a több rétegből felépülő, tömbösített fatermékek megjelenését emeli ki.

Ezek a korszerű építőanyagok kihasználják a fa teherbíró rostszerkezetében rejlő lehetőségeket, ugyanakkor tűzállóság és akusztika szempontjából már egészen mások, mint a feldolgozatlan faanyagok.

A tervezőknek a North Vancouver-i Városháza, bár nem magasház, kiváló kísérletezési lehetőséget jelentett ezekkel az anyagokkal. Itt egy nagyméretű átriumot építettek fel a 10-20 éves kőrisfa alapanyagból összeállított, előre gyártott, 4 x 9 m-es panelekből.
„Minden meghatározó építészeti mozgalom kísérletezéssel, a határok feszegetésével indult. Hogy milyenek lesznek majd a fából épült magasházak, organikus formájúak, vagy négyszögletesek?" - mereng Green a lehetséges forgatókönyveken. "Látszik-e majd a faszerkezet, vagy nem? Ez a jövő építészeinek kezében van. Azt ugyanakkor kevesen tudják, hogy Észak-Amerikában sok olyan többszintes épület áll ma is, ahol a tégla homlokzatburkolat mögött fa tartószerkezet rejtőzik."

Tervek kézzel fogható közelségben

A tervezőiroda által összehívott mérnökcsapat több éves konzultációs folyamat során arra jutott, hogy ma már Észak-Amerika földrengésveszélyes zónáiban sem irreális gondolat egy 30 szintes faszerkezetű épület, amelynek terveit nemrég a hg.hu-n is bemutattuk. A felhőkarcolóiról ismert SOM építésziroda pedig nemrég egy tanulmányt jelentetett meg, amely reálisnak tartja egy 42 szintes épület létrehozását a különösen szeles Chicagóban.
A koncepcióról bővebben az itt található tanulmányban olvashatunk, a TED előadása pedig ezen a linken látható.

 

design, som, amerikai építészet, magasházak, faszerkezet, michael green architecture, fa felhőkarcolók, fa tartószerkezet, north vancouver-i városháza, ted talks Icon_print

A North Vancouver-i Városháza

Kép © Michael Green Architecture

A North Vancouver-i Városháza

Kép © Michael Green Architecture

Erdő

Kép © JasonBrown2013, flickr.com

Faszerkezetű magasház Michael Green tanulmányában

Kép © Michael Green Architecture

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317