Logomain

Indul az első közösségi méhészet Budapesten

By HG.HU 2013. július 3. 17:53

szerk at hg dot hu

Nem várt lelkesedéssel fogadta a budapesti nagyközönség azt a különleges mozgalmat, melyet a német Finger csoport kezdeményezett. A megmozdulás lényege egy közösségi méhészet létrehozása a főváros szívében.

A munka július 3-tól startol, a projekt művészeti része pedig augusztusra datálódik és az Új Múzeum Méheknek címet kapta. Nem várt lelkesedéssel fogadta a budapesti nagyközönség azt a különleges mozgalmat, amelyet a német Finger csoport kezdeményezett. A megmozdulás lényege egy közösségi méhészet létrehozása a főváros szívében. A munka július 3-tól startol, a projekt művészeti része pedig augusztusra datálódik és az Új Múzeum Méheknek címet kapta. A gondolat a frankfurti Florian Haas és Andreas Wolf fejéből pattant ki, akik Magyarországon is szeretnének kedvezni a méhészet amatőr szerelmeseinek. A csoportban diákok, nyugdíjasok, édesanyák, újságírók, álláskeresők és közösségi kertészek egyaránt megtalálhatóak. A nagy sikerre való tekintettel a gárda végül 40 fővel indul, elsődleges feladata pedig a méhek gondozása lesz. 

Kozossegi_mez_1.gallery

A cél, hogy nyár végére már kóstolni lehessen az édes nektárt. A résztvevők július 3-7-ig a német művészek és Tornyossy Csaba szakértő irányítása alatt vesznek részt a műhely munkálatokon, ahol lexikális tudást kapnak a méhészet alapjairól. A projekt szakmai partnere az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) lesz.

A kísérlet lényege, hogy olyanok is belekóstolhassanak és megismerhessék ezt a különleges szakmát, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük a nem kifejezetten méhészkedésre alkalmas, városi környezet miatt. Bár sokan szkeptikusak az urbánus méhészet iránt, hiszen félnek attól, hogy a szmog és a város szennyezett levegője mérgező hatással lehetnek a mézre, azonban a német projekt alatt szakértők bevonásával megvizsgálták a termést. Az elemzés nem mutatott ki semmilyen káros összetevőt, sőt a „városi méz” sok esetben felvette a versenyt a vidéken termesztett nektár minőségével.

A német csoport augusztus 22-én különleges kulturális élménnyel kedveskedik az érdeklődőknek. A kaptárak tetején megnyílik az Új Múzeum Méheknek nevű „tárlat”, melynek négy termébe a méhek szabadon berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a tematikus előadásokat.

Az "Új Múzeum Méheknek - Budapest" a berlini Schering Alapítvány és MitOst Egyesület közös szervezésében megvalósuló kultur-im-dialog.moe 2013 verseny nyertes projektje.

További részletek:
http://kozossegimez.tumblr.com/
https://www.facebook.com/kozossegimez

Támogatók: Schering Alapítvány, MitOst Egyesület, Institut für Auslandsbeziehungen
Szakmai partner: Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME)
Helyszín és együttműködő partner: Műcsarnok
Partnerek: Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató, Based on Pig, Megálló Csoport

Forrás: sajtóközlemény

budapest, város, mez, közösségi méhészet, városi méhészet, méz, új múzeum méheknek, florian haas, andreas wolf, finger csoport Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317