Logomain

Lakás és szövetkezet: közösségben élni

By HG.HU 2013. június 18. 11:58

szerk at hg dot hu

Mi tudna megoldást adni az egyre több magányosan élő ember szociális, gazdasági és kulturális problémáira, mi segítené egy egészséges, vegyes társadalom kialakulását?

Magyarországon is, hasonlóan az európai átlaghoz, öregszik a társadalom, egyre több ember él egyedül egy háztartásban és egyre több embernek lenne szüksége társadalmi segítségre. Ezek az emberek (legyen szó egy özvegy nagymamáról, vagy éppen egy elvált apukáról, aki egyedül neveli a gyerekét) azért élnek egyedül, mert ezt az életformát választják, vagy mert nincs más lehetőségük? Javítana-e az életminőségükön, ha tudnának közösségben élni? Elképzelhető-e, hogy azért nem élnek közösségben, mert nincs megfelelő lakásforma, amely ki tudná elégíteni az együttélés igényeit? 

Sargfabrik_ok.gallery

A rendszerváltás óta egyre gyorsabban változnak a társadalmi normák, a megváltozott életformák hatására egyre többféle család- és háztartási modell jelenik meg. Persze korábban is voltak egyedül élők, elváltak, de a család szerepének megváltozásával egyre többen távolodnak el a társadalomtól, magányosodnak el. Mivel a nyugat-európai országok hamarabb szembesültek ezen változások előnyeivel és hátrányaival, így ők már sokkal korábban el tudtak kezdeni kifejleszteni új lakás- és lakozási formákat, amelyek tudnak alkalmazkodni ezekhez az új igényekhez. Ezek az új formák, kísérletek legtöbbször lakásszövetkezetekben (más néven kóperatívokban) jönnek létre, mivel az ő struktúrájuk elég flexibilis ahhoz, hogy reagáljon a megváltozott igényekre.

Ezek a kóperatívok mindig valami közös céllal (olcsóbb lakás, együttélés, egymás segítése) jönnek létre, sokszor teljesen alulról kezdeményezve és a közvetlen demokrácia alapján működve (minden tagnak egy szavazata van). A közösen megfogalmazott, kitűzött céloknak köszönhetően a tagság aktivitása sokkal magasabb, mint egy általános társasház vagy más piaci alapon működő együttlakási forma esetén. A tagok már az alapítás fázisában bekerülnek a közösségbe, együtt fogalmazzák meg közös érdekeiket, céljaikat illetve később együtt, egymás mellett lakva élik privát és közösségi életüket. A felmerülő kérdésekben (mik legyenek a közös célok, hol legyen az otthonuk, mekkora legyen az egyes tagok lakása, mekkorák a közösség terei, milyen szociális és gazdasági érdekek szerint változtassák a kóperatívjukat, milyen legyen a háztartások összetétele stb.) együtt döntenek és együtt alakítják életüket, jövőjüket.

A Budapesten most alakuló Közösségben Élni arra keresi a választ, hogy miként lehetne ilyen alulról kezdeményezett, közös célok alapján működő, nonprofit kóperatívokat létrehozni a tagok aktív részvételével az alapítástól a fenntartásig.
Internetes elérhetőség: www.kozossegbenelni.blogspot.com
Facebook: Közösségben Élni
E-mail: kozossegben.elni@gmail.com

Forrás: sajtóközlemény

építészet, város, epiteszet, elöregedő társadalom, közösségben élni, elmagányosodás, lakásszövetkezet, lakásforma, kóperatíva, sargfabrik Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317