Logomain

Organikus és bekerített lesz az új Almássy tér

By Ongrádi Melinda 2013. június 17. 17:30

szerk at hg dot hu

Az íves formákkal operáló tervváltozat lett a lakossági szavazás győztese.

Ami a kortárs designt illeti, a jelek szerint az utca emberének szívéhez inkább az íves formák állnak közel, aminek újabb tanújelét kaptuk az Almássy tér átalakítását megelőző lakossági szavazás lezárultával. A négy bemutatott tervváltozat közül a D jelű, organikus megközelítést alkalmazó koncepció lett a győztes. A ma délutáni sajtótájékoztatón Vattamány Zsolt erzsébetvárosi polgármester, valamint Törőcsik Ferenc, a tervváltozatokat készítő Platinium Group Kft. kreatív igazgatója ismertette a munkálatok további menetrendjét.

Almassy_organikus_nyito.gallery

Ennek értelmében nyáron meg is kezdődnek a felújítási munkálatok, és a tervek szerint legkésőbb novemberre át is adják a megújított teret. A tervekre összesen 1211 szavazat érkezett, ebből 416 az első helyezett D, míg 379 szavazat a második helyezett B jelű tervre. A most elfogadott terv még csak koncepcióterv, a részletek, például az utcabútorok vagy a vízfelület márete még változhatnak, egyről azonban biztosították a sajtótájékoztató résztvevőit: fát egyáltalán nem fognak kivágni.

Korábban a Madách tér (amelynek átalakítása az Almássy téréhez hasonlón ütemterv szerint zajlik majd) felújításával kapcsolatban szintén tartottak közönségszavazást, ott azonban egy hallgatói ötletpályázat keretében érkezett munkákra voksolhattak az erzsébetvárosiak. Az Almássy tér esetében viszont egy tervezőirodát, a Platinium Group Kft.-t kérték fel több lehetséges koncepció kidolgozására.

A munkálatokra bruttó 180 millió forintot irányzott elő az önkormányzat, azonban Vattamány Zsolt szerint elképzelhető, hogy kevesebb pénzből is kijön majd az átalakítás. A polgármester azt is elmondta: mivel Budapest legkisebb kerülete egyben (országos viszonylatban is) a legsűrűbben lakott, ugyanakkor arányaiban a legkevesebb zöldfelülettel rendelkező városrész, a cél a zöldfelületek növelése, illetve a meglévők átalakítása, használhatóbbá tétele a kerületben.

„A D koncepció a lágy, organikus formavilágával kontrasztot alkot a belváros merev vonalaival” – olvasható a terv ismertetésében. „Ez a változat két zöld szigetet hoz létre, amik között az Almássy utca irányultságát megtartó, a Wesselényi utca irányába futó átkötést húz. Teresedései, és az ezekben helyet kapó közösségi helyek erre a sétányra vannak szervezve. A terv fontos eleme, hogy a játszóteret nagy zöldfelülettel keríti körbe. A tér három szakasza (Barcsay utca – Almássy utca találkozása, játszótér, a parkban elhelyezetett közösségi pontok) csak éppen annyira különül el, hogy használatuk miatt egymást ne zavarják.”

Nagyon jó, megtartásra érdemes funkciómix alakult ki a téren – fejtette ki a sajtótájékoztatón Törőcsik Ferenc, aki a beavatkozásról elmondta: a funkciók szeparálása és bővítése volt a céljuk, az organikus formavilággal pedig a környező erős, markáns városi szövet lágyítása.

Fontos változás, hogy az átalakított tér bekerített lesz, amelynek őrzése a közterület-felügyelet feladata lesz - az intézkedés indokaként a rongálásokra érkezett lakossági panaszok szerepeltek.

Lapunknak arra a kérdésére, hogy miért döntöttek az ötletpályázat helyett egy tervezőcég mellett, válaszként Vattamány Zsolt az idő rövidségét, illetve a feladat eltérő jellegét jelölte meg indokul. A polgármester elmondta: míg a Madách tér jelenlegi betonplaccára számos kifejezetten kreatív, ötletes megoldás született, addig az Almássy tér esetében a funkciók adottak, így más jellegű beavatkozás szükséges. A lakossági szavazás része volt egyébként az is, hogy a lakók elmondhatták a véleményüket, a tér átalakításával kapcsolatos kívánságaikat is. Vattamány Zsolt szerint kívánatos lett volna az átalakításba az Almássy téri Szabadidőközpontot is bevonni, azonban ez nem a kerület tulajdona.

Azt is megtudtuk: „előrehaladottak a tárgyalások”, így hasonló, lakossági szavazás után hamarosan a kerület harmadik jelentős közterét, a Klauzál teret is átfazonírozhatják majd, elképzelhető, hogy a vásárcsarnok felújításával egyszerre.

budapest, Erzsébetváros, park, köztér, város, 7. kerület, kert- és tájtervezés, almássy tér, parkfelújítás, almássy tér lakossági szavazás, platinium group kft., almássy tér felújítása, törőcsik ferenc, köztér-rehabilitáció, vattamány zsolt Icon_print

A megújult Almássy tér látványterve - D jelű tervváltozat

Az Almássy tér átalakításának tervei - D terv

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317