Logomain

Vetélytársat kaphat a Millenáris Dél-Budán

By OM 2013. május 16. 13:32

szerk at hg dot hu

Bikas_1_ok20130612-23712-1lnpbru.gallery

A megújult Bikás-park látványterve

Bikas_2_ok20130612-23712-ygfqbb.gallery

A megújult Bikás-park látványterve

Bikas_3_ok20130612-23712-7ef8d3.gallery

A megújult Bikás-park látványterve

Bikas_4_ok20130612-23712-qonxi4.gallery

A megújult Bikás-park látványterve

Bikas_5_ok20130612-23712-1dx7ilk.gallery

A megújult Bikás-park látványterve

Bikas_6_ok20130612-23712-vmpnxr.gallery

A megújult Bikás-park látványterve

Bikas_720130612-23712-119jfw4.gallery

A megújult Bikás-park látványterve

Bikas_820130612-23712-1p1psjq.gallery

A megújult Bikás-park látványterve

Bikas_920130612-23712-jqeogc.gallery

A megújult Bikás-park látványterve

Megkezdődik az újbudai Bikás park rekonstrukciója, megmaradnak a sportpályák és kutyafuttató is lesz.

A megújításra ideális korba ért az újbudai Bikás park, amely sportpályáival és zöldfelületével nemcsak a környéken lakóknak nyújt ideális kikapcsolódási lehetőséget, de a 4-es metró megépültével a távolabb élőknek is vonzó célpont lehet. A tervezett 500 milliós fejlesztés végleges látványterveit ismertető mai sajtótájékoztatón elmondták: az Újbudai Önkormányzat által indított beruházás több ütemben zajlik majd, elsőként az alapozó munkákat végzik el, mint amilyen az utak, közvilágítás és zöldfelületek rendbetétele, ez akár már 2013 végére-2014 elejére elkészülhet.

A távlati tervek között a közösségi funkciók létrehozása, a mesterséges tó, sportpályák, görpark, játszóház és kávézó kialakítása szerepel, a mostani ütemezés 2015-ös befejezéssel számol. Az ígéretek szerint megmaradnak a nem fizetős sportpályák, továbbá két kutyafuttatót is létrehoznak majd. A felújítás terveit a 2013-ban az „Év Tájépítésze” díjat is elnyert s73 Tájépítész Iroda, valamint az Archikon Kft. készítette. A sajtótájékoztatón részt vett dr. Hoffmann Tamás, a kerület polgármestere, valamint dr. Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője is.

A Kelenföldi lakótelep közepén, a Tétényi út és a Bártfai utca által határolt területen fekvő, 60 000 négyzetméter alapterületű park terveit 1972-ben készítette el Mester Jenő és Karádi Gábor. Nevét a mesterséges dombra helyezett, szürkemarhákat ábrázoló szoborcsoportról, Kiss István Monda című alkotásáról kapta. A városi legenda szerint a mesterséges domb egy, a kelenföldi lakótelep építése közben itt gödörbe süllyedt teherautónak köszönhető, amelyre aztán ráhordták az építési törmeléket. A park az évtizedek során sokat változott, épült például játszótér és zenepavilon, 2012-ben pedig 800 méteres futókört adtak át, de átfogó, teljes felújítás még nem történt.

Balogh Péter István, az s73 Tájépítész Iroda tervezője szerint a park egyszerre cél- és tranzitterület. A tervező a sajtótájékoztatón azt is elmondta: kiemelten fontos szempont a meglévő elemek minél nagyobb arányú megőrzése. Az itt lévő fák nagy része kifejezetten jó állapotban van, így ennek nem lesz különösebb akadálya – ebből a szempontból egy 30-40 éves park pont a megfelelő korban van a megújulásra. Ugyanakkor ez az az időszak, amikorra az épített elemek elavulnak és tönkremennek.

Az elképzelések szerint a megőrzött és felújított sportpályák mellett extrém sportolási lehetőségek, két kutyafuttató (külön a kis- és nagytestű kutyáknak), illetve a kisebb és nagyobb gyerekeknek szánt két játszótér várja majd a látogatókat. Terveznek továbbá kávézót, játszóházat a játszótér mellé, illetve olyan kiszolgáló létesítményeket, mint a nyilvános illemhelyek és – mivel a terület őrzött park lesz - a parkőrház. A mesterséges tó gödréből kiemelt földből napozódomb létesülne. A tér súlypontja a metrómegálló közelében kialakított térségre helyeződne (itt lenne a kávézó), és a tervek között szerepel a Szent Imre kórház felé való kapcsolódás megteremtése is, míg a funkciótlanná vált csigadombot részben elbontanák.

Nagy Csaba, az Archikon Kft. vezető tervezője szerint indokolt az új épületek (kávézó és játszóház) telepítése, egyrészt a rendezvények, másrészt a látogatók biológiai szükségleteinek kiszolgálása miatt, de az épületek természetesen nem dominálhatnak. A játszóház kapcsán utalt arra, hogy az iskolai szünidőben rendezett programok segíthetnek a gyerekek elkallódása elleni küzdelemben.

A környékbeli lakosok érthető módon féltik a zöldfelületeket, amelyekből a korábbi beruházások is elvettek. A megkérdezett helyiek hiányolták a tervezés során a lakossági konzultáció lehetőségét. Ezt firtató kérdésünkre Hoffmann Tamás polgármester elmondta: a tervezők folyamatosan konzultáltak a civil szervezetekkel. A polgármester utalt a Bártfai és Tétényi út sarkán álló sportközpontra is, amely helyzetének rendezése után önkormányzati tulajdonba kerülhet.

„Az infrastruktúrát a passzívház tervezési alapelvei mentén alakítjuk ki, és így az energiaellátás nemcsak környezettudatos, zöld módon valósulhat meg, hanem alacsonyabb bekerülési és üzemeltetési költséget eredményez” – hangzott el a terület ismertetésekor, indokolva az építkezés mottóját: Újra otthon a természetben.

Látványtervek: ZOA Architects

budapest, 4-es metró, park, kelenföld, archikon kft., közpark, újbuda, lakótelep, 11. kerület, zöldfelület, dél-buda, bikás-park, dél-buda millenárisa, s73 tájépítész iroda, monda-szoborcsoport, szürkemarha, közösségi funkciók, parkfelújítás, kert - és tájépítészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317