Logomain

Erzsébetvárosi tűzfalak kelnek új életre

By HG.HU 2013. május 15. 16:13

szerk at hg dot hu

Tuzfalrehab_120130612-23712-qh771j.gallery

Megújult tűzfal az erzsébetvárosi Dob utcában

Tuzfalrehab_220130612-23712-10xvzl3.gallery

Megújult tűzfal az erzsébetvárosi Dob utcában

Tuzfalrehab_320130612-23712-19zmnt6.gallery

Megújult tűzfal az erzsébetvárosi Dob utcában

Tuzfalrehab_420130612-23712-1xa3dzp.gallery

Megújult tűzfal az erzsébetvárosi Dob utcában

Tuzfalrehab_520130612-23712-wocwrj.gallery

Megújult tűzfal az erzsébetvárosi Dob utcában

Tuzfalrehab_620130612-23712-h41jg3.gallery

Megújult tűzfal az erzsébetvárosi Dob utcában

Ma adták át a „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013“ elnevezésű kreatív kezdeményezés első megfestett tűzfalát a Dob utca és a Csányi utca sarkán. A köztéri, homlokzatot imitáló alkotáson feltűnik a szemközti zöldséges, a locsoló szomszéd néni, sőt, még a festményt készítő alkotók közül is néhány karakter. A a Neopaint Works, a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata és a Trilak Festékgyár Kft. összefogásával elinduló program gőzerővel folytatódik majd, 2013. őszéig további hét szürke falfelület kap új ruhát.

Ma adták át a „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013“ elnevezésű kezdeményezés első megfestett tűzfalát a Dob utca és a Csányi utca sarkán. A köztéri, homlokzatot imitáló alkotáson feltűnik a szemközti zöldséges, a locsoló szomszéd néni, sőt, még a festményt készítő alkotók közül is néhány karakter. A a Neopaint Works, a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata és a Trilak Festékgyár Kft. összefogásával elinduló program gőzerővel folytatódik majd, 2013. őszéig további hét szürke falfelület kap új ruhát.

A „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013“ nagy ívű projekt első állomásaként a Dob utca és a Csányi utca sarkán található tűzfal kapott új külsőt. A felület felújítását követően a falszakaszt a Neopaint Works vette kezelésbe, melyre az épület eredeti homlokzatát imitáló, emberi karakterekkel színesített díszítés került.

A Neopaint Works csapatának a grafikai tervezésnél számos szempontot figyelembe kellett vennie. Mivel az Erzsébetváros belvárosi része műemlékvédelem alatt áll, szigorú előírások vonatkoznak arra is, hogy milyen grafika jelenhet meg egy-egy homlokzaton – így a leendő alkotásnak nemcsak témájában, hanem megjelenésében is illeszkednie kellett közvetlen környezetéhez. Ebből következik, hogy a Neopaint Works a Klauzál téri felület esetében a tűzfalfestészet klasszikusabb formában történő alkalmazása mellett döntött.

A projekt „nosztalgikus felütése“ egyúttal utalás a nyomtalanul eltűnt korábbi elődökre is (Széna tér, Krisztina krt.). Az alkotók elgondolásának az érintett ház lakóin felül a VII. kerület Főépítész Irodája is létjogosultságot szavazott, és megkezdődhetett a „kivitelezés“. A közel két hét alatt elkészült óriási kép nem hivalkodó, teljes mértékben beleolvad környezetébe. Az érzéki csalódást okozó, esztétikus felület életszerűségének köszönhetően valóságossá válnak az ábrázolt elemek és karakterek – úgy mint a homlokzat, a falon munkálkodó festő, a cserepet rakó tetőfedő vagy az első emeleten tartózkodó lakosok.

A „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013“ programról

Erzsébetvárost, mint Budapest valamennyi kerületét, számtalan elhanyagolt falfelület szürkíti. Ezek nagy százaléka bizonyos dekorációs eszközök bevetésével könnyűszerrel felújítható és színesebbé tehető. A VII. kerület belvárosi része (Nagykörúton belüli terület) az utóbbi időben nemcsak a romkocsma-kultúra epicentrumaként, hanem a budapesti urban szcéna kibontakozásának helyszíneként ivódik bele a köztudatba – amely mind helyi, mind turisztikai szempontból igen nagy jelentősséggel bír.

Erzsébetváros egy ilyen nagy ívű projekt megvalósításának tökéletes helyszíne, tűzfalainak és köztéri falfelületeinek kreatív újjáértelmezése nemcsak a többi kerület, de számos magyar város számára is követendő példával szolgálhat. A köztéri falfestések nemcsak vizuális értékekkel bírnak, hanem szervesen kihatnak környezetükre is – élhetőbbé és élvezhetőbbé teszik a kerület bizonyos pontjait, miközben pozitívan hatnak a kerületben lakók és az arra járók kedélyállapotára is.

A „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013” program keretein belül nyolc tűzfal kap új külsőt a kerület belvárosi részén. A tavasztól-őszig tartó felújítási és dekorációs ötlettel a Neopaint Works kreatív csoport kereste meg az Erzsébetvárosi Önkormányzatot. A kerület nyitott volt a programra, hiszen a három évvel korábban, szintén a Neopaint Works által megvalósított, Király utca és Kazinczy utca sarkán található játszótérre készült óriási festmény minden vártnál több pozitív visszajelzést hozott.

A „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013“ program állomásai

(1) Klauzál tér (Dob utca-Csányi utca sarok). Átadó: 2013.05.15.,

(2) Király utca

A sorozat folytatásaként, május utolsó hetében a Király utcában kezdődnek meg a munkálatok. A látványterv elkészítésénél elsődleges szempont volt, hogy az ide kerülő grafika szervesen köthető legyen magához a Király utcához.

A végső terven megjelenik Krúdy Gyula híres idézete, a Király utca „a legpestibb utca”, valamint egy környékre jellemző íves lámpaoszlop. A felületen egy rövid szöveget is olvashatunk (szintén Krúdy idézet) majd, amely az utca egykori pezsgő hangulatát írja le.

(3–8) „A TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013” program további állomásai a Rumbach Sebestyén, az Akácfa, a Kertész, a Kis Diófa és a Dob utcában lesznek.

budapest, Erzsébetváros, dob utca, tűzfalrehab az erzsébetvárosban 2013, csányi utca, megújult tűzfal a dob utcában, neopaint works, trilak kft., falfestmény, tűzfal-rehabilitáció Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317