Logomain

Visszakapta nemzeti múzeumát Hollandia

By Kovács Dániel 2013. április 19. 10:48

szerk at hg dot hu

120130604-20111-16ln7jj.gallery

A Rijksmuseum új bejárati csarnoka, az Atrium

220130604-20111-vzacn0.gallery

A Rijksmuseum épülete

320130604-20111-xge8r0.gallery

A Rijksmuseum korábbi átjárója, amelynek téglafalát üveggel helyettesítették

420130604-20111-z76r4q.gallery

A Rijksmuseum két régi udvarának egybenyitásával kialakított Atrium

520130604-20111-zx2bt9.gallery

Rijksmuseum: Az Éjjeli őrjárat, eredeti helyére visszatéve

620130604-20111-12vuf96.gallery

Rijksmuseum: A 17. századi műtárgyak kiállítótere

820130604-20111-1c7lrhy.gallery

Rijksmuseum: A 18. századi műtárgyak kiállítótere

920130604-20111-ck827j.gallery

Rijksmuseum: A 19. századi műtárgyak kiállítótere

1020130604-20111-43fi9.gallery

Rijksmuseum: A 20. századi műtárgyak kiállítótere

1120130604-20111-tmgdvh.gallery

Rijksmuseum: A Cuypers Könyvtár

1220130604-20111-1kzgd1t.gallery

Rijksmuseum: A díszterem

1320130604-20111-11v4yf5.gallery

Rijksmuseum: A Nagycsarnok

1420130604-20111-gt083l.gallery

Rijksmuseum: A Nagycsarnok

Az új aranykor: a nemrég átadott Stedelijket követően tíz év után végre a Rijksmuseum is látogatható Amszterdamban. <br/>

Április 13-án Beatrix királynő átvágta az amszterdami Rijksmuseum ajtajának narancsszín szalagját. Ez volt utolsó hivatali ceremóniáinak egyike, hiszen a hónap végén átadja a trónt fiának, Vilmos Sándornak. A hollandok számára a Rijksmuseum, az ország nemzeti múzeuma legalább olyan fontos jelkép, mint az uralkodó személye – így érthető módon sokakat frusztrált, hogy az elhúzódó rekonstrukció miatt tíz esztendeig zárva tartott. A mostani ceremónia 375 millió eurós rekonstrukció végére tett pontot; a holland nép büszkesége végre visszakerülhet a világ múzeumi toplistájának élére, ahova mindig is tartozott.

A Rijksmuseum új bejárati csarnoka, az Atrium. Fotó: Pedro Pegenaute, a Rijksmuseum engedélyével

A Rijksmuseum nyolcvan újranyitott kiállítóterme a holland történelem 800 évét mutatja be, az egymilliós gyűjteményből azonban mindössze nyolcezret téve a tárlókba. Ez épp annyi, mint amennyit a rekonstrukció előtt kiállítottak – a tárgyak maguk azonban mások, 10%-kal megnőtt a kiállítási alapterület, és mindössze egyetlen objektum kerül vissza az eredeti helyére: Rembrandt 1642-es képe, az Éjjeli őrjárat.

Ez mintegy jelképe is lehetne az anyag és a reprezentáció megújítására tett szándéknak. Eltérően ugyanis a korábbi tárlattól, az új kiállítás nem műfajok és műnemek között válogatva, hanem egyetlen hatalmas, az egész épületen átívelő történeti skálán mutatja be kollekciójának ékeit. Az alagsor a középkoré és a reneszánszé, a földszint a 18-19. századé, a legnagyobb alapterületű első emelet a 17. századi „aranykoré”, a felső szintet pedig a 20. század foglalja el. Iparművészeti tárgyak, festmények, történelmi jelentőségű objektumok sorakoznak egymás mellett – a holland mellett nemzetközi kontextussal, hiszen a Rijksmuseum gazdag nemzetközi anyagot őriz. Ennek egy része nem is fért el az állandó kiállítás keretei között: az ázsiai gyűjtemény 350 tárgya önálló, újonnan emelt pavilonban kapott helyet.

A Rijksmuseum épülete. Fotó: Iwan Baan. A Rijksmuseum engedélyével

A korábbi átjáró, amelynek téglafalát üveggel helyettesítették. Fotó: Pedro Pegenaute. A Rijksmuseum engedélyével

A két régi udvar egybenyitásával kialakított Atrium. Fotó: Pedro Pegenaute. A Rijksmuseum engedélyével

Ezt, akárcsak a rekonstrukciót, a spanyol Cruz y Ortiz építésziroda tervezte. A Pierre Cuypers által tervezett, nagyméretű épület 1885-ben nyitotta meg kapuit; felújításáról a holland kormány még 2000-ben döntött. A következő évben a Jo Coenen állami főépítész vezette zsűri a sevillai építészirodát választotta ki a rekonstrukció vezető tervezőjének, a restaurálási munkákra pedig egy másik pályázaton a holland Van Hoogevest Architecten kapott megbízást.

Nem az ő hibájuk, hogy a munka a tervezett öt helyett tíz évet vette igénybe. A terveket többször át kellett dolgozni, részben az eredeti, igen nehézkes belépési útvonal, részben egy olyan kerékpárút miatt, ami áthalad a múzeum épületén, és amelyet az igazgató meg kívánt szüntetni. Problémák akadtak a kivitelezési tenderrel is, amelyet végül a holland Royal BAM nyert meg. Az igazgatói posztot 2008-ban átvevő Wim Pijbes „skandallumnak” titulálta a csúszást és az Art Newspapernek kijelentette: „Néha úgy tűnik, hogy a Museumplein beruházásaival kapcsolatban minden elromlott, ami elromolhatott.” Cinizmusa korántsem öncélú, hiszen akadt időszak az elmúlt években, amikor Amszterdam múzeumfővárosi státuszára alaposan rácáfolva az egymás mellett álló három nagy intézmény: a Van Gogh Museum, a Rijksmuseum és a Stedelijk közül mindhárom zárva tartott a felújítások és átépítések miatt, és csak az utóbbi kettő szűk szelekciója volt látogatható. A nemzeti kivitelezése végül csak 2007 végén indulhatott meg, és öt évet vett igénybe; a maradék egy a Jean-Michel Wilmotte francia építész tervezte belső kialakítására és persze a visszaköltözésre ment rá.

Az Éjjeli őrjárat, eredeti helyére visszatéve. Fotó: Iwan Baan. A Rijksmuseum engedélyével

A 17. századi műtárgyak kiállítótere. Fotó: Iwan Baan. A Rijksmuseum engedélyével

A 18. századi műtárgyak kiállítótere. Fotó: Iwan Baan. A Rijksmuseum engedélyével

A 19. századi műtárgyak kiállítótere. Fotó: Erik Smits. A Rijksmuseum engedélyével

A 20. századi műtárgyak kiállítótere. Fotó: Iwan Baan. A Rijksmuseum engedélyével

Antonio Cruz és Antonio Ortiz maximális tisztelettel nyúltak a 44 500 négyzetméteres épülethez. Egytől-egyig eltávolították az elmúlt 115 év toldozgatásait. Az új terek talán leglátványosabbika az két, korábban beépített udvarból kialakított, 2330 négyzetméteres Atrium, amely a főbejáratnak és az ehhez kapcsolódó funkcióknak (többek közt a biztonsági kapuknak) ad helyet. A rendkívül látványos, szobrászi világítótestekkel ellátott udvar a kortárs múzeumrekonstrukciók legjobbjait, például a British Museum Foster + Partners tervezte udvarlefedését idézi.

A Cuypers Könyvtár. Fotó: Iwan Baan. A Rijksmuseum engedélyével

Az 1115 négyzetméteres, a múzeum kertjének déli részén álló ázsiai pavilon mellett a spanyolok tervezték azt a 2007-re elkészült épületet is, ahova a restaurátorműhelyeket kiköltöztették. A múzeum látogatóit mostantól 210 fős kávézó, bolt, 344 ülőhelyes előadóterem is várja, emellett először léphetnek be szabadon Hollandia legszebb könyvtárainak egyikébe, az építész Cuypersről elnevezett, négyszintes könyvszentélybe, amely többek közt ingyenes Wi-Fi hálózattal kényezteti őket.

A díszterem. Fotó: Iwan Baan. A Rijksmuseum engedélyével

A Nagycsarnok. Fotó: Jannes Linders. A Rijksmuseum engedélyével

A Nagycsarnok. Fotó: Jannes Linders. A Rijksmuseum engedélyével

A beruházás részeként a Cuypers tervezte, rendkívül gazdag eredeti díszítést teljes egészében helyreállították. Pótolták a Nagycsarnok 1920-as években linóleummal helyettesített terazzoburkolatát. A Wilmotte & Associes tárlói és berendezési tárgyai visszafogott eleganciával illeszkednek a díszes belső terekbe; az általuk tervezett világítási rendszer ugyancsak a történelmi értékeket emeli ki.

Az ötéves késés pozitívummal is járt. A múzeum kurátorai többek közt felépítettek egy 280 ezer tárgyat tartalmazó online adatbázist; ennek 130 ezer fényképe ingyenesen hozzáférhető az online Rijks Studióba való regisztrációval. 2012 végén bemutatták a múzeum új arculatát, a kiváló holland grafikus, Irma Boom munkáját. A gyűjtemény pedig olyan ritkaságokkal gyarapodott, mint Gerrit Rietveld egy rendkívül ritka, fehér széke, a legrégebbi holland repülőgép vagy Yves Saint-Laurent legendás Mondrian-ruhája. A felújított Rijksmuseumba évi kétmillió látogatót várnak – a dupláját a 2003 előtti éves látogatószámnak. A tavaly év végére elkészült Stedelijkkel, az ugyancsak a múlt évben nyitott film- és mozgóképes múzeummal és persze a 2009 óta nyitva tartó amszterdami Ermitázzsal pedig a város (újra) a múzeumrajongók Mekkájává válhat.

építészet, amszterdam, hollandia, múzeum, kulturális épület, epiteszet, muzeum, rijksmuseum, cruz y ortiz Icon_print

A Rijksmuseum új bejárati csarnoka, az Atrium

A Rijksmuseum épülete

A Rijksmuseum korábbi átjárója, amelynek téglafalát üveggel helyettesítették

A Rijksmuseum két régi udvarának egybenyitásával kialakított Atrium

Rijksmuseum: Az Éjjeli őrjárat, eredeti helyére visszatéve

Rijksmuseum: A 17. századi műtárgyak kiállítótere

Rijksmuseum: A 18. századi műtárgyak kiállítótere

Rijksmuseum: A 19. századi műtárgyak kiállítótere

Rijksmuseum: A 20. századi műtárgyak kiállítótere

Rijksmuseum: A Cuypers Könyvtár

Rijksmuseum: A díszterem

Rijksmuseum: A Nagycsarnok

Rijksmuseum: A Nagycsarnok

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317