Logomain

Verespatak Európa legveszélyeztetettebb műemlékei közt

By Kovács Dániel 2013. április 18. 14:19

szerk at hg dot hu

020130604-20111-wbumi2.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Rosia Montana bányavidék, Erdély, Románia

120130604-20111-8oin7w.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Római amfiteátrum, Durrës, Albánia

1b20130604-20111-shu6tz.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Római amfiteátrum, Durrës, Albánia

220130604-20111-ax6s61.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Szent Pál és Péter temploma, Aragatsotn, Örményország

320130604-20111-wqb7dp.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: A Zöld vonal városrésze, Nicosia, Ciprus

3b20130604-20111-hna0uo.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: A Zöld vonal városrésze, Nicosia, Ciprus

420130604-20111-rgs6f7.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Vauban erődítései, Briançon, Franciaország

520130604-20111-2t9t1u.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Gázvilágítás és gázlámpák, Berlin, Németország

620130604-20111-18k632r.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Tatoi korábbi királyi birtoka, Athén közelében, Görögország

720130604-20111-xxkd6d.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Citadella, Alessandria, Olaszország

820130604-20111-kzibk2.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: San Benedetto Po reneszánsz kolostora, Mantova mellett, Olaszország

8b20130604-20111-1kl4ane.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: San Benedetto Po reneszánsz kolostora, Mantova mellett, Olaszország

920130604-20111-1h1mdnj.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Mánuel stílusú kolostor és templom, Setúbal, Portugália

1020130604-20111-1x8lnb7.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Rosia Montana bányavidék, Erdély, Románia

1120130604-20111-4lbtrd.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Vinča-Belo Brdo neolitikus régészeti lelőhelye, Belgrád környéke, Szerbia

1220130604-20111-9elz96.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: El Cabanyal-Canyamelar városrész, Valencia, Spanyolország

1320130604-20111-2gnndh.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Szent György örmény templom, Mardin, Törökország

1420130604-20111-143kp0x.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Hasankeyf történelmi városa és környéke, Törökország

14b20130604-20111-1uy3rob.gallery

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Hasankeyf történelmi városa és környéke, Törökország

Idéntől az Europa Nostra is összeállítja a vén kontinens leginkább fenyegetett műemlékeinek listáját.

Amerikai mintára ezentúl az Europa Nostra is összeállítja majd a leginkább veszélyeztetett műemlékek, illetve védett helyszínek listáját a kontinensen. A közel 50 országot tömörítő örökségvédelmi szervezet júniusban teszi majd nyilvánossá hétszereplős listáját, április 17-én azonban közzétettek egy tágabb, 14 színhelyet tartalmazó lajstromot. Ezen két olasz, két török, albán, német és ciprusi műemlékek és épületegyüttesek mellett szerepel az erdélyi Verespatak (Rosia Montana) városkája is, amelyet évek óta teljes pusztulással fenyeget a helyén nyitni tervezett aranybánya.

Az Europa Nostra a US National Trust for Historic Preservation hasonló kezdeményezésének mintájára, első ízben állítja össze Európa leginkább pusztulásnak kitett örökségének lajstromát (az amerikai listával 2009-ben és 2011-ben is foglalkoztunk a hg.hu-n). Az első körb a nemzeti tagszervezetek „nominálhattak”; ebbe 21 országból összesen 40 helyszín került: történelmi óvárosok, régészeti lelőhelyek, szakrális épületek és erődök egyaránt. A szűkítést nemzetközi szakértőgárdára bízták; ennek eredménye a mostani 14-es lista. A „Hét legveszélyeztetettebb” végleges kilétét a szervezet 50. jubileumi kongresszusán hozzák nyilvánosságra, június 16-án Athénban.

A lista összeállításával az Europa Nostra túl szeretne lépni a figyelemfelhíváson. A helyszínekre ugyanis szakértőcsoportokat küldenek ki, amelyek megpróbálnak megvalósítható és fenntartható eszközöket találni a vészhelyzetek javítására; ezeket még idén decemberig elkészítik és bemutatják. A szervezet szerint örökségbe fektetni és azt fenntartani nem luxus, hanem az egyik lehetséges kiút a jelenlegi válságból – ezzel pedig az Európai Befektetési Bank is egyetért, ugyanis támogatja a programot.

A 14 legveszélyeztetettebb örökségvédelmi helyszín Európában 2013-ban

Római amfiteátrum, Durrës, Albánia

Csak a hatvanas években fedezték fel azt a második században emelt, nagyméretű amfiteátrumot, amely az albániai Durrës ősi városát egy csapásra elhelyezte az európai történelmi atlaszokban. A részlegesen feltárt és helyreállított, de igen elhanyagolt állapotú amfiteátrum fenntartása komoly kihívást jelent a város lakóinak, amíg sem a városszövetbe illesztése, sem funkciója nem igazán megoldott.

Szent Pál és Péter temploma, Aragatsotn, Örményország

Az 5. századból származó templomrom a legrégebbi, a kereszténységhez köthető épületek közé tartozik, fennmaradására azonban állandó fenyegetést jelentenek a környék árvizei. Szerepeltetése a listán azonnali nemzetközi összefogást sürget.

A Zöld vonal városrésze, Nicosia, Ciprus

Ciprus fővárosát 1974 óta szeli ketté a Zöld vonal, a törökök és a görögök által lakott részeket elválasztó, átjárhatatlan és lakatlan szekció. A két, politikailag ellentétes oldal páratlan összefogásával, az Egyesült Nemzetek támogatásával elkészült egy rendezési terv, amely rehabilitálná a négy évtizede halott, 1,5 kilométer hosszú sávot. Az Europa Nostra szerint elérkezett a terv megvalósításának ideje.

Vauban erődítései, Briançon, Franciaország

A korának leghíresebb hadi építésze, Sébastien Le Prestre de Vauban által a 17. században tervezett városerődnek komoly felújításra, valamint aktív használatra lenne szüksége a fenntarthatósághoz. Az UNESCO által már védett erődítmény mérete és fontossága miatt a helyi, a nemzeti és a nemzetközi erők összefogására lenne szükség a megmentéséhez.

Gázvilágítás és gázlámpák, Berlin, Németország

Egyetlen más európai város sem őrizte meg gázvilágítását olyan mértékben, mint Berlin, amelyben csaknem 200 éve az utcakép szerves része a történelmileg értékes és tökéletesen funkcionáló gázvilágítás. A város azonban a gázlámpák elektromos világítótestekkel való helyettesítését tervezi. Ez komoly ellenállást váltott ki a helyi lakosság és a turisták részéről. Az Europa Nostra erre is rá szeretné irányítani a figyelmet.

Tatoi korábbi királyi birtoka, Athén közelében, Görögország

Az 1872-ben I. György görög király által alapított, történelmi nevezetességeket, építészeti emlékeket és természeti szépségeket egyaránt kínáló királyi birtok a görög nemzeti identitás szerves része. A fenntartható működtetéshez azonban komoly helyreállításokra lenne szüksége. A projekt támogatottsága a görög lakosság körében igen magas, a kormány és az üzleti világ azonban egyelőre nem kötelezte el magát mellette.

Citadella, Alessandria, Olaszország

Európa egyik legnagyobb, épségben fennmaradt 18. századi erődítménye, amelyet a napóleoni időkhöz éppúgy történelmi szálak fűznek, mint Itália újraegyesítéséhez. Az olasz polgárok 2012-ben az ország legszeretettebb műemlékének választották, egyben az UNESCO világörökségi státuszának várományosa. Helyreállítása, revitalizációja mind szakmai, mind pénzügyi értelemben az elvárhatónál nagyobb terhet ró a városra, amelynek feltétlenül nemzetközi támogatásra lenne szüksége.

San Benedetto Po reneszánsz kolostora, Mantova mellett, Olaszország

A 15-16. századi kolostor a közelmúltig épségben állt, ám a 2012 májusi földrengés súlyos károkat okozott benne. Az épületegyüttes művészettörténeti jelentősége és a környék turisztikai életében betöltött meghatározó szerepe egyaránt mihamarabbi helyreállítást és hasznosítási koncepció elkészítését sürgeti.

Mánuel stílusú kolostor és templom, Setúbal, Portugália

Közös európai történelmünk egyik meghatározó pontja: Setúbal kolostora az 1494-es tordesillas-i béke aláírásának helyszíne, amely kikövezte az utat Amerika és a Távol-Kelet meghódításához a portugálok és a spanyolok előtt. Mára a pusztulás szélére került, helyreállítása a szintén rossz állapotban levő történelmi várossal együtt igen sürgető.

Rosia Montana bányavidék, Erdély, Románia

A magyarul Verespatak néven ismert település környékén több mint három évezrede folyik bányászati aktivitás; erről többek között az eredeti helyükön fennmaradt római kori bányászati segédeszközök tanúskodnak. A tervezett, külszíni fejtéses aranybánya azonban az ehhez kötődő történelmi, kulturális és természeti értékek teljes pusztulásával fenyeget. Az Europa Nostra szerint ez a beruházás jellemzően a rövidtávú haszonszerzés előtérbe helyezése a hosszú távú, fenntartható gondolkodás helyett.

Vinča-Belo Brdo neolitikus régészeti lelőhelye, Belgrád környéke, Szerbia

A kiemelkedő jelentőségű lelőhelyet nem csupán a régészeti feltárást akadályozó pénzhiány, de a Duna közelsége is fenyegeti. A helyi infrastruktúra mielőbbi fejlesztésére lenne szükség; ennek segítségével Vinča-Belo Brdo nem csupán Európa jelentős neolitikus régészeti központjává, de turisztikai látványossággá is válhatna.

El Cabanyal-Canyamelar városrész, Valencia, Spanyolország

Az útépítés által fenyegetett városrész lakói komoly civil ellenállást fejtenek ki a tervezett infrastruktúra-fejlesztés miatt, amely szerintük történelmi jelentőségű lakónegyedüket megsemmisítené. A húszezres, tabáni hangulatú negyed a tengerparton terül el, így komoly turisztikai potenciállal rendelkezik.

Szent György örmény templom, Mardin, Törökország

Az 5. században alapított templom egészen a 20. század elejéig a helyi örmény közösséget szolgálta; szerepeltetése a listán Törökországnak szánt figyelmeztetés is egyben. Mardin ősi városa évezredek óta kulturális és etnikai olvasztótégely, amely minőségét a 20. század véres eseményei megtépázták ugyan, de épített örökségét fenntartani kötelessége a város lakóinak.

Hasankeyf történelmi városa és környéke, Törökország

A nagymúltú településről mi is írtunk az elárasztott városokról szóló cikkünkben. Ha a közelben tervezett Ilısu vízerőmű megvalósul, Hasankeyf történelmi emlékeinek 80%-a egy évtizeden belül eltűnik a víz alatt. Jelenleg semmiféle nemzetközileg elismert terv nem ismert a megmentésükre.

építészet, műemlék, örökségvédelem, európa, europa nostra, epiteszet Icon_print

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Rosia Montana bányavidék, Erdély, Románia

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Római amfiteátrum, Durrës, Albánia

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Római amfiteátrum, Durrës, Albánia

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Szent Pál és Péter temploma, Aragatsotn, Örményország

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: A Zöld vonal városrésze, Nicosia, Ciprus

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: A Zöld vonal városrésze, Nicosia, Ciprus

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Vauban erődítései, Briançon, Franciaország

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Gázvilágítás és gázlámpák, Berlin, Németország

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Tatoi korábbi királyi birtoka, Athén közelében, Görögország

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Citadella, Alessandria, Olaszország

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: San Benedetto Po reneszánsz kolostora, Mantova mellett, Olaszország

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: San Benedetto Po reneszánsz kolostora, Mantova mellett, Olaszország

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Mánuel stílusú kolostor és templom, Setúbal, Portugália

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Rosia Montana bányavidék, Erdély, Románia

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Vinča-Belo Brdo neolitikus régészeti lelőhelye, Belgrád környéke, Szerbia

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: El Cabanyal-Canyamelar városrész, Valencia, Spanyolország

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Szent György örmény templom, Mardin, Törökország

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Hasankeyf történelmi városa és környéke, Törökország

Európa legveszélyeztettebb műemlékei: Hasankeyf történelmi városa és környéke, Törökország

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317