Logomain

Új városközpontot építenek a dánok Párizs mellett

By Kovács Dániel 2013. április 18. 12:09

szerk at hg dot hu

Europa_city_-_big_-_vue_nord20130604-20111-15b7sxj.gallery

Europa City, a BIG terve

Europa_city_-_big_-_vue_d_ensemble20130604-20111-5sbeix.gallery

Europa City, a BIG terve

Europa_city_-_big_-_place_centrale20130604-20111-70l7rg.gallery

Europa City, a BIG terve

Europa_city_-_big_-_mobiliteus_internes20130604-20111-12zskx.gallery

Europa City, a BIG terve

Europa_city_-_big_-_axe_structurant20130604-20111-1snztrr.gallery

Europa City, a BIG terve

Europa_city_-_big_-_avenue_pieutonne20130604-20111-i5all5.gallery

Europa City, a BIG terve

Bjarke Ingels cége nyerte a franciaországi Europa City központi részének tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot. A dán BIG a francia Manuelle Gautrand irodáját, a norvég Snohettát és a kevésbé ismert Valode & Pistre céget utasította maga mögé. A Párizs és Roissy között megvalósuló, városléptékű fejlesztést az Auchan-csoport tervezi, az ún. Gonesse-háromszög településeinek új centrumaként.

Bjarke Ingels cége nyerte a franciaországi Europa City központi részének tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot. A dán BIG a francia Manuelle Gautrand irodáját, a norvég Snohettát és a kevésbé ismert Valode & Pistre céget utasította maga mögé. A Párizs és Roissy között megvalósuló, városléptékű fejlesztés az Auchan-csoporthoz tartozik, az ún. Gonesse-háromszög településeinek új centrumaként.

A hivatalos szövegek az Europa City-t „kísérleti beruházásnak” titulálják, bár magyar szemmel nehéz elképzelni egy ekkora léptékű kísérletet. A BIG feladata a Párizstól 19 kilométerre, a Charles de Gaulle nemzetközi reptérre vezető úttól nem messze fekvő új városnegyed központi, 800 ezer négyzetméteres elemének megtervezése lesz. Az innovatív terveiről ismert cég sajátos, hibrid létesítményt képzelt el, amely egyszerre hoz létre sűrű, városi jellegű köztereket és hullámzó zöldtetejével olvad bele a természetes környezetbe.

A szabadidős, kereskedelmi és kulturális létesítményeket tömörítő épület egy központi, kor alakú tér köré szerveződik, amelyből sugárirányban vezetnek utak a környező terület (egyelőre még csak tervezett) lakóházai felé. A hatalmas épülettömböt még egy útgyűrű osztja több részre – a tagolás kissé Párizs Haussmann-féle átépítését idézi fel. Nem véletlenül: az iroda kifejezetten városi élményt szeretett volna teremteni az épület belsejében, amelyben gyalogosan és elektromos járművekkel lehet majd közlekedni. A tervek szerint mintegy 50 ezer négyzetméteren kulturális funkciók, 150 ezer négyzetméteren szabadidős létesítmények, 230 ezer négyzetméteren pedig keresekedelmi egységek kapnak majd helyet; mindezt húszezer négyzetméternyi vendéglátóhely, ugyanekkora konferenciaközpont, 110 ezer négyzetméternyi szálloda és százezer négyzetméter nyilvános közterület egészíti ki.

A tető ugyanakkor teljes egészében be- és átjárható; az egyes épületrészeket hidak kötik össze egymással. A lágyan hullámzó, természetes dombokra emlékeztető formát csak a „napelem-ligetek” törik meg. A környező zöldterületek egy részét kertészkedésre jelölnék ki.

Az épületet a meghatározott funkciók mellett egyszersmind a fenntartható építészet kísérleti terepeként szolgálna. Az olyan közösségi létesítmények, mint a koncertterem vagy az uszoda, egyben laborként is működnének annak tanulmányozására, miként lehet a működésükből származó energiát, hőt és egyéb „melléktermékeket” hasznosítani. A napenergia mellett a projekt geotermikus energia-felhasználással is számol.

A kétmilliárd eurós beruházás ötlete 2006-ban fogant meg; az építkezés kezdetét 2017-re, befejezését 2020-ra teszik. Az elképzelés egyben a Grand Paris fejlesztési terv része is. A BIG mellett, amely az utóbbi időben többek közt a Phoenix-be tervezett nyalóka-kilátóval, Grönland fejlesztési koncepciójával és persze a 2013-as Mies van der Rohe-díj finalistájaként került be a sajtóba, a projektbe olyan cégeket vontak be szakértőként, mint a SETEC mérnökiroda, a Transsolar, illetve a Base tájépítész-iroda.

urbanisztika, big, párizs, franciaország, terv Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317