Logomain

Elhunyt Paolo Soleri

By Kovács Dániel 2013. április 12. 16:37

szerk at hg dot hu

Solimene120130604-20111-xwvs1h.gallery

Solimene-kerámiagyár Vietriben

Solimene220130604-20111-j67x6u.gallery

Solimene-kerámiagyár Vietriben

Soleri20130604-20111-bhqcq8.gallery

Paolo Soleri és a 170 ezres város, Hexahedron terve

Babel_iib20130604-20111-d5ww4j.gallery

Paolo Soleri: BABEL IIB – arkológia-várostanulmány

Arcosanti20130604-20111-w6l8ww.gallery

Paolo Soleri: Arcosanti – arkológia-várostanulmány

Jersey20130604-20111-1lgveun.gallery

Paolo Soleri: 3-D Jersey, egymilliós bővítés New Jersey-be

As120130604-20111-18b27j9.gallery

Paolo Soleri: Lakóépületek és szabadtéri amfiteátrum Arcosantiban

As220130604-20111-1mzi7ix.gallery

Paolo Soleri: Arcosanti a mezőgazdasági területek felől

As320130604-20111-1t6ihwl.gallery

Paolo Soleri: Arcosanti modellje, sötétszürke anyagból a megépült házak, világos fából a tervezett struktúrák

93 esztendősen elhunyt Arcosanti atyja, a vertikálisan terjeszkedő milliós metropoliszok álmodója.

Április 9-én, 93 évesen elhunyt Paolo Soleri, a 20. század építészet egyik nagy álmodozója, aki papírlapok helyett malteroskanalat ragadott és negyven évet szánt az életéből a „jövő városa”, Arcosanti megépítésére. Ezalatt több mint hétezer diák és sok lelkes önkéntes segítségével is csak néhány tucat állandó lakóig és tíz-egynéhány épületig jutott, Arcosanti és Soleri elmélete, az „arkológia” azonban így is bevonult az építészettörténetbe.

Paolo Soleri és a 170 ezres város, Hexahedron terve

Soleri 1919-ben született Torinóban, és az itteni műegyetemen szerzett építészdiplomát 1946-ban. A következő évben az Egyesült Államokba költözött és másfél évet dolgozott Frank Lloyd Wright irodájában; ennek hatása élete végéig megmutatkozott munkáin. 1950-ben visszatért Olaszországba, ahol egy nagyméretű kerámiagyár, a Ceramica Artistica Solimene felépítésével bízták meg Salernótól nem messze, Vietri Sul Marne városában.

 Az 1954-re elkészült, stílusokba besorolhatatlan gyárépület homlokzata leginkább Antoní Gaudi épületeire emlékeztető, belül azonban funkcionális és jól használható – ma is itt gyártják a Solimene-tárgyakat. Az építkezés során Soleri különleges kerámia-készítési eljárásokkal ismerkedett meg; ezek alapján készítette első szélcsengőit. Később ez a saját vállalkozása biztosította az anyagi hátteret az Arcosanti-projekthez.

Solimene-kerámiagyár Vietriben. Fotó: scazza_, flickr.com

Solimene-kerámiagyár Vietriben. Fotó: 'O Tedesc, flickr.com

Soleri feleségével 1956-ban az arizonai Scottsdale-ben telepedett le; mesteréhez, Wrighthoz hasonlóan őt is vonzotta a sivatagi táj szélsőségessége. 1964-ben itt hozták létre a Cosanti Alapítványt Soleri városépítészeti teóriája, az arkológia kutatására és népszerűsítésére. A kifejezés az architektúra és az ökológia szavak összevonásából ered, és olyan városi környezet megteremtését célozza meg, amely maximális harmóniában működik a természettel, minimalizálva nem csupán az energia- és építőanyag felhasználását, de a hulladéktermelést és az építési telkek nagyságát is. Első összefoglalóját Soleri 1969-ben publikálta a MIT Pressnél, „Arcology: The City in the Image of Man” címmel, 1970-ben pedig nagy sikerű kiállításon mutatta be elképzeléseit a Corcoran Museumban. Ekkoriban már tisztán lehetett látni a modernista várostervezés buktatóit, bár Pruitt-Igoe felrobbantása még 1972-ig váratott magára; Soleri újszerűnek tűnő elképzelései okosabb, élhetőbb városokkal kecsegtettek.

BABEL IIB – arkológia-várostanulmány. Forrás: Arcology: The City in the Image of Man, 1969

Arcosanti – arkológia-várostanulmány 1500 lakóra. Forrás: Arcology: The City in the Image of Man, 1969

3-D Jersey, egymilliós bővítés New Jersey-be. Fotó: Kiel Bryant, flickr.com

Soleri innovativitására és a lehetetlent nem ismerő gondolkodására jellemző, hogy amikor 1968-ban New Jersey reptérbővítésre írt ki építészeti tervpályázatot, egy 300 emelet magas, egymillió főt befogadó városstruktúra tervével indult rajta – és nyert. A 3-D Jersey terveinek elkészítésekor, a nagyméretű épülettömegben zajló forgalom modellezéséhez számítógépeket használtak. Saját arkológia-városai közül a legnagyobbat, Noahbabelt Soleri hatmilliósra tervezte. A szerkezeti újítások mindig is érdekelték: már a Wright-irodában töltött ideje alatt is egy hídtervvel szerzett hírt magának.

Paolo Soleri hídjai

Az érdeklődést kihasználva a Cosanti Alapítvány segítségével Soleri építeni kezdte az arkológia mintaprojektjének szánt Arcosantit a közeli Paradise-völgyben, 65 mérföldnyire Phoenix városától. „Az élet a valószínűtlen és nem a statisztikai középszerűség tanulmányozásáról szól” – mondta egy alkalommal; terveiről azonban csakhamar bebizonyosodott, hogy megvalósíthatatlan utópiák. A beépítési terület minimalizálására például Soleri több száz ember által használható, vertikálisan terjeszkedő megastruktúrákat tervezett, amelyek megvalósítására sem az anyagi, sem a humán erőforrás nem állt rendelkezésre. Ezzel a korban nem állt egyedül, de ő volt az egyetlen, aki valóban belevágott papíron grandiózus tervei megvalósításába. 1989-ig Arcosantiban 13 kisebb-nagyobb struktúra valósult meg tervei alapján, több ezer önkéntes közreműködésével, a környékről származó építőanyagokból, jellemzően gazdag, naiv díszítéssel és egészen sajátos formákkal. A telep ma több tízezer, az építészet iránt érdeklődő látogatót vonz, az elmúlt húsz évben azonban már nem nőtt tovább, a tervezett 5000 lakó helyett pedig népessége sosem haladta meg a százat. Solari belátta a kezdeményezés hiábavalóságát.

Lakóépületek és szabadtéri amfiteátrum Arcosantiban. Fotó: mandymooo, flickr.com

Arcosanti a mezőgazdasági területek felől. Fotó: Doctress Neutopia, flickr.com

Arcosanti modellje, sötétszürke anyagból a megépült házak, világos fából a tervezett struktúrák. Fotó: Doctress Neutopia, flickr.com

Arcosanti fejlesztése mellett azonban más építészeti megbízásokat is vállalt; ő tervezte például a Santa Fében emelt Indián Kulturális Központot, a Glendale Community College színházépületét, a University of Arizona College of Medicine kápolnáját. Fáradhatatlan optimizmusát, eredetiségét, a Föld élhetőbbé tételéért való küzdelmét többek között az American Institute of Architects, az Építészek Nemzetközi Uniója (UIA), és a Cooper-Hewitt/Smithsonian Museum is elismerte, különféle kitüntetésekkel. Bár látomásait meghaladta az idő, Soleri építészhallgatók százait inspirálta a közös munkával és kétségtelen hatást gyakorolt a 20. század építészetére; az arkológia elméletét idézik sokan például a Foster + Partners Abu Dhabiban emelt techvárosával, Masdar Cityvel kapcsolatban.

építészet, gyász, olaszország, usa, urbanisztika, város, paolo soleri, arcosanti, epiteszet Icon_print

Solimene-kerámiagyár Vietriben

Solimene-kerámiagyár Vietriben

Paolo Soleri és a 170 ezres város, Hexahedron terve

Paolo Soleri: BABEL IIB – arkológia-várostanulmány

Paolo Soleri: Arcosanti – arkológia-várostanulmány

Paolo Soleri: 3-D Jersey, egymilliós bővítés New Jersey-be

Paolo Soleri: Lakóépületek és szabadtéri amfiteátrum Arcosantiban

Paolo Soleri: Arcosanti a mezőgazdasági területek felől

Paolo Soleri: Arcosanti modellje, sötétszürke anyagból a megépült házak, világos fából a tervezett struktúrák

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317