Logomain

Három székesegyház közül választ Christchurch

By Kovács Dániel 2013. április 10. 14:50

szerk at hg dot hu

Egyes20130604-20111-9phyvy.gallery

Christchurch: a székesegyház újjáépítésének egyes számú verziója

Negyezet20130604-20111-45dr3o.gallery

Christchurch: a székesegyház újjáépítésének három lehetséges verziója

Kettes20130604-20111-9tvlc7.gallery

Christchurch: a székesegyház újjáépítésének kettes számú verziója

Harmas20130604-20111-1xq0ppu.gallery

Christchurch: a székesegyház újjáépítésének hármas számú verziója

A külföldi kritikusok a rekonstrukciót, a helyiek a kortárs templomot pártolják. Christchurch válaszúton.

Nem csak Új-Zélandon, de világszerte nagy megdöbbenést váltottak ki azok a tervek, amelyeket a minap mutattak be Christchurch anglikán vezetői a két évvel ezelőtti, katasztrofális földrengésben károsodott székesegyház pótlására. A három verzió közül a legdrágább az újjáépítéssel számol, a két másik történelmi, illetve kortárs épületet javasol a helyszínre – ezek minőségét azonban mind ausztrál, mind brit építészkritikusok pocséknak minősítették. A helyi lakosság, európai szemmel meglepő módon, a vadonatúj épület mellé teszi le a voksot.

A régi templom kereszthajójának mennyezete Andrew Collins fényképén, illetve ugyanaz a részlet a két újonnan tervezett változaton

Victoria Matthews anglikán püspök bő egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy Christchurch 1864-1881 között emelt neogótikus székesegyháza javíthatatlanul károdosott a földrengésben, és helyreállítására nincs mód. A templom ideiglenes pótlására a japán sztárépítész, Shigeru Ban tervezett egy papírkatedrálist, amely (az eredetileg tervezett 2012 végi határidő helyett) idén készülhet el. 

A püspökség eközben megbízta az 1955 óta Christchurch-ben működő Warren and Mahoney építészirodát, hogy készítsen három tervet, hozzárendelt összegekkel, a templom újjáépítésére. A tervek bemutatására és a nyilvános párbeszéd megindítására Cathedral Conservations néven indítottak honlapot, de arra aligha számítottak, hogy a bemutatott tervek jóval az országhatáron túl érő hullámokat indítanak el.

Az opciók közül a templom eredeti anyagokat felhasználó, teljes újjáépítése tűnik a leginkább idő- és költségigényesnek. A számítások szerint ez 6,5-22 évig tartana, és 104-221 dollár közötti összeget emésztene fel. Az újjáépítés csak annyiban változtatna az eredeti épületen, hogy földrengésbiztos szerkezettel látná el – viszont a régi állapothoz híven megmaradnának az olyan létező kompromisszumok, mint a rossz akusztika és látásviszonyok az épület belsejében.

A kettes számú verzió egy történelmi stílusú pótlást irányoz elő az eredeti székesegyház helyén. Ennek felépítése csaknem ugyanannyi időbe telhet (5-22 év), a költségek viszont jelentősen alacsonyabbak (85-181 millió dollár). Ez a változat a régi templom tömegét idézi meg, de új anyagokkal, a földrengésnek jobban ellenálló faszerkezettel, valamint felhasználna egyes épületmaradványokat; elsősorban a nyugati rózsaablakot, amelyet teljes egészében helyreállítanának az új, kortárs anyagokból készülő főhomlokzaton. A harangtorony tömegét áttört fémburkolattal állítanák helyre, megtartva eredeti funkcióját. (Ez a változat némiképp emlékeztet az ugyancsak földrengésben megsemmisült haiti katedrális újjáépítésének nemrég bemutatott terveire.)

A hármas számú verziót a honlap „az eredeti gótikus tervek expresszív, kortárs értelmezéseként” határozza meg. A tervezők itt is faszerkezetben gondolkodtak, de nyitottabb, a mai elvárásoknak jobban megfelelő alaprajzot hoztak létre, a templom eredeti tömegelrendezését megtartva. Néhány eredeti elemet, például a nyugati rózsaablakot itt is újra megmutatnák, de a képet alapvetően a kortárs üveg-, fém- és faanyagok uralják. A harangtorony helyére áttört szerkezetű, strukturálisan izgalmas interpretáció kerül. Ez a változat a legtakarékosabb: bekerülési költségét 56-74 millió dollárra, építési idejét 4,5-9,5 évre teszik az építészek.

A tervek bemutatása óta gyakorlatilag ez a téma foglalkoztatja az új-zélandi sajtót; aki illetékesnek érzi magát, az megszólalt a templom ügyében. A május elejéig tartó nyilvános konzultációba az örökségvédelmi szervek mellett, amennyire lehetséges, Christchurch polgárait is szeretné bevonni az anglikán egyház. A vélemények meglehetősen változatosak. A Great Christchurch Buildings Trust örökségvédelmi szervezet kizárólag az épület újjáépítését fogadná el, a város polgármestere, Bob Parker viszont a kortárs épület mellett tette le a garast, annak progresszív mivoltára és olcsóságára hivatkozva. Victoria Matthews püspök óvatosan maga is emellett foglalt állást, elsősorban a költségek okán.

A tervek a külföldi szaksajtóban is nagy visszhangot váltottak ki, de csaknem mindenki az újjáépítést tartotta az egyetlen elfogadható verziónak. Kieran Long, a V&A kortárs építészeti kurátora és a The Evening Standard kritikusa a második verziót „építészetileg írástudatlannak” minősítette, hozzáfűzve: a három változat közül csak az eredeti bír komolyabb értékekkel. Hasonló véleményt fogalmazott meg Ellis Woodman, a Daily Telegraph kritikusa és a Sydney Mornings Herald hasábjain publikáló Elizabeth Farrelly is; utóbbi a kortárs tervet a „Salt Lake City-be való vulgaritás” kifejezéssel jellemezte. A Melbourne-i Egyetem professzora, Paul Walker és Justine Clark építészkritikus közös nyilatkozatban foglaltak állást a helyreállítás mellett, az épület történelmi, kulturális és spirituális értékeire hivatkozva. A szakértő kritikusok többsége egyébként nyilvánvalóan nem az eredeti épület értékei miatt, hanem inkább a két másik verzió nyilvánvaló gyengéire hivatkozva állt ki a helyreállítás pártján. Simon Jenkins, a Guardian szerzője már napokkal a földrengés után a helyreállításra szólított fel.

Bontják Christchurch megrongálódott székesegyházát

A helyiek azonban nem feltétlenül vannak azonos véleményen a külföldi kritikusokkal, amit egy újságban az ország fiatalságával és az európaitól eltérő történelemszemlélettel magyaráztak. Egy christchurch-i építész, Ian Cumberpatch a kortárs verzió mellett foglal állást, és úgy tűnik, vele ért egyet az új-zélandiak többsége is. Egy helyi online közvéleménykutatás 12 ezer voksolója közül közel 40% állt ki a kortárs változat mellett, 29% támogatta az újjáépítést, és 27% a történelmi köntösbe öltöztetett második tervet. Az újjáépítés mellett pártoskodók még változtathatnak a közhangulaton, részben a nagy erőkkel felvonuló online kampány segítségével. Úgy tűnik, hogy a végső döntés a két véglet, azaz az újjáépítés vagy a teljesen kortárs verzió valamelyike lesz, de hogy melyik, azt ma még senki sem tudja Christchurchben.

Shigeru Ban papírtemploma, a Transitional Cathedral

építészet, szakrális építészet, új-zéland, templom, terv, christchurch, epiteszet, warren and mahoney Icon_print

Christchurch: a székesegyház újjáépítésének egyes számú verziója

Christchurch: a székesegyház újjáépítésének három lehetséges verziója

Christchurch: a székesegyház újjáépítésének kettes számú verziója

Christchurch: a székesegyház újjáépítésének hármas számú verziója

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317