Logomain

Vörös kunyhóban a brit színjátszás krémje

By Kovács Dániel 2013. április 10. 11:53

szerk at hg dot hu

120130604-20111-11z0zmg.gallery

Haworth Tompkins: The Shed, National Theatre, London

220130604-20111-1i1akxq.gallery

Haworth Tompkins: The Shed, National Theatre, London

520130604-20111-12vrfza.gallery

Haworth Tompkins: The Shed, National Theatre, London

420130604-20111-orzxjr.gallery

Haworth Tompkins: The Shed, National Theatre, London

Négy vörös kémény ágaskodik egy vörös fakockából a londoni Royal National Theatre közismert betonépülete előtt áprilistól. A szokatlan építmény egy évig díszeleg majd az egyszer közkedvelt és közutálatnak örvendő brutalista színházkolosszus előtt, hasában egy színpaddal. A brit nemzetit ugyanis átépítik, a The Shed, azaz a a pajta az egyik kieső színpadot pótolja.

Négy vörös kémény ágaskodik egy vörös fakockából a londoni Royal National Theatre közismert betonépülete előtt áprilistól. A szokatlan pavilon egy évig díszeleg majd az egyszer közkedvelt és közutálatnak örvendő brutalista színházkolosszus előtt, hasában egy színpaddal. A brit nemzetit ugyanis átépítik, a The Shed, azaz a a pajta az egyik kieső színpadot pótolja.

A Shed több szempontból is különleges építmény. Ideiglenes, hiszen csak egy évig pótolja a kieső Cottesloe-színpadot, ugyanakkor megfelelő körülményeket kell nyújtania az előadásokhoz minden évszakban. Ráadásul a National Theatre ölében, a South Bankon elég domináns városképi szerepet tölt be. A fenti problémák komoly dilemma elé állították a Haworth Tompkins építészeit, akiket az intézmény egy évvel ezelőtt keresett meg a feladattal.

„Először úgy nézett ki, az átmeneti színház egy óriási kagylóra emlékeztet majd, aztán ebből egy tölgyfa rácsszerkezet lett, aztán egy fekete doboz hatalmas ajtókkal a folyó felé” – írja a tervezés egyik résztvevője, Paddy Dillon a Shed blogján. „Egy ponton aztán rájöttünk, hogyan tudunk betolni egy ideiglenes előcsarnokot a Nemzeti teraszai alá – mivel a falak, a tető és a padló már megvan, valójában komolyabb építési munka nélkül. Eredetileg egy üres, a teljes flexibilitást lehetővé tevő térben gondolkodtunk, aztán a színházi konzultáns, a Charcoalblue előállt egy tökéletes kis nyolcszögű, galériás színház modelljével, amibe mindenki beleszeretett.”

Dillon alapvetően közösségi projektjént definiálja a Shedet, amelynek kialakítása a díszlettervezőkkel, a rendezőkkel és a beruházást a kezdettől fogva pártoló English Heritage, illetve Lambeth önkormányzatának szakembereivel folytatott, hosszú diskurzusok során született meg. A Haworth Tompkins nem véletlenszerűen kapta a felkérést, hiszen egyrészt ők irányítják a National Theatre 35 millió fontos nagyrekonstrukcióját, másrészt a színházak terén igencsak otthonosan mozognak; az ő munkájukat dicséri a londoni Young Vic, a Bath-ban álló Egg Theatre és a Royal Court Theatre is. (A hg.hu-n két munkájukat mutattuk be: a kiváló Aldeburgh Music zenei központot, illetve az ennek bővítéseként emelt Corten-acél stúdióépületet.)

Bár a Shed külseje spontánnak tűnik, valójában mindenre van magyarázat. A négy kémény-torony természetes szellőztetést biztosít, így nincs szükség mechanikus szerkezetekre. A nyers tölgyfa borítás természetesen a Nemzeti Színház homlokzatát idézi, amelyet ugyancsak fazsaluzatos beton borít. A vörös színt ugyancsak a főépület határozta meg, amely éjszakánként gyakran öltözik színekbe, a nemrég felszerelt világítási technikának köszönhetően.

A nézőtéren 225 ülést helyeztek el; az épület teljesen akadálymentesített és két férőhelyet kerekesszékes nézők számára tartanak fenn. A jegyek csupán 12 és 20 fontba kerülnek; a nyitóelőadást, Tanya Ronder „Table” című darabját április 9-én mutatták be; a többi programról a Shed saját honlapján érdemes tájékozódni.

Fotók: Haworth TompkinsThe Shed

építészet, london, színház, pavilon, brit építészet, haworth tompkins, epiteszet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317