Logomain

Best of Budapest100 – szerintünk

By Kovács Dániel 2013. április 4. 11:58

szerk at hg dot hu

Karády vagy Kassák? Buda vagy Pest? Villák vagy bérházak? A hétvégi Budapest100-on mindenki megtalálhatja a neki valót.

Idén is együtt szülinapozhatunk Budapest kereken évszázados házaival. A Kortárs Építészeti Központ és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös ünnepe, a Budapest100 idén is többtucat, egyébként nem látogatható épület kapuját nyitja meg az érdeklődők előtt a mostani hétvégén, április 6-7-én – és a kapcsolódó programokról még nem is beszéltünk… A hg.hu vállaltan szubjektív válogatással segít eligazodni a helyszínek és események sűrűjében.

120130604-20111-1oktfz5.gallery

A Budapest100-at mindig is a családias hangulat jellemezte, hiszen az épületek többségén maguk a lakók fogadják a látogatókat, szervezik az eseményeket. Idén a bemelegítéshez kiváló alkalmat kínál a pénteki nyitóbuli: április 5-én 20 órától a MÜSZI-ben várnak mindenkit tortával, itallal és zenével, de nem érdemes otthonhagyni a saját készítésű finomságokat sem.

Bár a séták többsége igen hamar betelt, akinek ilyesmihez van kedve, még mindig válogathat a programok közül. Szombaton 10 és 14 órakor, valamint vasárnap 14 órakor zuglói várostörténeti sétát szervez a Zuglói Nemzetközi Iroda, Millisits Máté művészettörténész és Sebestyén László fotográfus vezetésével. (Regisztráció: zuglo100@gmail.com.) Az Új Színház helyreállításának építésze, Kőnig Tamás a Mexikói Mozgásjavító Intézettől a Paulay Ede utcáig kalauzolja a Lajta Béla munkássága iránt érdeklődőket szombaton 14-17 óra között. (Regisztráció nem szükséges.)

A különleges házak érdekelnek? Akkor ajánljuk figyelmedbe Buda egyik legszebb szecessziós lakóházát a Szilágyi Dezső tér 4. alatt, amelyben Amrita Sher-Gil és Bartók Béla is otthonra lelt egykor. A századforduló sokarcú formaképzésének szép példái a Kőfaragó utca 7. számú épülete, Lajta Béla remek Harsányi-háza a Népszínház utca 19. alatt, a Belgrád rakpart 13-15. hatalmas sarokháza, a Pest városfalának egy darabkáját is őrző, art décós Magyar utca 27., a Maros utca 10. kis gyöngyszeme. Megnyílik az egyik legszigorúbban őrzött középületünk, a Markó utcai Kúria kapuja, de Buda és Vidor Emil egyik legszebb, az utcáról egyébként szinte láthatatlan szecessziós ikervillája is látogatható a hétvégén: az Ady Endre utca 15-17. Lányi Zsigmond író-publicista, valamint Hámos Róbert svéd konzul és felesége megbízásából épült. 

Karády Katalin rajongóinak kötelező ellátogatni a Nyáry Pál utcai házba, ahol a legidősebb lakó, Csöpi néni idézi fel a színésznővel kapcsolatos emlékeit; Kassák tisztelői a Bulcsú utca 21/a alatti egykori lakóhelyén emlékezhetnek meg a képzőművészről. Az ipari romantika kedvelőinek kihagyhatatlan a Főtaxi százéves székháza a Kerepesi út 15. alatt, valamint a Váci úti Fertőtlenítő Intézet, amelyben máig láthatóak az eredeti gépek. Egy kuriózum, nehogy elkerülje bárki figyelmét: a Teleki tér 3. alatt szombaton 13 órakor Szécsényi Mihály a téren és környékén kialakult vigalmi negyed tündökléséről és bukásáról mesél.

Akit az építészek és munkásságuk izgat, azoknak is érdemes ellátogatniuk több helyszínre. A hétvége egyik építészeti fénypontja, a Városligeti fasorban álló református templom szombaton és vasárnap előadások sorával várja az érdeklődőket: szó esik a tervező Árkay Aladárról, a Kárpát-medence református templomairól és a Zsolnay-kerámiáról is. A Kékgolyó utca 26-28. alatt az építész testvérpár, Román Miklós és Román Ernő életművét bemutató mini-kiállítás nyílik, de róluk beszél majd a Csengery utcai Jellinek-házban szombaton Bolla Zoltán is. A Klauzál utca 23. a termékeny Porgesz József építész életművét ismerteti meg. Vasárnap délelőtt megismerhetjük a Szilágyi Dezső téri református templomot is, ami ugyan nem százéves, de nagyon szép.

Konok Tamás nagyapja 100 éves Mária utcai házában

A fentiek természetesen csak ízelítőt kínálnak a hétvége programjából, hiszen a város szinte minden kerületében találunk nyitott kapukkal váró házat. Érdemes kihasználni a hétvégét (vasárnap, ha minden igaz, még a nap is kisüthet), és már most átgondolni, merre vesszük az utat! Jó szülinapozást!

magyar építészet, budapest, kék, program, budapest100, magyar epiteszet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317