Logomain

Összkomfortos monstrumok: a világ leghosszabb lakóházai

By Kovács Dániel 2013. március 29. 18:31

szerk at hg dot hu

Dania20130604-20111-15urncm.gallery

A világ leghosszabb lakóházai: Bymuren 1-175, Avedøre Stationsby, Hvidovre, Dánia

Karl_marx_hof20130604-20111-5fvydj.gallery

A világ leghosszabb lakóházai: Karl Marx-Hof, Bécs, Ausztria

Park_hill20130604-20111-1tai3ni.gallery

A világ leghosszabb lakóházai: Park Hill, Sheffield, Nagy-Britannia

Le_lignon20130604-20111-adi6rr.gallery

A világ leghosszabb lakóházai: Le Lignon központi épület, Le Lignon, Vernier, Svájc

Corviale20130604-20111-1nwaelj.gallery

A világ leghosszabb lakóházai: Corviale, Róma, Olaszország

Gdansk20130604-20111-1fhwkvs.gallery

A világ leghosszabb lakóházai: Falowiec, Obrońców Wybrzeża, Gdańsk, Lengyelország

Serpentin20130604-20111-5pjyuf.gallery

A világ leghosszabb lakóházai: Serpentin, Les Courtillières, Pantin, Franciaország

Corbusierhaus_berlin_b20130604-20111-9d4sno.gallery

Le Corbusier: Unité d'Habitation, Berlin

A világ hét leghosszabb lakóházát gyűjtöttük egybe. Akad másfél kilométeres, a másik előtt négyszer áll meg a villamos.

Zalotay Elemér az 1950-es évek végén kezdte el tervezni Szalagházát, amely néhány éven belül három kilométer hosszú, 30-50 emeletes lakókígyóvá duzzadt – legalábbis elméletben. A koncepcióból persze semmi sem lett, a meghurcolt építész később elhagyta Magyarországot Korántsem ő volt azonban az egyetlen ebben az időben, akit foglalkoztatott a tömeges lakásépítés ilyen módja. Már a két világháború között megindult, az ötvenes-hatvanas években pedig új erőre kapott az óriási, összekapcsolódó lakóházsorok építése a világban, amelyek akár többezer ember lakhatási problémájára is megoldást nyújtottak egyetlen, hatalmas komplexumban.

Le Corbusier: Unité d'Habitation, Berlin (1957). Fénykép: Wikipédia

A háború utáni időben ehhez bevallottan Le Corbusier és a különböző városokban megvalósult Unité d’Habitation-jai jelentették a fő inspirációt. Az építészek hajlamosak voltak egyszerűen úgy gondolkodni: minél nagyobb házat építünk, annál több ember gondját oldjuk meg. Erről utóbb kiderült, hogy szörnyű tévedés, mert a telepek többsége mérete miatt nehezen fenntarthatónak bizonyult, gyorsan romlott a közbiztonság és a lakük biztonságérzete, így az épületek állaga egy-két évtizeden belül pusztulásnak indult. Ilyesmire (de az ellenkezőjére) is kínál példát válogatásunk.

Két fontos épületet kihagytunk a listából. Az egyik a Rügen szigetén épített náci turistaparadicsom, a Prora. A Kraft durch Freude mozgalom keretében emelt, Clemens Klotz tervezte gigantikus épületegyüttes teljes hossza ugyan eléri a 4,5 kilométert, de nyolc önálló épületből áll, amelyeket az építészeti koncepción kívül nem kapcsol össze semmi. Ugyanígy helyet kaphatott volna a listában a szöuli Sewon Sanga, amelynek 1200 méteres kígyóját az 1960-as évek végén építették fel Kim Swoo Geun tervei alapján; a ma is álló, de bontás fenyegette épületegyüttes azonban több önálló háztömbből áll, amelyeket többsávos utak választanak el egymástól. A listában tehát ragaszkodtunk azokhoz a házakhoz, amelyek egységes, megszakítás nélküli tömböt képeznek.

Bymuren 1-175, Avedøre Stationsby, Hvidovre, Dánia

Épült: 1972-1974 // Építész: Skaarup & Jespersen // Hossz: 1475 méter // Fotó: www.dac.dk

A világ leghosszabb lakóépülete egy nem különösebben jellegzetes külvárosi lakónegyed nem különösebben jellegzetes, négyszintes sorháza Dániában. A Bymuren 1-175 majd másfél kilométer hosszan, cikkcakkos vonalban öleli körbe a vele egyidőben emelt negyedet, amelyet egyébként északról is keretez egy rövidebb, hasonló épület. Erre utal neve is, amely „városfalat” jelent – az építészeket bevallottan Dubrovnik fallal körülvett óvárosa, illetve a kortárs jegyeket tekintve a vadonatúj angol Stevenage település ihlette.

Bymuren 1-175, Avedøre Stationsby, Hvidovre, Dánia

Karl Marx-Hof, Bécs, Ausztria

Épült: 1927-1930 // Építész: Karl Ehn // Hossz: 1100 méter // Fotó: Dreizung, Wikipédia 

A szociáldemokrata városvezetés által építtetett bécsi munkáslakótelepek legismertebbje, a Karl Marx-Hof egyben sokáig a világ leghosszabb, elsődlegesen lakófunkciójú épülete volt: négyszer áll meg a villamos, amíg elhalad mellette. A korábbi királyi kertek helyén emelt tömbben 1382, jellemzően 30-60 négyzetméter közötti nagyságú lakás kapott helyet, ami azt jelenti, hogy körülbelül ötezer ember talált új otthonra. Az építkezés nem csak szociális szempontból számított úttörőnek, hiszen a Karl Marx-Hof építészetileg is kiemelkedő minőségű, a hozzá tartozó telek túlnyomó részén pedig parkokat, játszótereket alakítottak ki a lakók számára – akiket egyébként számos közösségi szolgáltatás várt a házban, a mosodától az óvodáig.

Karl Marx-Hof, Bécs, Ausztria

Park Hill, Sheffield, Nagy-Britannia

Épült: 1957-1961 // Építész: Jack Lynn és Ivor Smith // Hossz: kb. 1100 méter // Fotó: Paolo Margari, flickr.com 

A Le Corbusier Unité d’Habitationjának mintájára tervezett Park Hill bátran szállhatna ringbe a világ második leghosszabb lakóépületének címéért; esélyeit mindössze az csorbítja, hogy nem egyetlen hatalmas kígyó, hanem lépcsőházakkal összekapcsolt, ívelt alaprajzú szárnyak alkotják. A brutalista épület a maga korában úttörőnek tartott „streets in the sky” koncepció alapján épült, amelyről utólag maga Ivor Smith építész is beismerte, hogy tévedés. A komplexum gyors pusztulásnak indult, és a teljes bontástól csak az mentette meg, hogy sokak meglepetésére és némelyek bosszúságára 1998-ban védelmet kapott. Sheffield ezután kezdett el a helyreállításán dolgozni; az elsőnek elkészült épületrészt mi is bemutattuk.

Park Hill, Sheffield, Nagy-Britannia

Le Lignon központi épület, Le Lignon, Vernier, Svájc

Épült: 1963-1971 // Építész: Georges Addor // Hossz: 1065 méter // Fotó: Port(u*o)s, Wikipédia

Listánk negyedik helyezettje igazi különlegesség: a Svájc délnyugati csücskében elhelyezkedő Le Lignon ugyanis csak néhány épületből áll, de önálló település, közel hatezer lakossal. Többségük vagy a két, 26 és 31 emeletes toronyházban, vagy az Y alakú, több mint egy kilométer hosszan kígyózó központi épületben lakik. Az épületek a város számára kijelölt terület mindössze 8%-át foglalják el, a többi megmarad parknak, sportolásra, szabadidőre, akárcsak Zalotay Szalagház-koncepciójában: Le Lignon a modernista várostervezés megvalósult utópiája, és bár a tervezett tízezernél jóval kevesebben lakják, de használatban van, sőt, a lakók többsége kifejezetten szereti.

Le Lignon, Vernier, Svájc

Corviale, Róma, Olaszország

Épült: 1972-1982 // Építész: Mario Fiorentino (vezető tervező), Federico Gorio, Piero Maria Lugli, Giulio Sterbini és Michele Valori // Hossz: 958 méter // Fotó: Xavier de Jauréguiberry, flickr.com 

A hatvanas években gyorsan növekvő Rómában hamar komoly gondot okozott, hogy a viharos ütemben felhúzott új lakónegyedekből teljesen kimaradtak a közösségi szolgáltatások. Erre próbált modellként választ adni a Corviale, amelynek 1200 lakásával egyidőben a lakók számára szükséges oktatási, egészségügyi, szabadidős és sportlétesítményeket is megvalósították, sőt, kulturális központ és piac is épült. Hiába: a kilencemeletes lakótömb pusztulása hamar, már az átadás utáni években beindult. Róma városa 2009-ben hirdetett rekonstrukciós pályázatot, a nyertes terv megvalósítása azonban máig várat magára.

Corviale, Róma, Olaszország

Falowiec, Obrońców Wybrzeża, Gdańsk, Lengyelország

Épült: 1970-1973 // Építész: Tadeusz Rozanski, Danuta Olędzka és Janusz Morek // Hossz: 860 méter // Fotó: tomasz przechlewski, Wikipédia 

A „falowiec” Lengyelországban azokat a hosszú panelházakat jelentik, amelyek enyhén hullámzó alaprajzúak, a lakások többsége pedig az utcára néző gangokról nyílik. Ilyen számos akad Gdańskban az 1960-70-es évekből; a legnagyobb tíz emelettel kígyózik 860 méteren keresztül, és 1792 lakását nagyjából hatezer emberre kalkulálták. Akárcsak a magyar paneltömbök, ezek sem túl változatosak: a majd kétezer lakásra három alaprajzi variáns jut. Egy hasonlóan termetes, enyhén ívelő panelház az ukrajnai Dnyipropetrovszk városában is áll, a helyiek a Kínai Fal néven ismerik.

Falowiec, Obrońców Wybrzeża, Gdańsk, Lengyelország

Serpentin, Les Courtillières, Pantin, Franciaország

Épült: 1955-1965 // Építész: Émile Aillaud // Hossz: kb. 700 méter // Fotó: archív képeslap 

A hatalmas területen, lágy ívekkel kígyózó házsor három épülete több mint 1,1 kilométer hosszan terült el, közöttük parkkal és óvodával. A házak színezését Rieti Fabio tervezte. A leghosszabb épület, a 700 méteres Serpentin a közelmúltban komoly felújításon esett át, aminek részeként egy szakaszát elbontották, így ma már két, különálló részből áll. 

Serpentin, Les Courtillières, Pantin, Franciaország

építészet, le corbusier, bécs, lakóház, park hill, epiteszet, zalotay elemér, le lignon, karl marx-hof, émile aillaud Icon_print

A világ leghosszabb lakóházai: Bymuren 1-175, Avedøre Stationsby, Hvidovre, Dánia

A világ leghosszabb lakóházai: Karl Marx-Hof, Bécs, Ausztria

A világ leghosszabb lakóházai: Park Hill, Sheffield, Nagy-Britannia

A világ leghosszabb lakóházai: Le Lignon központi épület, Le Lignon, Vernier, Svájc

A világ leghosszabb lakóházai: Corviale, Róma, Olaszország

A világ leghosszabb lakóházai: Falowiec, Obrońców Wybrzeża, Gdańsk, Lengyelország

A világ leghosszabb lakóházai: Serpentin, Les Courtillières, Pantin, Franciaország

Le Corbusier: Unité d'Habitation, Berlin

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317