Logomain

12 milliárdos épületet kap a Semmelweis Egyetem

By Kovács Dániel 2013. március 20. 10:14

szerk at hg dot hu

Koranyi320130604-20111-1k8cwee.gallery

A Korányi projekt keretében megújuló II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Koranyi220130604-20111-1r83zqc.gallery

A Korányi projekt komplexumának madártávlati képe

Kor420130604-20111-dwte9x.gallery

A II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika eredeti homlokzata

Kor520130604-20111-1y9ovng.gallery

A II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika homlokzata Töreky Dezső átépítése után

Koranyi120130604-20111-64a8g4.gallery

A II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika most tervezett, új homlokzata

Márciusban indulhat és a tervek szerint 2014 nyarára készülhet el az új hétszintes és húszezer négyzetméteres Központi Betegellátó épület a Semmelweis Egyetem Üllői úti kampuszán. A közbeszerzési eljárást követő szerződést március 19-én írta alá Dr. Szél Ágoston, az egyetem rektora, valamint a Swietelsky Magyarország Kft. és a Hőszer-Trade Kft konzorciumának képviselői. Az új épület, valamint saját, 1975-ben Ybl-díjjal elismert klinikájának új homlokzati terveit Töreky Dezső készíti. A szerzői jogok érvényessége miatt a tervezésre nem írtak ki pályázatot.

Márciusban indulhat és a tervek szerint 2014 nyarára készülhet el az új hétszintes és húszezer négyzetméteres Központi Betegellátó épület a Semmelweis Egyetem Üllői úti kampuszán. A közbeszerzési eljárást követő szerződést március 19-én írta alá Dr. Szél Ágoston, az egyetem rektora, valamint a Swietelsky Magyarország Kft. és a Hőszer-Trade Kft konzorciumának képviselői. Az új kórház, valamint saját, 1975-ben Ybl-díjjal elismert klinikájának új homlokzati terveit Töreky Dezső készíti. A szerzői jogok érvényessége miatt a tervezésre nem írtak ki pályázatot.

A Korányi projekt keretében részlegesen megújul a II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is; ezzel ugyanis egybeépül az új klinikai tömb. Utóbbiban radiológia, központi laboratórium, az országban egyedülálló intenzív osztály, száztíz ágyas traumatológia, valamint ortopédiai osztály is helyet kap. Kialakítanak egy kiemelt sürgősségi központot és egy modern fizioterápiás részleget, az épület tetején pedig egy helikopterleszállót. A szomszédos klinikákat fedett folyosórendszeren keresztül érhetik majd ez a dolgozók és a betegek.

A projekt teljes költsége 12 milliárd forint, ebből 8,1 milliárd az Európai Unió forrásaiból érkezik. Az építkezés 6,6 milliárd forintba kerül, a fennmaradó összeget eszköz- és műszerfejlesztésre fordítják.

Az egyetem területén a mostani szerződéskötést megelőzően, már 2012 második felében megindultak a munkák: összesen hat épületet bontottak le és közműkiváltásokra is szükség volt. Az építkezés ideje alatt a biztonságos betegszállítást és az akadálymentes közlekedést új parkoló és ideiglenes fedett közlekedő folyosó szolgálja.

A II. számú Női Klinika eredeti utcai homlokzata. Forrás: Schéry Gábor (szerk.): Évek, művek, alkotók. Ybl Miklós-díjasok és műveik 1953-1994. Budapest, 1995

A II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika az utcáról 1975-ben, az első átépítés után. Fotó: Fj, forrás: Schéry Gábor (szerk.): Évek, művek, alkotók. Ybl Miklós-díjasok és műveik 1953-1994. Budapest, 1995

A klinika most tervezett utcai homlokzata

Az új épület az Üllői út 78/a alatt található II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika mögött, az udvar felé helyezkedik majd el. A két épület azonban közös homlokzatot kap. A II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát a korábban itt álló, a 20. század elején emelt épület felhasználásával Töreky Dezső a KÖZTI építészeként 1962-65 között tervezte, és 1965-74 között épült fel. A korábban historizáló jellegű, téglával és kővel burkolt épület ezzel modern összképet kapott, fehér eternitlemez burkolattal. Ez most megszűnik: a kibővülő tömb sárga-piros téglahomlokzattal újul meg. Az átépítésért 1975-ben Töreky Dezső Ybl-díjat kapott.

építészet, magyar építészet, budapest, kórház, 8. kerület, epiteszet, magyar epiteszet, töreky dezső Icon_print

A Korányi projekt keretében megújuló II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

A Korányi projekt komplexumának madártávlati képe

A II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika eredeti homlokzata

A II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika homlokzata Töreky Dezső átépítése után

A II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika most tervezett, új homlokzata

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317