Logomain

Európa legjobb épületei 2013-ban

By Kovács Dániel 2013. március 5. 15:59

szerk at hg dot hu

Gent220130604-20111-1j04ib3.gallery

Robbrecht en Daem Architecten - Marie-José van Hee Architecten: Városháza, Gent, Belgium

Gent20130604-20111-xvys01.gallery

Robbrecht en Daem Architecten - Marie-José van Hee Architecten: Városháza, Gent, Belgium

Gent_320130604-20111-n8irvp.gallery

Robbrecht en Daem Architecten - Marie-José van Hee Architecten: Városháza, Gent, Belgium

Superkilen20130604-20111-1xwgngz.gallery

TOPOTEK1 – Superflex – BIG: Superkilen, Koppenhága, Dánia

Superkilen220130604-20111-uup2pq.gallery

TOPOTEK1 – Superflex – BIG: Superkilen, Koppenhága, Dánia

Superkilen_320130604-20111-1k04gc0.gallery

TOPOTEK1 – Superflex – BIG: Superkilen, Koppenhága, Dánia

Harpa20130604-20111-44betp.gallery

Batteríid Architects– Studio Olafur Eliasson– Henning Larsen Architects: Harpa, Reykjavík, Izland

Harpa120130604-20111-ts5vjj.gallery

Batteríid Architects– Studio Olafur Eliasson– Henning Larsen Architects: Harpa, Reykjavík, Izland

Harpa220130604-20111-i0ragg.gallery

Batteríid Architects– Studio Olafur Eliasson– Henning Larsen Architects: Harpa, Reykjavík, Izland

Port220130604-20111-1doe5xb.gallery

Aires Mateus: Idősek otthona, Alcácer do Sal, Portugália

Port120130604-20111-7z5ftg.gallery

Aires Mateus: Idősek otthona, Alcácer do Sal, Portugália

Port320130604-20111-rzccrk.gallery

Aires Mateus: Idősek otthona, Alcácer do Sal, Portugália

Sevilla120130604-20111-bep3xa.gallery

J. MAYER H.: Metropol Parasol, Sevilla, Spanyolország

Sevilla220130604-20111-1vjoa5.gallery

J. MAYER H.: Metropol Parasol, Sevilla, Spanyolország

Sevilla320130604-20111-1spa3ho.gallery

J. MAYER H.: Metropol Parasol, Sevilla, Spanyolország

Két német iroda is esélyes az idei Mies van der Rohe-díjra - pedig német helyszín nincs is. Van viszont izlandi és portugál.

Kevés meglepetést tartogat idén a Mies van der Rohe-díj finalistáinak mezőnye. Az Európai Unió legjelentősebb, kétévente kiosztott építészeti elismerésének öt esélyeséből kettő a közismerten színvonalas skandináv, kettő pedig a Hispán-félsziget ugyancsak legendás építészeti kultúrájának gyümölcse. Különlegességnek számít viszont a belga esélyes, nem csak a kevéssé ismert építésziroda, de az épület okán is, amely még háznak is nehezen nevezhető.

Robbrecht en Daem Architecten - Marie-José van Hee Architecten: Városháza, Gent, Belgium. Fotó © Marc de Blieck

A 2013-as Mies van der Rohe-díjra 37 európai országból 335 munkát neveztek. Az Európa Tanács és a barcelonai Fundació Mies van der Rohe által megbízott szakmai zsűri (tagjai közt például Wiel Arets-szel vagy Pedro Gadanhóval, a New York-i MoMA nemrég kinevezett kurátorával) ebből választotta ki az öt finalistát, amelyek közül egy kaphatja meg a 60 ezer euróval járó díjat. Emellett húszezer euróval ismernek el egy tehetséges fiatal építészt is a mezőnyből. A díjátadót június 6-án rendezik Barcelonában; ekkor derül fény a győztesek kilétére.

Magyarországról idén nyolc nevezés érkezett a díjra: a győr-kismegyeri templom (Balázs Mihály és Somogyi-Soma Katalin), egy kővágószőlősi hétvégi ház (Borsos Ágnes és Bachmann Zoltán), a sóskúti H-ház (Dévényi Tamás), a sásdi Integrált Közoktatási és Művelődési Intézmény (Dévényi Sándor, Dévényi Márton és Gyürki-Kiss Pál), a komlói RATI – Pluszenergia Ipari- és Irodaépület (Id. Kistelegdi István, ifjabb Kistelegdi István), a pécsi Szathmáry-palotarom rekonstrukciója (Dévényi Márton és Gyürki-Kiss Pál), a zánkai Új Nemzedék Központ (Krizsán András) és a badacsonytomaji Kisfaludy-kilátó (Kőmíves Szabolcs). A hazai nevezésért idén is a Magyar Építész Kamara szerepelt, a díj nemzetközi tanácsadói körében egyetlen magyarként a Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának tavalyi kurátora, Bachmann Bálint is helyet kapott.

Ha kíváncsi, kik voltak a Mies van der Rohe-díj finalistái 2007-ben2009-ben és 2011-ben, kattintson a linkekre!

A Mies van der Rohe-díj 2013-as finalistái

Városháza, Gent, Belgium

Építész: Robbrecht en Daem Architecten (Hilde Daem, Paul Robbrecht) – Marie-José van Hee Architecten (Marie José van Hee)  

Fotó © Petra Decouttere

Gent belvárosának magterülete az elmúlt száz évben két nagy bontási hullámot is átvészelt: az 1913-as világkiállítás után és a hatvanas években tervezett, de meg nem valósított adminisztrációs központhoz kapcsolódóan. Az üresen maradt terület évtizedek óta fájó hiányként csúfította a várost. 1996-ban és 2005-ben a Robbrecht en Daem Architecten és a Marie-José van Hee Architecten két pályázaton is indult tervükkel, amely a nyitott rendezvénytér helyett fedett vásárcsarnokot tervezett a területre, kitöltve a városi szövet szakadását, de megtartva a terület közösségi jellegét.

Fotó © Marc de Blieck

Az új épület a Poeljemarkt és a Goudenleeuwplein között helyezkedik el, földalatti szintjeivel egy alacsonyabban elhelyezkedő zöldfelület felé nyitva. Magasságával és tömegével a környező középkori épületekhez alkalmazkodik; a tetőzet lejtését és kialakítását konkrétan a szomszédos városháza alapján alakították ki az építészek. A nagyméretű faszerkezetet oszlopok tartják, az épület földszintje így teljesen nyitott és átjárható marad. A környező középkori épületek anyagait megidéző fa mellé üveget párosítottak, jelezve a kortárs jelleget, egyben védve a szerkezetet az időjárási viszontagságoktól. A tetőzet apró ablakain keresztül természetes fény világítja meg a katedrálisszerű belső teret. Az esővizet összegyűjtik és újrahasznosítják.

Superkilen, Koppenhága, Dánia

Építész: TOPOTEK1 (Martin Rein-Cano, Lorenz Dexler) – Superflex (Jakob Fenger, Rasmus Nielsen, Bjørnstjerne Christiansen) – BIG – Bjarke Ingels Group (Nanna Gyldholm Møller, Mikkel Marcker Stubgaard, Bjarke Ingels)

Fotó © Superflex

A 30 ezer négyzetméteres, változatos funkciójú köztér-háló, a Superkilen Dánia egyik etnikailag és szociálisan legváltozatosabb városnegyedében helyezkedik el. A cél alapvetően átlagos városi közfunkciók elhelyezése volt: gyalogos- és kerékpáros útvonalak kialakítása, a helyi közlekedési kapcsolatok javítása, szabadtéri rekreációs terek, vásártér és játszótér létesítése.

Fotó © Iwan Baan

A német-dán építészcsapat a környék multikulturális és –etnikus jellegéből indult ki; ahelyett, hogy a hagyományosan magas nívójú dán designt hívták volna segítségül, a Superkilen berendezéséhez a lakosság származási országaiból választottak tárgyakat. A Superkilen így a kortárs köztéri design kiállítóhelyévé vált, 62 különböző országból származó elemekkel: a Los Angeles-i Muscle Beach szabadtéri edzőeszközeivel, izraeli aknafedelekkel, kínai pálmafákkal és katari neonfeliratokkal. Minden tárgyhoz társul egy, az eredetét és funkcióját leíró fémtáblácska is.

A Superkilen köztéri tárgyai. Fotó © BIG

A Superkilen három fő zónára osztható: a vörös terület a sport, a zöld a gyerekjátszótér, a fekete pedig a piac és a piknik színhelye. A jobb átjárhatóság kedvéért az építészek újrarajzolták a kerékpáros útvonalakat, a lakosok kívánságának megfelelően pedig jelentősen megnövelték a zöldfelületek arányát is.

Harpa, Reykjavík, Izland

Építész: Batteríid Architects (Sigurður Einarsson) – Studio Olafur Eliasson (Ólafus Éliasson) – Henning Larsen Architects (Peer Teglgaard Jeppesen, Osbjørn Jacobsen)

Fotó © Nic Lehoux

Fotó © Nic Lehoux

Fotó © Nic Lehoux

Reykjavík hányatott sorsú, végül 2011-re elkészült koncert- és konferenciaközpontja a város kiterjedt kikötő- és vízpart-fejlesztési programjának részeként valósult meg, a keleti kikötőben. Az előcsarnokból nézve a négy rendezvénycsarnok sötét tömege sziklavonulathoz hasonló, éles kontrasztot képezve az épületet borító, áttetsző fém-üveghálóval. Az Ólafur Éliasson és a Henning Larsen Architects közös munkája nyomán született, kristályszerű üveghomlokzatot az Izlandon több helyütt megtalálható, vulkanikus eredetű bazaltorgonák ihlették. A látvány belülről és kívülről egyaránt lenyűgöző: a napsütésben kaleidoszkópszerűen működő homlokzati burkolat folyamatosan változó látványt eredményez. A déli homlokzatot több mint ezer üvegtest alkotja; a többi homlokzatot ehhez a geometrikus rendszerhez illeszkedve, öt- és hatszögű formákból alakították ki.

Idősek otthona, Alcácer do Sal, Portugália

Építész: Aires Mateus (Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus)

Fotó © FG+SG

Fotó © FG+SG

Fotó © FG+SG

Az Aires Mateus személyében, ahogyan ez szinte már kötelező, a portugál építészet is képviselteti magát a Mies van der Rohe-díj finalistái közt. A 3640 négyzetméteres épületet a telek változó lejtésének figyelembe vételével helyezték el. Megformálását befolyásolta, hogy használói egy meglehetősen speciális közösség; az épület funkciója valahol egy szálloda és egy kórház között van. Ennélfogva az építészek a közösségi és privát terek érzékeny kombinációjára törekedtek; az épület egésze pedig a használók közösségét képezi le: egyedi, szeparált lakóegységek egyetlen, egységes tömegbe komponálva. A lakók korlátozott mozgási lehetőségeire szabva az épület változatos térélményt kínál; a lakóegységek méretei a használókra optimalizáltak.

Metropol Parasol, Sevilla, Spanyolország

Építész: J. MAYER H. (Jürgen Mayer H.)

Fotó © Fernando Alda

Fotó © David Franck

Fotó © Fernando Alda

Sevilla új ikonja keltette eddig a legnagyobb sajtóvisszhangot az öt finalista közül, ami nem véletlen, hiszen egy köztéri árnyékolórendszerből a nemzetközi pályázatot követően nem csak évekig elhúzódó, rendkívül drága középítkezés lett, de a végeredmény valóban látványos és új turisztikai jelképet ad a spanyol városnak. A poliuretánnal bevont tölgyfalapokból készült szerkezet, a maga nemében a világ legnagyobbja, egyszerre ad otthont régészeti lelőhelynek, alkalmi piacnak, bároknak és éttermeknek, városi köztérnek és lenyűgöző panorámájú kilátónak. A 18 ezer négyzetméteres komplexum teljesen egyedülálló kapcsolatot teremt a hagyományos városszövettel.

koppenhága, reykjavík, díj, big, portugália, mies van der rohe-díj, henning larsen architects, sevilla, olafur eliasson, 2013, aires mateus, reykjavik, j. mayer h., gent, topotek1, superflex Icon_print

Robbrecht en Daem Architecten - Marie-José van Hee Architecten: Városháza, Gent, Belgium

Robbrecht en Daem Architecten - Marie-José van Hee Architecten: Városháza, Gent, Belgium

Robbrecht en Daem Architecten - Marie-José van Hee Architecten: Városháza, Gent, Belgium

TOPOTEK1 – Superflex – BIG: Superkilen, Koppenhága, Dánia

TOPOTEK1 – Superflex – BIG: Superkilen, Koppenhága, Dánia

TOPOTEK1 – Superflex – BIG: Superkilen, Koppenhága, Dánia

Batteríid Architects– Studio Olafur Eliasson– Henning Larsen Architects: Harpa, Reykjavík, Izland

Batteríid Architects– Studio Olafur Eliasson– Henning Larsen Architects: Harpa, Reykjavík, Izland

Batteríid Architects– Studio Olafur Eliasson– Henning Larsen Architects: Harpa, Reykjavík, Izland

Aires Mateus: Idősek otthona, Alcácer do Sal, Portugália

Aires Mateus: Idősek otthona, Alcácer do Sal, Portugália

Aires Mateus: Idősek otthona, Alcácer do Sal, Portugália

J. MAYER H.: Metropol Parasol, Sevilla, Spanyolország

J. MAYER H.: Metropol Parasol, Sevilla, Spanyolország

J. MAYER H.: Metropol Parasol, Sevilla, Spanyolország

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317