Logomain

Common Pavilions - a Biennále szubjektív képei

By Tóth Katalin 2013. február 11. 18:17

szerk at hg dot hu

Common Pavilions - a velencei biennálé pavilonjai szövegben és képben

Ugyan az építészvilág már a következő építészeti biennáléra készül, a csupán pár hónapja véget ért 13. kiállítás utószelét is érezni még. A svájci érdekeltségű, de berlini székhellyel is rendelkező Diener & Diener építésziroda arra vállalkozott, hogy építészek, építészettörténészek, filozófusok és művészek segítségével örökítse meg a tavalyi biennále felhozatalát. Különböző nemzetiségű szerzőket kértek fel, hogy egy-egy személyes hangvételű íráson keresztül mutassák be az országok pavilonjait, melyekhez a világhírű olasz fotográfus, Gabriele Basilico készítette el a képanyagot. 

120130604-20111-327c9q.gallery

A jellemzően épület- és városfotóiról ismert olasz fotográfus, Gabriele Basilico maga is építésznek tanult a hatvanas évek végén, ám a diploma megszerzése után hamar a fényképezés felé fordult az érdeklődése. Eleinte politikai témákat dolgozott fel, később azonban az épületek és az izgalmas terek érdekelték igazán. A témakeresés során a belvárosból lassan elindult a külváros felé; az igazi ismertséget is egy lepusztult városképeket bemutató sorozata, az 1991-ben, Beirutban készült fotósorozat hozta meg számára. Basilico a mai napig analóg technikát használ, és elsősorban fekete-fehér képeket készít. A Biennále pavilonjait megörökítő sorozata hatásosan egészíti ki az építészek és építészetközeli művészek által megírt szövegeket.

Az egykori berlini sörfőzde épületében működő Aedes építészeti galéria egy olvasóteremmé változik majd a március végén nyitó kiállítás kedvéért. A pavilonokat bemutató szövegeket nem csak olvasni lehet majd, de akár meghallgatni is, az adott ország nyelvén vagy angolul. A szövegeket kísérő fotóknak köszönhetően a látogató úgy érezheti majd, a velencei Giardiniba tévedt. A megnyitón beszédet mond majd Hermann Czech osztrák építész, S. E. Tim Guldimann, berlini svájci nagykövet és Kristin Feiress, az Aedes egyik alapítója is. A kiállítás anyagát könyv formájában Common Pavilions címmel a Scheidegger & Spiess kiadó jelenteti majd meg.

Fotók: Gabriele Basilico

Helyszín: Aedes am Pfefferberg, Christinenstr. 18-19, 10119 Berlin

Nyitvatartás: 2013. március 22. - május 9.

Megnyitó: 2013. március 22. 18.30

építészet, fotó, kiállítás, kiallitas, pavilon, berlin, aedes, építészeti fotó, biennále 2012, szöveg, epiteszet, biennale 2012, kiállítas, diener&diener, gabriele basilico, analóg Icon_print

Common Pavilions - a Diener & Diener és Gabriele Basilico kiállítása Berlinben

Common Pavilions - a Diener & Diener és Gabriele Basilico kiállítása Berlinben

Common Pavilions - a Diener & Diener és Gabriele Basilico kiállítása Berlinben

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317