Logomain

Tovább bővült a Múzeumnegyed projektje

By Kovács Dániel 2013. február 12. 10:00

szerk at hg dot hu

120130604-20111-pfhwvm.gallery

A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában

220130604-20111-55mrgu.gallery

A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában

320130604-20111-17p62r4.gallery

A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában

420130604-20111-6t1tah.gallery

A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában

520130604-20111-n7j70y.gallery

A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában

120 milliárdra rúghat a múzeumi negyed és a Városliget felújításának együttes összege. Látogathatóvá válik a Román csarnok is.

Új országos raktározási és restaurálási központ épül, valamint a Szépművészeti Múzeum Román csarnokának felújítását is beszorítják a budapesti Múzeumi Negyed 70 milliárdosra nőtt költségvetésébe – mondta el Balog Zoltán miniszter és Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója február 10-i sajtótájékoztatójukon. Az Ötvenhatosok terére szánt komplexumra még idén ötlet- és tervpályázatot írnak ki, az eredményt 2014 tavaszán, a választások előtt hozhatják nyilvánosságra. A Román csarnokot külön is megmutatták a sajtónak – cikkünk képei itt készültek.

Április 30-ig elkészül a Városliget hosszú távú fejlesztési koncepciója, megvalósítását pedig (a Múzeumi Negyed építkezéseivel párhuzamosan) 2017-2018-ig ütemezik. A vasárnapi sajtótájékoztatón ez volt a másik nagy bejelentés. A megújuló Városliget Baán László szerint a város fő turisztikai attrakciójává válhat, és akár évi 1,5 millió turistát hozhat Budapestnek. Az ebből adódó pluszköltségeket jelenleg 50 milliárd forintra becsülik, így a teljes beruházás végösszege elérheti a 120 milliárdot. Ennek tetemes részét továbbra is a 2014-ben kezdődő uniós költségvetési ciklus forrásaiból tervezi fedezni a kormány. Kérdésünkre Balog Zoltán azt válaszolta: a múlt heti brüsszeli döntések jó lehetőségekkel kecsegtetnek a forrásokat illetően, bár a részletkérdések még nem dőltek el.

Ez befolyásolhatja a Román csarnok sorsát is, ezért is különösen fontos, hogy a kormány most elkötelezte magát a felújítás mellett – tette hozzá Baán László. A Szépművészeti Múzeum nagy történelmi csarnokainak legdíszesebbje a 2. világháború óta nem látogatható, a rossz állapotú termet festményraktározásra használják, bár a körülmények nem épp ideálisak. Az elmúlt évtizedekben valóságos városi legendává lett csarnokba egy alkalommal, a főigazgató kíséretében már bejutottunk két évvel ezelőtt. Az akkorihoz képest a célok nem változtak: Baán László a Román csarnokot újra kiállítási helyiségnek szánja, elsősorban a Szépművészetibe olvasztott Nemzeti Galéria középkori anyagának. A terem felújításának költségeit 2,5-3 milliárd forintra teszik. A jelenleg itt levő gipszgyűjteményt, amely főként középkori és reneszánsz műtárgyak másolataiból áll, a főigazgató egy vidéki múzeumban látná a legjobb helyen.

Baán a művészettörténész és muzeológus szakma másik, a Múzeumi Negyeddel kapcsolatos alapvető problémáját is megoldottnak érezheti a vasárnapi bejelentéssel. Több szakember ugyanis már a Szépművészeti évekkel ezelőtti, 2011 februárjában lefújt bővítésével kapcsolatban azt hánytorgatta fel, hogy a háttérkapacitások régóta szükséges fejlesztése helyett a látogatók kényelmét szolgáló beruházásokra megy a pénz. Az Országos Raktározási és Restaurálási Központ, amelyet az egykori Szabolcs utcai kórház állami tulajdonban levő telkén építenének fel, válasz lehet ezekre a kifogásokra, egyben helyet kínál a Nemzeti Galéria Szépművészetiénél nagyságrendekkel nagyobb gyűjteményének befogadására.

Kérdésünkre Baán László kifejtette: június 30-ig állítják össze a nemzetközi pályázathoz szükséges koncepciót, majd ötletpályázatot írnak ki az Ötvenhatosok terének beépítésére. Az erre érkezett megoldások fényében jön majd következő lépésként az egyes épületek nemzetközi tervpályázata. A sajtótájékoztatón Balog Zoltán azt ígérte: mindent meg fognak tenni, hogy a pályázatokon „sok neves építész” induljon.

A korábban bejelentetteknek megfelelően az új Múzeumi Negyedben öt épületben hat intézmény kap majd helyet. Ide költözik a Kúriának visszaadott Kossuth téri épületéből a Néprajzi Múzeum, itt kap új otthont a 2012 elejével munkatársai többségét és országos közgyűjteményi státuszát elvesztő Magyar Építészeti Múzeum. A Magyar Fotográfiai Múzeum Kecskemétről költözne a fővárosába, de a jelenlegi kiállítóhelyet a város továbbra is fotográfiai célokra tartaná fenn – jegyezte meg Baán László. A Magyar Zene Háza néven futó új intézmény funkciója egyelőre meglehetősen tisztázatlan. Közös épületet kapna a negyedben az Új Nemzeti Galéria, valamint a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum. Utóbbi ideköltözését egyébként, mint azt Bencsik Barnabás a magyarmuzeumok.hu-nak adott interjújában elmondta, az aacheni Ludwig Alapítvány kezdeményezte. Baán László szerint van rá esély, hogy a Művészetek Palotájában felszabaduló helyre a Ludwig kiköltözését követően egy-két nagy nemzetközi magángyűjtemény költözzék.

Bár a sajtótájékoztatón a részletekre még nem tértek ki, a fejlesztés komolyan átalakíthatja a Városliget jelenleg ismert képét. A Kós Károly sétány forgalomcsillapításával Baán László nem várná meg a beruházás végét, de felmerült egy termálhotel építése is a Széchenyi Fürdő mellett. Ez utóbbi a bevonni szánt magántőkét képviseli – a privát befektetőknek ugyanis a projektben nagy szerepet szánnak. Újságírói kérdésre Baán és Balog megerősítették, hogy a korábban Andrássy Negyed néven emlegetett nagyberuházás már nincs szóban, a tervek kifejezetten a Városligetre fókuszálnak.

Fotók: Gulyás Attila

építészet, múzeum, budapest, pályázat, szépművészeti múzeum, baán lászló, múzeumi negyed, múzeumliget, epiteszet, muzeum, balog zoltán Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317