Logomain

Utópisztikus plasztikház az ötvenes évekből

By totkat 2013. február 5. 11:12

szerk at hg dot hu

120130604-20111-qqapud.gallery

Monsanto House of the Future - az építés

320130604-20111-poywws.gallery

Monsanto House of the Future

720130604-20111-wdskvt.gallery

Monsanto House of the Future

620130604-20111-1t4rj1m.gallery

Monsanto House of the Future

520130604-20111-1ob0ztn.gallery

Monsanto House of the Future - alaprajz

220130604-20111-18ytle4.gallery

Marvin Goody és Richard W. Hamilton

Így képzelték el a jövő ideális családi otthonát az ötvenes évek mérnökei.

Ha képet akarunk kapni arról, hogyan képzelték el a 30 évvel ezelőtti jövőt a 60 évvel ezelőtt élő mérnökök, elég ránéznünk a House of the Future néven emlegetett, meglehetősen utópisztikus családi házra, amely a kaliforniai Disneyland egyik fő attrakciójának számított a maga idejében. A 120 négyzetméteres, szinte tiszta műanyag ház szerkezete azonban időtállóbb volt, mint az üzenete: éppen 10 évet élt meg, mielőtt elavultsága miatt lebontották a plasztikcsodát.

A maga korában igen innovatívnak számító, jellemzően műanyaggyártással foglalkozó Monsanto Company 1953-ban kereste meg azzal a Massachusets Institute of Technology építészeit, hogy egy modern jövőképet demonstráló látványosságot hozzanak létre a kaliforniai Disneyland mesterséges lankáin. Az 1986-ban élő mintacsalád otthonául szolgáló épület a háztartásban fellelhető legmodernebb eszközöket és bútorokat hivatott bemutatni, és egy olyan életformát lefesteni, ami a Monsanto-hoz hasonló cégeknek köszönhetően akár mindenki számára elérhető lesz.

Azért teljesen elszállt ötletekre nem kell gondolni: a csúcstechnológiát a konyhában a mikrohullámú sütő és az ultrahangos mosogatógép, a nappaliban pedig a hatalmas, falba épített televízió képviselte – bár utóbbi a pletykák szerint sosem működött igazán. A belsőépítészet is a színtiszta modernség jegyében alakult: szinte kivétel nélkül minden műanyagból készült, beleértve az étkészletet is; a fürdőszoba fala és a berendezése pedig egy darabba öntve készült el, akár egy futurisztikus hotelszobában vagy egy utasszállító repülőn.

A House of the Future építés közben - kép forrása: Goody Clancy Architecture

A tervezők, Marvin Goody és Ernest Kirwan bostoni építészek az MIT szárnyai alatt dolgoztak, Richard W. Hamilton vezetésével. A koncepciótervet 1954-ben nyújtották be, amelyen egy négy irányban konzolos, előregyártott elemekből felépülő ház szerepelt. Az épület központja egy masszív vasbeton mag volt, melyben a fürdőszobák és a konyha kapott helyet. A négy egyforma, konzolosan kinyúló szárnyban helyezték el a szülők és a gyerekek hálószobáit, a nappalit és az étkezőt.

Marvin Goody és Richard W. Hamilton építészek - kép forrása: Goody Clancy Architecture

A szerkezet különlegessége, hogy a külső falakat és az alsó és felső födémeket alkotó műanyag felületek összesen 8 darabból, azaz szárnyanként egy alsó és egy felső elemből épültek fel. Ezek az előregyártott műanyag elemek annyira formabontóak voltak, hogy a szállításkor őket átvevő alkalmazottak azt hitték, egy hajó elemei érkeztek meg Disneylandbe. A fennmaradó falak tiszta üvegből készültek, amelyek kellő transzparenciát biztosítottak a reprezentációra készült háznak, bár a valós használat során nem biztos, hogy jól működtek volna. Az épületből száműzték a természetes anyagokat és a tradícionális stílusú bútorokat az ultramodern hatás elérése érdekében.

Korabeli fotó az elkészült épületről - kép forrása: Goody Clancy Architecture

Az 1957-ben megnyitott háznak az első hetekben már több százezer látogatója volt, fennállásának tíz éve alatt pedig összesen 20 millióan járták végig a jól megkomponált túraútvonalat a belső terekben. Kívülről sem volt elenyésző a hatás: a ház egy vízesésekkel megosztott, buja növényzettel borított mesterséges dombon állt, a háttérben pedig a Matterhorn kicsinyített mását lehetett látni, ami csak erősítette a korra jellemző természettel együtt élő, ám attól mégis erősen elhatárolódó otthon-utópiát.

House of the Future

Tíz év után a House of the Future azonban már elavultnak számított, így a park üzemeltetői és a Monsanto Company képviselői úgy döntöttek, lebontják – ez azonban nehezebbnek bizonyult a tervezettnél. A korábban bevált nehéz falbontó golyók, láncfűrészek, légkalapácsok kevésnek bizonyultak, a szerkezet napokig ellenállt a támadásoknak. Az épületet a beton alaphoz rögzítő vasak hamarabb eltörtek, mint a kőkemény műanyag burok. Végül erős fojtóláncok segítségével sikerült összeroppantani a szerkezetet, majd pedig munkások fűrészelték azt apróbb darabokra, napokig tartó, fáradságos munkával.

Az épület földrengésbiztos vasbeton alapjával már nem is fáradoztak: a mai napig ott áll, és szokatlan formájú virágtartóként funkcionál. Azóta sem épült más a ház helyére, csak egy szuvenírbolt pavilonja áll a virágos lankákon, a Matterhorn előterében.

lakberendezés, építészet, utópia, kalifornia, műanyag, modern, prototípus, epiteszet, disneyland, goody clancy, marvin goody, richard hamilton, előregyártott, monsanto company Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317