Logomain

Öltözz kortárs építésznek farsangra!

By Kovács Dániel 2013. február 1. 15:27

szerk at hg dot hu

Csagoly_jo20130604-20111-1ude0ry.gallery

Öltözz kortárs építésznek farsangra: Cságoly Ferenc

Davies_jo20130604-20111-ol5e0p.gallery

Öltözz kortárs építésznek farsangra: Mike Davies

Decq_jo20130604-20111-1pd8fz9.gallery

Öltözz kortárs építésznek farsangra: Odile Decq

Keller_jo20130604-20111-q84qeu.gallery

Öltözz kortárs építésznek farsangra: Keller Ferenc

Libeskind_jo20130604-20111-1x7gt00.gallery

Öltözz kortárs építésznek farsangra: Daniel Libeskind

Karim_rashid_jo20130604-20111-1szr883.gallery

Öltözz kortárs építésznek farsangra: Karim Rashid

Starck_jo20130604-20111-zui720.gallery

Öltözz kortárs építésznek farsangra: Philippe Starck

Tezuka_jo20130604-20111-4aww9j.gallery

Öltözz kortárs építésznek farsangra: Takaharu Tezuka és Yui Tezuka

Zaha_hadid_jo20130604-20111-1f2l3p2.gallery

Öltözz kortárs építésznek farsangra: Zaha Hadid

Zoboki_jo20130604-20111-1yedhbv.gallery

Öltözz kortárs építésznek farsangra: Zoboki Gábor

A kortársépítész-jelmez tuti nyerő a farsangi partikon, és többnyire nagy erőfeszítés sem kell hozzá. Íme válogatásunk. <br/>

Unod a répajelmezt? Ciki harmadszorra is kalóznak lenni? Már minden ismerősöd felismeri Freudot? Íme tíz kortárs építész és designer, akikkel biztosan egyedivé válhatsz a szokványos farsangi felhozatalban. Pláne, ha még egy épületüket is meg tudod nevezni – na de mi azért vagyunk, hogy segítsünk…

Karim Rashid (fotó: hg.hu, Koleszár Adél)

Karim Rashid-kosztüm összeállítására komoly energiákat kell szánnunk, amennyiben ruhatárunk nélkülözi a rózsaszínt, de a végeredménnyel rögvest a farsangi parti középpontjává válunk. Ha szerénykedve lemondanánk az alkari tetoválásokról, a vastag fehér vagy átlátszó keretes szemüvegről és a nagyméretű, plasztik karóráról, akkor jobb el sem indulni. A nagyméretű gyűrűk és egyéb testékszerek tekintetében esetleg Réz Andrástól kérhetünk segítséget.

A ház, amit ismerned kell: Oaza Zdravlja Gyógyszertár, Belgrád.

Cságoly Ferenc (képek: BME és hg.hu)

A Cságoly-kosztüm receptje meglehetősen egyszerű. A műegyetemi hallgató Csócsics Máté felméréséből tudjuk, hogy a „fekete” szóra ötven diáktársából nyolcnak az első asszociációja: Cságoly Ferenc. Ez természetesen nem a Középülettervezési Tanszék 2001-2011 közötti vezetőjének jellemére, hanem ruházkodására utal, Cságoly ugyanis közismerten csak feketét visel, függetlenül a nap- vagy évszaktól. Azok se essenek kétségbe, akik csak temetésre vennének fel feketét: Cságoly egy alkalommal Hawaii-mintás ingben tartotta óráját, miután teljesült az a kihívása, hogy minden diák feketében jelenjen meg. Komolyabb kihívást jelenthet a dús magyar bajusz beszerzése, esetleg növesztése.

A ház, amit ismerned kell: II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest.

Mike Davies (kép: Rogers Stirk Harbour + Partners és innen)

Bár több évtizedes tervezőtársánál, Richard Rogers-nél kevésbé ismert, Mike Davies megtalálta a módját annak, hogy beszédtémává váljon az építésztársadalomban. Fiatalkora óta kizárólag pirosban hajlandó járni, de piros a rajzceruzája és persze az autója is – egy Ferrari. Egy interjúból kiderül, hogy eredetileg a lila szín volt Davies pirosa, de a Centre Pompidou tervezésének idején megtudta, hogy a lila a párizsi melegek egyik ismertető kódjele, így váltott. Ezzel, tehetnénk hozzá, jelentősen megkönnyítve azoknak a dolgát, akik farsangra Mike Davies-nek akarnak öltözni.

A ház, amit ismerned kell: 5-ös terminál, Heathrow, London.

Odile Decq (Fotó: Maison & Objet Paris)

A neves francia építész esetében kicsit hosszabb időt kell szánnunk a készülődésre, jellegzetesen fekete öltözéke mellett ő ugyanis a smink és a hajzat terén is erőset dobbant, ami Davies-ről vagy Cságoly Ferencről nem mondható el. A gót-punk Decq ritkán kiegészítőként némi pirosat is felölt (gyűrű vagy szemhéjfesték formájában), de ez az a két szín is, amit az épületeinél használ. Remek ismerkedési téma egy pohár pezsgő mellett. Vagy amit a punkok isznak.

A ház, amit ismerned kell: MACRO Kortárs Művészeti Múzeum, Róma.

Keller Ferenc (Fotók: Koleszár Adél)

Az Építész Stúdió immár második tagja bizonyítja listánkon, hogy az iroda nem csak házakban, de divatban is ott van a szeren! Keller Ferenc többnyire fekete és fehér kombinációt visel, és összetéveszthetetlen formájú arcszőrzete mellett fontos ismertetőjegye a Nagy-Magyarország formájú, bronzszín övcsat. Egyik sem igényel nagy utánajárást, és a végeredményért kétségkívül megéri!

A ház, amit ismerned kell: Kodály Központ, Pécs. 

Daniel Libeskind (fotók: Wikipédia és Studio Libeskind)

Ami Keller Ferencnek az övcsat, az Daniel Libeskindnek a cowboy-csizma. Az elmaradhatatlan kiegészítő mellett Libeskind előszeretettel jelenik meg bőrdzsekiben, szinte mindig feketét visel, és persze fontos a tüsihaj és a modern, geometrikus vonalú, fekete keretes szemüveg. Így néz ki egy menő építész 2006-ból. Vagy inkább 2000-ből.

A ház, amit ismerned kell: Német Hadtörténeti Múzeum, Drezda.

Philippe Starck (fotók: hg.hu)

Ha nem akarunk túl sok pénzt fektetni a maskarába, Philippe Starck ideális választás. A világhírű francia designer-építész előszeretettel jelenik meg melegítőalsóban vagy kopott farmerben és kapucnis pulcsiban, a legreprezentatívabb eseményeken is. Ne feledkezzünk meg a vicces angol akcentusról! Ha kicsit több energiát tennénk Starck alakjának megformálásába, egy csinos, barna hajú feleség még elkelhet kiegészítőnek, akiről adott pillanatban visszafogottan hímsoviniszta vicceket lehet eregetni.

A ház, amit ismerned kell: Asahi Sörcsarnok, Tokió.

Takaharu Tezuka és Yui Tezuka (képek: Tezuka Architects, innen és innen)

A világhírű japán építész-házaspárt kifejezetten azoknak ajánljuk, akik családdal szeretnének érkezni a farsangi összejövetelre. A minimál funkcionalizmust ők ugyanis az öltözködés terén is maguknak vallják. Tezuka úrnak körülbelül száz ugyanolyan kék pólója van (hosszú ujjú verzióban is), a feleségének pedig ugyanez pirosban – így biztosan mindig rájuk lehet ismerni. Kislányuknak a sárga jutott öltözékkódként (az autójuknak is), kisfiuk pedig zöldet visel – akár tetszik neki, akár nem. Egy vidám család.

A ház, amit ismerned kell: Fuji Óvoda, Tokió.

Zaha Hadid (fotók: Zaha Hadid Architects, Philip Sinden és Giovanna Silva)

Embert barátjáról, építészt házáról: a jellemzően térdig vagy térdközépig érő, buggyos, esetenként kissé zsákszerű ruhákat viselő Zaha Hadidot többször hasonlították már saját épületeihez, kinézetre is. Ne essünk kétségbe attól, hogy Hadid kedvenc tervezője Issey Miyake, három feketére festett lepedővel és némi keményítővel magunk is meg tudjuk oldani a feladatot. Csizma és színes harisnya, esetleg nagyméretű ékszerek kiegészítőként hasznosak lehetnek.

A ház, amit ismerned kell: Galaxy Soho, Peking.

Zoboki Gábor (képek: ZDA, NAVA, Kocsis Ferenc - KÉK)

A férfi, akinek díszzsebkendője a magyar építészvilág legismertebb divatkiegészítője. Erősen ajánlott hozzá az öltönynadrág, a hosszanti csíkos zakó és valamilyen nyakbavaló: sál, nyakkendő (csokor is lehet). A hazai felhozatalban üdítő kivételként Zoboki Gábor nem riad vissza a világos színek kombinációitól, így ha őt választjuk, tavaszias frissességet hozhatunk bármilyen társaságba.

A ház, amit ismerned kell: az Orczy Kert.

építészet, daniel Libeskind, zaha hadid, divat, karim rashid, philippe starck, zoboki gábor, cságoly ferenc, keller ferenc, odile decq, epiteszet, mike davies Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317