Logomain

Hol lakik a jövő New York-i szinglije?

By Kovács Dániel 2013. január 23. 11:34

szerk at hg dot hu

120130604-20111-10996cj.gallery

New York City Mayor’s Office

220130604-20111-1urt5f7.gallery

New York City Mayor’s Office

320130604-20111-1y8b6pt.gallery

New York City Mayor’s Office

420130604-20111-fank3m.gallery

New York City Mayor’s Office

520130604-20111-epja8q.gallery

New York City Mayor’s Office

620130604-20111-9ngvtq.gallery

New York City Mayor’s Office

Egyre valószínűbb, hogy nem a filmekből ismert, tágas loftokban. A város ugyanis állandósult hely- és lakáshiánnyal küzd, amelyet Bloomberg polgármester végre orvosolni kíván. A mikrolakások tervezésére kiírt My Micro NY pályázat eredménye szerint a jövő New York-i polgárai 23-34 négyzetméteres, franciaerkélyes, teljesen akadálymentes minigarzonokban élnek majd.

Egyre valószínűbb, hogy nem a filmekből ismert, tágas loftokban. A város ugyanis állandósult hely- és lakáshiánnyal küzd, amelyet Bloomberg polgármester végre orvosolni kíván. A mikrolakások tervezésére tavaly kiírt My Micro NY pályázat eredménye szerint a jövő New York-i polgárai 23-34 négyzetméteres, franciaerkélyes, teljesen akadálymentes minigarzonokban élnek majd.

Bloomberg január 22-én jelentette be a pályázat eredményét, egyben azt a szándékát, hogy a győztes terv alapján a város felépít egy 55 hotelszoba-méretű lakásból álló, tízemeletes kísérleti tornyot Manhattan Kips Bay nevű negyedében. „A városban jelenleg 800 ezer lakás hiányzik, és a helyzet csak romlani fog” – szögezte le Bloomberg, hozzátéve: ez a probléma különösen a nagyszámú fiatal populációval rendelkező városok számára lesz égető a közeljövőben.

A győztes terv a Monadnock Development, a brooklyn-i nARCHITECTS és a nonprofit Actors Fund Housing Development Corporation munkája. A lakásban kisméretű fürdőszoba, egy beépítet gardróbszekrény, valamint amerikai konyhás nappali található. Utóbbi pultja kihúzható ebédlőasztalként funkcionál, a falat borító polc- és szekrényrendszer pedig egyben a felhajtható ágyat is rejti.

Az építészek szerint a lakások elsősorban pályakezdő, egyedülálló fiatalok számára praktikusak, de nyugdíjasok, vagy akár a közeli Bellevue Hospital Center nővérei is megtalálhatják bennük számításukat.

A győztes lakásokból összeálló épület egyben New York első, moduláris rendszerű toronyháza is lesz, mivel az előregyártott lakásegységeket egyszerűen daruval emelik majd egymásra. A bérlakások 40%-át nyomott áron, rászorulók számára teszik elérhetővé, a többit piaci áron adja majd ki a város. Az árak havi 914 dollártól indulnak, ami jóval alatta marad a Manhattan garzonjainál szokásos, körülbelül kétezer dolláros havi bérleti díjnak.

A My Micro NY tízemeletes tornya nem egyszerű lakóház lesz. A földszinten üvegezett, az utcáról is megközelíthető közösségi teret tartanak majd fenn kisebb koncertek, előadások és más programok számára, egy kávézóval együtt. A lakók szabadon használhatják majd a tetőkertet, a mosókonyhát, a kerékpártárolót és a fitnesztermet is. Az épület a tervek szerint 2015 szeptemberére készül el.

építészet, lakás, new york, torony, terv, lakóház, epiteszet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317