Mistral borbolt a brazíliai Sao Pauloban a Studio Arthur Casastól
Valószínűleg így néz ki az, amikor egy minőségi borokat forgalmazó webshop úgy dönt, valós üzletet nyit. A brazíliai Sao Paulo egyik bevásárlóközpontjában, a 100 négyzetméteres hi-tech bortemplomban a hűvös dél-franciaországi pincék terméke találkozik a világító falakkal és az interaktív felhasználói felülettel.
A Mistral borforgalmazó cég legfőbb célja volt, mikor felkérte a brazil Studio Arthur Casas építészeit az üzletbelső megtervezésére, hogy a vásárlóinak egy olyan utánozhatatlan élményt adjon, amely közelebb hozza őket az általuk forgalmazott borokhoz. Az élmény, ami leginkább a személyes megtapasztaláson alapul, elképzeléseik szerint ugyanúgy vonzza majd az új klienseket, mint a törzsvásárlókat. Ennek érdekében számos funkció helyet kapott a 100 négyzetméteres térben: az üzlettér mellett egy borospince, raktár, interaktív galéria, olvasóterem és egy reprezentatív kóstolótér is van.
Ha a funkciók számát nézzük, az üzlet már nem is tűnik olyan nagynak, főleg, mivel ezek nagy részét technológiailag el kell választani egymástól. Az építészek a tér határolását íves falakkal oldották meg, melyeknek köszönhetően a terek csak úgy kanyarodnak egymásba, és fokozatosan tárul fel előttünk a látványuk, miközben közelítünk az íves folyosókon. A függőleges fa lamellákkal burkolt ívek a bor élvezetének érzéki mivoltára is utalnak a tervező szerint.
A borok bemutatását minden teremben máshol oldották meg: van, ahol a megvilágított fehér falból állnak ki egy finom szögben az üvegek, másutt pedig pincehangulatot idézve, a fekete falon alkotnak térhálót az értékes palackok. A legizgalmasabb mégis az asztal, amin az üveg maga a kurzor: az aljába épített szenzoron keresztül kapcsolatba lép az asztal interaktív felületével. Ha megperdítjük, újabb és újabb információkat hív elő a bortermelő vidékről, a szőlőfajtáról, a pincészetről és a borászról.
A hi-techre hangolt üzletben egy funkcionáló borospince is helyet kapott: a két emelet magas térben külön légkondícionáló működik, ami ideális hőmérsékletet állít elő a borok biztonságos és szakszerű tárolásához.