Logomain

Építészeti sikersztori a Magdolna negyedben

By totkat 2013. január 10. 10:00

szerk at hg dot hu

Jan1220130604-20111-lstrbe.gallery

FiDo - a helyszín

Jan1120130604-20111-yvn4gu.gallery

FiDo - a helyszín

Jan1020130604-20111-1frzna6.gallery

FiDo - a helyszín

Jan920130604-20111-1w4kkkq.gallery

FiDo - a helyszín

Jan820130604-20111-1cuvwh4.gallery

FiDo - a helyszín

Jan620130604-20111-1rql8f3.gallery

FiDo - az eredeti terv

Jan420130604-20111-1pl59qc.gallery

FiDo - az eredeti terv

Jan320130604-20111-1u8coo7.gallery

FiDo - az eredeti terv

Jan720130604-20111-vke5ua.gallery

FiDo - az eredeti terv

Jan220130604-20111-1s7d6pt.gallery

FiDo - az eredeti terv

Jan120130604-20111-1dyuly0.gallery

FiDo - az eredeti terv

Tavaly nyáron mutattuk be Jani Anna diplomatervét, ami azóta valós projektté vált a Magdolna negyed rehabilitációs programjában.

Nem sok sikersztoriról számolhatunk be manapság, főleg, ha építészetről van szó. A cikkünk célja most mégis ez, ráadásul egy olyan történetet fogunk elmesélni, ami még a tapasztaltabbaknak is okozhat meglepetéseket. Az év végén kaptuk a hírt, hogy a 8. kerület jelentős EU-s forrásokhoz jutott egy pályázat során, aminek nagy részét szociális városrehabilitációra költik majd. Ennek keretében valósul meg az az épület, ami – némi közvetítéssel – egyenesen a Műegyetem falai közül jutott a polgármester elé: Jani Anna diplomaterve, amelyet tavaly júniusban védett meg sikeresen az egyetem Lakóépülettervezési tanszékén.

Júliusban mutattuk be Anna tervét a hg.hu-n, és a megjelenés után néhány órával egy telefonhívást kaptunk: a 8. kerület Polgármesteri Hivatalából kerestek, és a tervező elérhetőségét kérték. Mint kiderült, a cikk Dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere elé került, akinek nagyon megtetszett a pavilonszerű épület, a funkció pedig egyértelműen illett a kerületben kidolgozott fejlesztési koncepcióba. Ez az egybeesés nem véletlen: Anna még a tervezés megkezdése előtt konzultált a koncepciót kidolgozó Rév8 Zrt. vezetőjével, Alföldi Györggyel az épület funkcióját illetően. Kíváncsiak voltunk, mi történt a telefonhívás óta eltelt időben, erről beszélgettünk most a tervezővel.

„Július végén meghívtak a Polgármesteri Hivatalba, hogy a tervemről beszéljünk. A polgármester elmondta, hogy épp egy nagy EU-s pályázat összeállításán dolgoznak, amelyben helye lenne egy a FiDo-hoz hasonló projektnek. Megkérdezték, hogy lenne-e kedvem részt venni ebben a munkában, és bár az együttműködés részletei még nem voltak egyértelműek, azonnal igent mondtam.” – meséli Jani Anna.

Az azonban már ekkor világos volt, hogy a diplomaterv – mint minden más egyetemi terv – hivatalosan az oktatási intézmény tulajdonát képezi. A kerület főépítészének, Fernezelyi Gergelynek tehát a Műegyetemmel kellett egyeztetnie először, mielőtt bármilyen együttműködésbe kezd a tervezővel. „A Lakóépülettervezési Tanszék vezetője, Perényi Tamás nagyon pozitívan reagált a megkeresésre. Azt mondta, az egyetem lemond az anyagi előnyökről, és a terv felhasználását ahhoz a feltételhez kötötte: hogy én is részt vehessek a megvalósulással kapcsolatos munkálatokban, valamint hogy az egyetem neve jelenjen meg az épülettel kapcsolatos publikációkban.” – mondta el Anna.

Az engedélyezési terv elkészítésére pályázatot írtak ki, amelyre öt – főleg tájépítészettel foglalkozó – irodát hívtak meg. A pályázatot végül mégis építészek, a holland-magyar érdekeltségű Roeleveld-Sikkes Architects nyerte meg a Magdolna negyed Fiumei út – Dobozi út által határolt akcióterületének rehabilitációjára kidolgozott koncepciójukkal.

„Amikor megvolt a nyertes, a főépítész bemutatott nekik, és ugyan azt senki nem tudta előre garantálni, hogy engem is bevonnak majd a tervezésbe, végül sikerült együtt dolgoznunk az épületen. Nem volt mindig egyszerű, de a végén egy olyan terv született, ami ugyan sokat változott a diplomámhoz képest, de összességében nagyon emlékeztet az eredetire. Az alapterületet a felére kellett csökkentenünk a költségvetés szűkössége miatt, így néhány helyiség kimaradt, és a nehezen kivitelezhető feszített kötelek helyett sportháló adja majd az épület külső burkát.”

Novemberben az építésziroda beadta az engedélyezési tervet, és bár néhány buktató még így is áll a megvalósuláshoz vezető úton, az épületet a pályázat szerint 2014 nyarán át kell adni, és az Önkormányzatnak utána legalább egy évig üzemeltetnie kell. 

„Nagyon izgalmas, hogy megvalósulhat a diplomatervem, de persze félelmek is ébrednek ilyenkor az emberben. Mi lesz, ha nem működik a koncepció, és évek múlva üresen áll majd az épület?” – mondja a tervező, akivel arról kezdünk el beszélni, hogy mi is a feladata egy diplomatervnek. „Lelkesítő, ha egy tervnek van realitása, de örülök, hogy a diploma félévem alatt még nem volt rajtam az a nyomás, hogy ez az épület meg fog épülni.”

Az építész diplomatervek több típusával találkozhattunk már: van olyan, amelyik létező problémára keres megvalósítható, praktikus választ, de olyan is akad, amelyik saját problémát kreál, egy addig ismeretlen kérdést vet fel és válaszol meg. De vajon jó-e az, ha a diplomaterv túlnyomó részét a tervezést megelőző kutatás teszi ki, ami miatt az épületre kevesebb energia marad? Egyáltalán megvalósítható legyen-e a terv, vagy elég, ha teret enged az építészhallgatókat megillető, a realitás súlyától mentes szárnyalásnak?

Néhány hét, és elkezdődnek a diplomavédések az ország építészeket oktató egyetemein. Kíváncsian várjuk, hogy milyen tervek születnek egy olyan időszakban, amikor csak az igazi álmodozók hiszik, hogy bármi is megépülhet közülük.

építészet, pályázat, bme, alföldi györgy, józsefváros, rév8, magyar tervező, roeleveld-sikkes, diplomaterv, epiteszet, jani anna, magdolna negyed, közterületrehabilitáció Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317