Logomain

Valami elindult a Hunyadi téren

By totkat 2013. január 4. 15:28

szerk at hg dot hu

120130604-20111-j12siu.gallery

A Hunyadi tér a felújítás után

220130604-20111-uey8ps.gallery

A Hunyadi tér a felújítás után

320130604-20111-1pu83xt.gallery

A Hunyadi tér a felújítás után

420130604-20111-p5gcvh.gallery

A Hunyadi tér a felújítás után

520130604-20111-1dd41vg.gallery

A Hunyadi tér a felújítás után

720130604-20111-p9s9mt.gallery

A Hunyadi tér a felújítás után

820130604-20111-1rt6l67.gallery

A Hunyadi tér a felújítás után

Decemberben átadták az új parkot, és hamarosan az új piaci standokat is használatba vehetik majd az őstermelők a Hunyadi téren.

A budapesti piacimádók és elkötelezett városfelfedezők által egyenesen gyöngyszemként emlegetett Hunyadi tér már évek óta időről időre a figyelem középpontjába kerül. Az 1897-ben épült, mára majdnem életveszélyes állapotban lévő vásárcsarnokhoz az utóbbi 115 évben csak akkor nyúltak, amikor muszáj volt: a háború okozta sérülések kijavításakor. 

A Csengery és Vörösmarty utcák által határolt tér és a vásárcsarnokhoz vezető térrészen működő szabadtéri termelői piac hasonlóan szomorú állapotban volt évekig, most azonban mintha valami elkezdődött volna. Decemberben átadták a felújított teret, és a tervek szerint márciusra elkészülnek az őstermelői piac új standjai is.

A megújult Hunyadi téren a környék klasszicista stílusára és a vásárcsarnok homlokzatára reagáló sárga térkő burkolatot alkalmaztak, és a gyepesítés mellett új bokrokat és virágos növénysorokat telepítettek. Kisebb koncertek, rendezvények befogadására épült egy elegáns zenepavilon, az új padokról pedig egy fény- és vízjátékkal ellátott szökőkútban gyönyörködhetnek az itt megpihenők.

Az átalakítás az új, 2012-ben elfogadott tervkoncepció alapján történt, amely a korábbi tervekhez képest jóval lágyabb vonalakkal dolgozik, és több formai- és látványelemmel is bővült. „Egy olyan teret adunk át a városrészben élőknek, amely idézi a környező épületekben fellelhető polgári hangulatot és kapcsolható a Városligethez is” – mondta el Simonffy Márta alpolgármester. 

A tér különlegessége, és egyik legfőbb vonzereje azonban kétségkívül a piac, amelynek védelmére egy civil csoport alakult 2007 nyarán, „Kincsünk a Piac – Hunyadi tér” néven. A nagyrészt helyi lakosokból és a város más részeiből a piacra járókból álló közösség célja az, hogy a helyi fejlesztésekről, átépítésekről a leendő használók bevonásával döntsenek. A Hunyadi téren elindult változások, de legfőképp azok iránya az ő több éves munkájuknak is köszönhető.

A jellegében talán a Hold utcai piachoz hasonlítható vásárcsarnok igazi különlegességnek számít: két lakóház közé ékelődött tömbje háromhajós bazilikális elrendezésű, melyet a lakószárnyak elegáns nagypolgári lakásaitól csak egy ajtó választ el. A mintegy kétezer négyzetméteres belső piactér az utólag beépített bódék ellenére is elegáns hatást kelt hatalmas belmagasságával és az oldalhajók félköríves ablakaival. A karbantartás hiánya azonban jól látszik a homlokzat veszélyessé vált díszein és a rossz állapotban lévő épületszerkezeteken.

A Hunyadi tér és a szabadtéri piac megújítása talán az előszele egy, az egész környéket érintő változásnak, melynek során előbb vagy utóbb a piac épülete is sorra kerül majd. A budapesti piacok állapota sajnos nem azt sugallja, hogy erre a közeljövőben számíthatunk, pedig a romkocsmák mellett a városi piacok is fontos turistalátványosságnak számítanak a fővárosban. Az őstermelői piacok pedig nem csak könnyebbé és élvezetesebbé, de fenntarthatóbbá is teszik a városiak életét, és helyzetbe hozzák a vidéket is. A többi, jóval személyesebb érvről pedig bárki meggyőződhet, ha szombat délelőtt a szupermarket helyett az egyik ilyen kultikus városi piacon intézi a bevásárlást.

Fotók: Steindl Gabriella

Tervező: Kert-Vonal Tervező Stúdió
Vezető tervező: Papp Katalin tájépítész
Kivitelező: Mázas Építőipari és Kereskedelmi Kft.
Szakmai felügyelet: Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Kft.
Átadás: 2012. december 2.
Felújítás összköltsége: nettó 91,2 millió Ft

felújítás, építészet, budapest, városépítészet, park, piac, terézváros, város, vásárcsarnok, hunyadi tér, díszburkolat, epiteszet, térrendezés Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317