Logomain

Kínában lekoppintottak egy Zaha Hadid-épületet

By Ongrádi Melinda 2013. január 3. 11:37

szerk at hg dot hu

Bár a mondás úgy tartja, a másolás a hízelgés legőszintébb formája, Zaha Hadid nem biztos, hogy egyetért ezzel a kitétellel. Az építésznő egyik folyamatban lévő kínai projektje, a Wanjing Soho ugyanis valószínűleg kéretlenül ikertestvért kap, a rá megszólalásig hasonlító, a délnyugat-kínai Chongqingban épülő Meiquan 22nd Century vegyes funkciójú épületkomplexum képében.

Utóbbi beruházói azzal védekeznek: nincs szó másolásról, csak a Zaha-épület ihlette designról – sőt, a vádakat visszautasítandó, blogjukon egyenesen úgy fogalmaznak: "Nem másolni akarunk, hanem túlszárnyalni..."

Meiquan_220130604-20111-l7sprz.gallery

A Wanjing Soho három kavicsforma tömbből áll, amelyek látványterveit 2011 augusztusában mutatták be a nagyközönségnek. Nem túl nagy feladat észrevenni, hogy az eredeti, jellegzetesen áramvonalas épületegyüttes három tagjából kettő szinte tökéletes pontossággal köszön vissza a Meiquan együttesében. Ez az álláspontja Zaha tervezőirodájának is, akik úgy vélik, az Meiquan-együttest a Wanjing Soho valamilyen módon illetéktelen kezekbe került látványterveiről koppintották. Satoshi Ohashi, az iroda projektvezetője azt is hozzátette: biztosak abban, hogy valahol egy építész már dolgozik a 2011-ben megnyitott Guangzhou Operaház másán is.

Ami még bosszantóbb lehet az iraki származású építésznőnek, hogy a másolat hamarabb el is készülhet, mint az ő verziója, ugyanis annak megnyitását 2013-ra ígérik, míg a Wanjing Sohóét csak 2014-re - hacsak nem lép közbe a kínai szerzői jogvédő hivatal, amit azonban megnehezít, hogy Kínában egyelőre nincsen az építészek szellemi tulajdonát védő jogszabály. 

építészet, kína, zaha hadid, szerzői jog, chongqing, epiteszet, wanjing soho, meiquan 22nd century, kínában lemásoltak egy zaha hadid-épületet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317