Logomain

Műemlék lett Norman Foster hi-tech múzeuma

By Kovács Dániel 2013. január 2. 11:06

szerk at hg dot hu

1973-ban Sir Robert és Lady Lisa Sainsbury, a híres áruházlánc tulajdonosai a Kelet-Angliai Egyetemnek ajándékozták jelentős műgyűjteményüket. A nevüket viselő múzeum 1978-ra készült el, a fiatal, akkor még kevéssé ismert Norman Foster egyik első jelentős munkájaként. Azóta belőle is lovag lett, épületét pedig a minap védetté nyilvánította a kulturális miniszter. A 77 esztendős, Pritzker-díjas építésznek ez már a második műemlék háza a Lloyd’s-székház után.

1973-ban Sir Robert és Lady Lisa Sainsbury, a híres áruházlánc tulajdonosai a Kelet-Angliai Egyetemnek ajándékozták jelentős műgyűjteményüket. A nevüket viselő múzeum 1978-ra készült el, a fiatal, akkor még kevéssé ismert Norman Foster egyik első jelentős munkájaként. Azóta belőle is lovag lett, Nagy-Britannia egyik leggazdagabb embere, épületét pedig a minap védetté nyilvánította a kulturális miniszter. A 77 esztendős, Pritzker-díjas építésznek ez már a második műemlék háza a Lloyd’s-székház után.

Uea_sainsbury_centre20130604-20111-4w2icb.gallery

Az 1974-76 között tervezett múzeumot a brit high-tech építészet egyik főműveként tartják számon. Az épület előregyártott fémvázzal készült, amely tágas, alátámasztás nélküli belső teret tett lehetővé. A szerkezet az épület egyik, teljesen üvegezett oldalán jól megfigyelhető. A kiszolgáló helyiségeket és a mosdókat önálló tömbökben helyezték el az épület belsejében.

Bár több mint negyvenéves, az épület ma is tökéletesen kielégíti az elvárt funkciót (a Sainsbury-gyűjtemény mellett egy művészeti és muzeológiai iskolának is helyet ad). A kollekció növekedése miatt azonban már az 1980-as évek végén bővítésre volt szükség, amihez az eredeti építészt kérték fel. Foster nem nyúlt a meglévő struktúrához, hanem a föld alá terjeszkedett, egy mesterséges tóra néző, kívülről szinte láthatatlan szárnnyal használva ki a domb lejtését.

Ed Vaizey brit építészeti miniszter az English Heritage kezdeményezésére sorolta az épületet a másodfokú védettséget élvező brit örökség részévé.

építészet, nagy-britannia, norman foster, epiteszet, high tech építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317