Logomain

10 ház 2013-ból, amiről biztosan beszélni fogunk

By Kovács Dániel 2013. január 1. 10:10

szerk at hg dot hu

Newyork20130604-20111-plt816.gallery

2013 legjobban várt épületei: A One World Trade Center a Pier 40 felől

A20130604-20111-lfvyoy.gallery

2013 legjobban várt épületei: A befejezés álló shenzheni tőzsde

Marseille20130604-20111-y1ynky.gallery

2013 legjobban várt épületei: Az Európai és Mediterrán Civilizációk Nemzeti Múzeuma, Marseille

Peking20130604-20111-1a0u7vi.gallery

2013 legjobban várt épületei: Az épülő Phoenix International Media Center Pekingban

Varso20130604-20111-17ub6nf.gallery

2013 legjobban várt épületei: A Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma

Birmingham20130604-20111-1yovygk.gallery

2013 legjobban várt épületei: A Birminghami Könyvtár építés közben, 2012 márciusában

Baku20130604-20111-gudvnp.gallery

2013 legjobban várt épületei: Az átadás előtt álló Heydar Aliyev Kulturális Központ Bakuban

Rio20130604-20111-pmadj4.gallery

2013 legjobban várt épületei: A Cidade da Música elkészült épülete Rióban

Roma20130604-20111-771k0m.gallery

2013 legjobban várt épületei: A Róma EUR városrészében épülő Nuvola di Fuksas Nemzetközi Konferenciaközpont idén novemberben

Chengdu20130604-20111-19yi2ao.gallery

2013 legjobban várt épületei: A Sliced Porosity Block belső udvarának képe

És a biztonság kedvéért ezt már most megtesszük! Szerintünk ez a tíz épület kerül a központba az új évben.

Minden év elején a legrizikósabb feladatok közé tartozik megjósolni, mely házak lesznek beszédtémává a nemzetközi építészvilágban. Nem csupán azért, mert a legismertebb építészek hírneve is fakulhat, miközben új, korábban ismeretlen tehetségek bukkannak fel, de azért is, mert manapság igen nehéz pontosan megjósolni a pontos befejezési dátumokat. Vannak például olyan házak, amelyek évről-évre felbukkannak ebben a válogatásunkban – igaz, ennyiben biztosan megfelelnek a cikk címének! 2013 a fentiektől függetlenül jó évnek ígérkezik, az alábbi tíz épület mindegyike nagy durranás lehet a maga kategóriájában.

One World Trade Center, New York, USA

A One World Trade Center a Pier 40 felől. Render: onewtc.com 

Tizenkét évvel a WTC elleni terrortámadásokat követően 2013-ban végre elkészülhet az első új torony a Ground Zerón, ezzel lassan folytatódik New York legfájdalmasabb sebének gyógyulása. A David Childs tervei szerint épülő, az építészetinél sokkal komolyabb szimbolikus potenciállal bíró toronyra márciusban emelik rá a SOM és Kenneth Snelson képzőművész tervezte antennát, amivel eléri szimbolikus, 1776 lábnyi (azaz 546 méteres) magasságát. Egyébként nagyjából ez a szám az egyetlen elem, amely máig megmaradt Daniel Libeskind nyertes rendezési tervéből a Ground Zeróra.

Tőzsde, Shenzhen, Kína

A befejezés álló shenzheni tőzsde. Fotó © OMA

Állandó otthont tervezni a kapitalizmus talán legfontosabb jelképe, a tőzsde számára a kommunista Kínában mindenképp érdekes kihívás, és a világ egyik legismertebb építésze, a holland Rem Koolhaas sajátos választ is ad rá. A tervek szerint a több éves csúszást követően, jövőre végre megnyíló shenzheni tőzsde épületének talapzata ellebeg a talajtól, a piacot irányító „spekulatív eufóriára” utalva – fogalmaz az OMA honlapja. A megemelt pódium alatt fedett városi tér alakul ki. Koolhaas szerint erre a „beszélő épületre” azért is van szükség, mert a tőzsde tevékenysége mára lényegében a virtuális térben zajlik, a torony 175 ezer négyzetmétere az adminisztrációnak ad otthont.

Az Európai és Mediterrán Civilizációk Nemzeti Múzeuma, Marseille, Franciaország

Az épülő múzeum. Fotó © Lisa Ricciotti

2013-ban Marseille Európa egyik kulturális fővárosa. Az ekkorra készülő attrakciók egyike a város új múzeuma, amelynek nagyobb része a kulturális decentralizáció jegyében költözik Párizsból a Riviérára. A Rudy Ricciotti és Corinne Vezzoni tervezte épület, amelyről nemrég részletesen beszámoltunk, természetesen a tengerparton kapott helyet, egy 17. századi erőd szomszédságában, amellyel új gyalogoshíd kapcsolja össze. Megnyitó: 2013 tavaszán.

Phoenix International Media Center, Peking, Kína

Az épülő Phoenix International Media Center Pekingban. Fotó: BIAD UFo

Amikor arról esik szó a nemzetközi médiában, hogy a nyugati sztárépítészeket eddig árt karokkal fogadó Kína lassan kineveli saját építészeti elitjét, általában ennek az épületnek a képe az illusztráció. 2013-ban a látványterveket végre felválthatják a fotók, a Möbius-szalag elvére épülő, a BIAD UFo építésziroda tervezte Phoenix International Media Centert pedig használatba veheti az ország egyik legnagyobb televíziós vállalata, a névadó Phoenix. A rendkívül látványos struktúra, amely az olcsó munkaerő és alapanyag miatt alighanem csak és kizárólag Kínában valósítható meg, illusztrálja azt is, hogy a kínaiak lassan rátalálnak saját hangjukra. Mi pedig újabb nevet tanulhatunk meg: az irodát irányító Shao Weipingét, aki idén a Velencei Biennále kínai pavilonjában is kiállított.

A Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma, Varsó, Lengyelország

A befejezés előtt álló épület, előtérben a gettólázadás emlékműve. Fotó: Fotopolska.eu, via Wikipédia

Közel húsz évvel az ötlet megfoganását követően a varsói gettófelkelés 70. évfordulóján, 2013. április 19-én nyílik meg a lengyel zsidóság évezredes történetét bemutató kiállítóhely. A munkálatok többször megakadtak, részben a gazdasági válság, részben helyi politikai bonyodalmak miatt. Az intézmény azonban egyenesen a jeruzsálemi Yad Vashem és a washingtoni Holocaust Memorial Museum rangját célozza meg, globális jelentőségű lesz – fogalmazott egy októberi sajtótájékoztatón Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter. A 2013 végére elkészülő állandó kiállítás nyolc szekciója közül csak egy foglalkozik a vészkorszakkal, a többi alapvetően a második világháborút megelőzően 3,5 millió főt számláló helyi zsidóság eredményeire, életére, kultúrájára koncentrál. A múzeum épülete az egyik legismertebb finn építész, Rainer Mahlamäki tervei alapján épült fel, alapvetően magánadományokból.

Birminghami Könyvtár, Birmingham, Egyesült Királyság

A könyvtár építés közben, 2012 márciusában. Fotó: Wikipédia

2013. szeptember 3-án, azaz a jövő tanévre nyit meg Európa legnagyobb városi könyvtára Birminghamben. A holland Mecanoo tervei alapján épülő komplexum közel 190 millió fontba kerül, és a város rehabilitációs programjának központi eleme, egyben Európa egyik legnagyobb új kortárs középülete. Az új tömböt, amelynek legjellegzetesebb eleme a homlokzatot burkoló fémcsipke – mellesleg elég divatos mostanában –, elég pozitívan fogadta a kritika. Sokan bírálják viszont, hogy elkészültét követően a város lebontaná a meglévő könyvtárat, amely a brit brutalista építészet jeles emléke. Tervezője, az idén januárban elhunyt John Madin egyébként bírálta az utódot, mondván: nem éri el a meglévő könyvtár funkcionális színvonalát.

Heydar Aliyev Kulturális Központ, Baku, Azerbajdzsán

Az átadás előtt álló épület Bakuban. Fotó: Wikipédia

Az Azerbajdzsán korábbi elnökének nevét viselő kulturális központot a jelenlegi elnök építteti, aki nem egészen véletlenül az előző fia. Zaha Hadidot nem véletlenül kritizálták többen, amikor elvállalta a megbízást a teljes hegemóniára törekvő Ilham Aliyevtől. A világszerte népszerű építésznő azonban nem törődött az intéssel, és bakui munkája mára lényegében elkészült, bár a belső munkálatok még zajlanak. A ház nem csupán Hadid első megvalósult munkája a régióban, de kulcsszerepet kaphat a magát globális játékosként újrapozicionálni kívánó Baku kultúrpolitikájában is.

Cidade da Música, Rio de Janeiro, Brazília

A Cidade da Música elkészült épülete Rióban. Fotó: Wikipédia

Újabb épület, amelynek megnyitása 2004 (!) óta húzódik, de 2013-ban úgy tűnik, végre birtokba veheti a közönség. A francia sztárépítész, Christian de Portzamparc tervei alapján épült zeneközpont lényegében készen áll, az év elejére tervezett megnyitáshoz a finomhangolás folyik. A projekt rengeteg kritikát kapott, egyrészt az elképesztő csúszás, másrészt a hatalmas költségek miatt: a végösszeg az eredetinek tervezettnek csaknem ötszörösénél, félmilliárd brazil real körül jár. Az azonban biztos, hogy Rio igazi ikonnal gazdagodik: az 1800 férőhelyes koncerttermet, valamint egy-egy 800 és 50 fős kistermet magába foglaló épület rendkívül látványos betonszerkezete méltó örököse a brazil modern építészet hagyományainak.

Nuvola di Fuksas Nemzetközi Konferenciaközpont, Róma, Olaszország

A Róma EUR városrészében épülő komplexum idén novemberben. Fotó: RealVooDoo, Skyscrapercity

Gyakorlatilag már senki sem tudja követni, mi történik a Massimiliano és Doriana Fuksas tervezte római konferenciaközpont környékén. Mármint, az építkezések folynak, de az elmúlt évtizedben már annyi átadási időpontot jelentettek be, hogy nehéz megbízhatót találni – a város polgármestere, Gianni Alemanno december 14-én visszakozott óvatosan a korábban belengetett januári időponttal kapcsolatban, és azt mondta: a tavasz biztosabbnak tűnik. A csúszásokban nem csak Fuksasék „Felhőjének” rendkívül összetett szerkezete, de a köztudottan megbízhatatlan olasz építőipar, a komoly építési bürokrácia és persze a gazdasági válság is ludas. Maga Fuksas is meglehetősen elégedetlen a történettel, az építkezésről készült fotók láttán pedig mi azért a tavaszt is eléggé optimista időpontnak tartjuk.

Sliced Porosity Block, Chengdu, Kína

A komplexum belső udvarának képe. Fotó © Steven Holl Architects

Aligha találunk más építészt, akinek a szimpla lakóprojektjeit olyan figyelemmel követné a nemzetközi szaksajtó, mint Steven Holl. Az öt, száz méternél is magasabb toronyból álló, a keretes tömbbeépítést is újradefiniáló, a modern építészet több közhelyét megcáfolni próbáló chengdui komplexum azonban nem csupán Holl személye miatt izgalmas: az épülettömegben megjelenő nyílásokba többek közt a nemrég elhunyt neves amerikai építész és teoretikus, Lebbeus Woods tervezett pavilont. Az építkezés idén év végére nagyjából befejeződött, a tornyokat azonban csak 2013 folyamán veszik teljesen használatba.

építészet, rio de janeiro, new york, zaha hadid, baku, varsó, róma, marseille, oma, birmingham, peking, steven holl, mecanoo, christian de portzamparc, david childs, massimiliano fuksas, roma, shenzhen, rudy ricciotti, chengdu, epiteszet, rainer mahlamaki, biad ufo Icon_print

2013 legjobban várt épületei: A One World Trade Center a Pier 40 felől

2013 legjobban várt épületei: A befejezés álló shenzheni tőzsde

2013 legjobban várt épületei: Az Európai és Mediterrán Civilizációk Nemzeti Múzeuma, Marseille

2013 legjobban várt épületei: Az épülő Phoenix International Media Center Pekingban

2013 legjobban várt épületei: A Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma

2013 legjobban várt épületei: A Birminghami Könyvtár építés közben, 2012 márciusában

2013 legjobban várt épületei: Az átadás előtt álló Heydar Aliyev Kulturális Központ Bakuban

2013 legjobban várt épületei: A Cidade da Música elkészült épülete Rióban

2013 legjobban várt épületei: A Róma EUR városrészében épülő Nuvola di Fuksas Nemzetközi Konferenciaközpont idén novemberben

2013 legjobban várt épületei: A Sliced Porosity Block belső udvarának képe

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317