Logomain

Amikor sorban állunk a távfűtésért

By OM 2012. december 19. 11:40

szerk at hg dot hu

City_reggeli_120130604-20111-v5vohr.gallery

City Reggeli a Gundel Házban

City_reggeli_220130604-20111-p90x1q.gallery

A fővárosi Hulladékhasznosító Mű

City_reggeli_520130604-20111-8m0k9n.gallery

Távhővezeték közműalagútban, Koppenhágában távfűtés

Panelhaz_kispest20130604-20111-15131tv.gallery

Panelház Kispesten

City_reggeli_420130604-20111-5bzxzq.gallery

Hulladékok szelektív gyűjtése

Hulladékunk eltüntetésében segíthet és ezáltal olcsóbb is lehet a távfűtés, előre vetítve a kék gazdaság korát.

Bár napjainkban tulajdonképpen még a zöld gazdaság elérése is csak álom, a fejlődés a lehetőségek boncolgatása terén sem áll meg: így születhetett meg egy újabb szín lefoglalásával a kék gazdaság modellje. A fogalom megalkotása Günter Pauli nevéhez fűződik, és a koncepció tulajdonképpen semmi újat nem jelent a nap alatt. A Római Klub tagjainak sorába tartozó szakember szerint a gazdasági folyamatoknak egyszerűen a természet komplex, egymásra épülő rendszereit és folyamatait kéne modellezniük, aminek köszönhetően megvalósulhat a hulladékmentes, károsanyag-kibocsátás nélküli és valóban fenntartható gazdaság. Pauli A kék gazdaság című könyvében 100 gyakorlati példát vázol fel, amelyek segíthetnek az áhított cél elérésében, és szerinte 10 éven belül 100 millió új munkahely lenne létrehozható alkalmazásukkal. 

A november 27-én a Gundel Házban megtartott, a CSR Hungary által szervezett első City Reggeli a városok perspektívájából vizsgálta a kék gazdaság koncepcióját, és a közeljövőben remélhetőleg megvalósuló budapesti együttműködés példájával hozta testközelbe a modellt a hallgatóságnak. Mindeközben bepillanthattunk a fővárosban keletkező hulladék kezelésének és a távfűtés hazai alkalmazásának kulisszatitkaiba is.

Az eseményen dr. Ulbert József, a PTE Közgazdaságtudományi Kar dékánja általánosságban ismertette az új gazdasági modellt. Szép Károly, az FKF Zrt. Ingatlangazdálkodási, fejlesztési és projektigazgatója, illetve Toldy Csaba, a Főtáv Zrt. üzleti értékesítési osztályvezetője előadásából pedig egy olyan körfolyamat képe bontakozott ki, amelynek köszönhetően a fővárosban keletkező hulladék a mostaninál jóval hatékonyabban állítható az energiatermelés szolgálatába.

A Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. feladatköre a hulladékhasznosítás és a köztisztaság témakörét öleli fel – ismertette előadásában Szép Károly. A cég terveiben szerepel a jövőben a tevékenység bővítése és az árbevétel növelése, emellett pedig az is, hogy az egyik folyamat outpuja a másik inputja legyen – ily módon kapcsolódva a kék gazdaság által felvázolt modellekhez. Mint a Fenntartható és környezettudatos fejlesztések Budapest hulladékgazdálkodási modelljében című előadásból megtudhattuk, a tervek között szerepel a pusztazámori regionális hulladékkezelő központ 2. ütemű bővítése, a depóban keletkező gáz hasznosítása villamos energia termelésére, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítása, szemléletformáló jellegű hulladékudvar-központ kialakítása, valamint együttműködés erősítése a Fővárosi Közterületfenntartó és a Főtáv között. Ez utóbbi lényege, hogy a Főtáv Hulladékhasznosító Művében növelnék a szemétből megtermelt hőenergia mennyiségét – a szakemberek mindehhez uniós támogatás igénybevételében is reménykednek.

Az ehhez hasonló, sikeres együttműködésekre egyébként már van példa Budapesten: a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. és az Állatkert között a FÁNK-projekt keretében. Míg ugyanis korábban a Széchenyi gyógyfürdő termálvizét pluszköltség árán kellett lehűteni, hogy alkalmassá tegyék a vizet a fürdőzésre, most ezt a hőenergiát az Állatkert létesítményeinek fűtésére fordítják.

A Főtáv Zrt. célkitűzése, hogy egy ingatlannál értéknövelő tényező legyen a távfűtés – fejtette ki előadásában Toldy Csaba, a Főtáv Zrt. képviselője. A szakember által felvázolt jövőkép, amely szerint a lakossági felhasználók is sorban állnak majd a távfűtésért, persze egyelőre még utópiának tűnik, ugyanakkor a közeli Bécs sikeres példái azt sugallják: mindennek elérése egyáltalán nem lehetetlen. Ami pedig mindehhez szükséges: olcsó hőtermelés, hatékony működés és piacbővítés.

Az első szempontnál léphet képbe a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt.-vel kötött szorosabb együttműködés, amelynek köszönhetően az olcsó hő lehetséges forrása lehet a keletkező hulladék. Mindennek természetesen számos feltétele van, például a vezetékrendszer bővítése, vagy a Hulladékhasznosító Mű szerepének növelése a távhőellátásban. Ugyanakkor a pozitív hatások közé tartozna a távhőellátás földgáz-kitettsége vagy az egy fogyasztóra eső terhek csökkenése. A szakértő által ismertetett számítások szerint az FKF-fel való együttműködésnek köszönhetően 15 MW többlet-hőenergia lenne kiadható. A projekt mostani állása szerint a két cég együttműködési megállapodást kötött és szakértői csoportot is létrehozott.

Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a távhő komoly szerepet kaphat az energiapolitikában is: az előadáson két forgatókönyvet is megismerhettünk, amelyek a jelenlegi távfűtés-ellátottság megkétszerezésével számolnak. Ennek következtében a becslések szerint uniós szinten 2100 PJ, azaz Svédország energiafelhasználásával egyenértékű csökkenés lenne elérhető a primer energiafelhasználásban, javuló ellátásbiztonsággal és csökkenő importfüggőséggel lehetne számolni, és évi 400 millió tonnával csökkenne a szén-dioxid-kibocsátás. Hazai viszonylatban pedig a távhő Nemzeti Energiastratégia markáns szereplőjévé válhatna és komoly szerepe lehetne a városok energiaellátásában.

Jelenleg az üzleti szektorban javul a távhő megítélése, a lakossági szektorban ugyanakkor még hosszú, rögös út áll a cég előtt – fejtette ki Toldy Csaba, aki azt is elmondta: 2012-ben már minimális volt a leválások száma, és 8,5 MW-nyi új szerződést kötött a cég. „Az Önkormányzatok együttműködése nélkül a projektek nehezen, vagy döcögősen lennének megvalósíthatóak, így fontosnak tartjuk a jó együttműködés érdekben már az előkészítés időszakában elkezdeni a tájékoztatást és az egyeztetést” - fejtette ki a szakember lapunk azon kérdésére, hogy milyen az együttműködésük az önkormányzatokkal, illetve milyen támogatási formákat tudnak igénybe venni a projektekhez. „Ez eddig eredményes eszköz volt, hiszen a közös gondolkodás mentén kialakulnak a közös érdekek és elkerülhetőek az érdeksérelmek. Az együttműködés alapja, a jó viszony záloga, az időben megkezdett egyeztetés. A FÁNK esetében a projekt uniós támogatással valósult meg, és a jelentős beruházás-igényű nagy projekteknél élni kívánunk a pályázati lehetőségekkel, ezek előkészítése a projekt része.”

Jelenleg nincs jobb megoldás – válaszolta Szép Károly azon kérdésünkre, hogy mennyiben tekinthető környezetbarát technológiának a hulladékégetés. A szakember bécsi példára hivatkozott: az osztrák fővárosban ugyan 200 ezer tonna hulladékot gyűjtenek szelektíven, mégis hasznosítanak energetikailag körülbelül 600 ezer tonna hulladékot évente. A bécsi távhőszolgáltatás egyébként az előadásokon is előkerült mint követendő példa, ott ugyanis például egységes, integrált távhővezeték-rendszer működik, míg Budapesten szigetszerű a rendszer kialakítása. Bécsben ráadásul az elmúlt 10 évben megkétszereződött a szolgáltatóval szerződött fogyasztók száma, és vannak teljes egészében távfűtésre kijelölt kerületek. Itt a négy hulladékégető műben 35%-ban elégetett hulladékból állítják elő a fűtési energiát, míg Budapesten ez az arány 2-3%. A szakemberek szerint a belső budapesti kerületeknek is jót tenne a távfűtés, amely megoldaná az olyan jelenlegi problémákat, mint a veszélyes kémények vagy a légszennyezés.

city reggeli, city hungary, kék gazdaság, fenntartható gazdaság, fövárosi közterületfenntartó zrt., főtáv zrt., pte közgazdaságtudományi kar, dr. ulbert józsef, szép károly, toldy csaba, efnntartható város, fővárosi hulladékhasznosító mű, hulladék energetikai hasznosítása, távfűtés Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317