Logomain

A kínaiak még a hegyeket is megmozgatnák

By Tóth Katalin 2012. december 19. 08:00

szerk at hg dot hu

A 11 milliárd dolláros építkezésnek a természet sem szabhat határt

A Kínában uralkodó építési láznak lassan semmi sem szabhat határt, az ország építői akár hegyeket is megmozgatnának. Ebben az esetben a mondatot azonban szó szerint értelmezhetjük: Gansu tartomány fővárosa, Lanzhou közelében 700 hegyet szeretnének eltüntetni a föld színéről, hogy helyet teremtsenek egy új, mintegy 2500 hektáron fekvő metropolisz számára. A China Pacific Construction Group tervét már jóváhagyta a kínai államtanács, de a környezetvédők kételkednek a hihetetlen terv megalapozottságában.

Lanzhou120130604-20111-1x6rybw.gallery

A beavatkozás költségeit 3,5 milliárd dollárra becsülték, az új város felépítésére pedig újabb 11 milliárd dollárra lenne szükség. A hatalmas beruházás azonban hosszú távon így is megérné: 2030-ra 43 milliárd dollárra növelné a régió GDP-jét, és fellendítené a szomszédos közép- és nyugat-ázsiai országokkal való kereskedelmet. A Lanzhou New Area névre keresztelt leendő város a tartományi fővárostól 50 mérföldre fog elterülni, és a felhőkarcolók és parkok mellett saját strandjai is lesznek.

A környezetvédők aggályai azonban megalapozottak: a főváros, Lanzhou már így is az egyik legszennyezettebb város Kínában, és állandó vízhiánnyal küzd. Ez a tény nem riasztja vissza a China Pacific Construction Group vezetőit, és ahogy a szóvivőjük elmondta: "Lanzhou természeti környezete már így is eléggé szegényes – csupa kietlen hegység, nagyon kevés vízzel. Mi a fejlesztés során új vízforrásokat irányítunk a területre, erdőket telepítünk majd; jobb lesz a helyzet, mint eddig valaha."

A brit TheGuardian oldalán látható videó bemutatja, hogy hogyan is képzelik el ezt a fejlett gazdasággal és iparral rendelkező oázist Kína jelenleg igen szegény északnyugati vidékén.

építkezés, építészet, kína, városépítészet, természet, beruházás, epiteszet, beavatkozás, földrajz, lanzhou Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317