Logomain

Átjárható Ludovika-sportközpont a BORD Stúdiótól

By Ongrádi Melinda 2012. december 11. 16:18

szerk at hg dot hu

Ludovika_bord_120130604-20111-1xo3cki.gallery

Ludovika Campus, BORD Építész Stúdió

Ludovika_bord_220130604-20111-aopgzw.gallery

Ludovika Campus, BORD Építész Stúdió

Ludovika_bord_320130604-20111-hkh6kh.gallery

Ludovika Campus, BORD Építész Stúdió

Ludovika_bord_420130604-20111-ocxxdl.gallery

Ludovika Campus, BORD Építész Stúdió

Ludovika_bord_520130604-20111-6vqde5.gallery

Ludovika Campus, BORD Építész Stúdió

A BORD Építész Stúdió terve megvételt nyert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpontjára kiírt pályázaton. A művet “a pályázat legattraktívabb tervének” nevezte a Bíráló Bizottság. A közelmúltban zárult pályázat a budapesti 8. kerület jelenleg elhanyagolt részén, a Ludovika épülete mögött létesülő Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpontjára várta az építészstúdiók terveit. A Ludovika Campus projekt keretében megvalósuló beruházás egy sport- és egy tornacsarnokot, egy uszodát és egy kültéri sportpályakomplexumot, illetve az ezekhez kapcsolódó közösségi és rekreációs tereket foglalja magában.

A BORD Építész Stúdió terve megvételt nyert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpontjára kiírt pályázaton. A művet “a pályázat legattraktívabb tervének” nevezte a Bíráló Bizottság. A közelmúltban zárult pályázat a budapesti 8. kerület jelenleg elhanyagolt részén, a Ludovika épülete mögött létesülő Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpontjára várta az építészstúdiók terveit. A Ludovika Campus projekt keretében megvalósuló beruházás egy sport- és egy tornacsarnokot, egy uszodát és egy kültéri sportpályakomplexumot, illetve az ezekhez kapcsolódó közösségi és rekreációs tereket foglalja magában.

A BORD Építész Stúdió által tervezett épület egy minden irányból könnyen megközelíthető és átjárható tömeg. Olyan átlátható épület, ahol a küső és belső tér egymásba folyik, a kettő közötti határok összemosódnak. A logikusan szervezett, áttekinthetően elhelyezett funkciókat elegáns, egységes építészeti gesztus foglalja egybe. A tervezés során a BORD Építész Stúdió kiemelt figyelmet fordított arra, hogy az épület mindenki számára nyitott és hozzáférhető legyen. Ezért az épület földszintjén egy minden irányból nyitott előcsarnok fogadja a vendégeket, mely közvetlenül kapcsolódik az utcához, a parkhoz és a kültéri sportpályákhoz is. Emellett nagy hangsúly került az akadálymentességre, valamint az idősek, a gyerekek és a családosok számára is egyaránt használható terek létrehozására. 

Az előcsarnok a külső tér épületen belüli folytatásaként jelenik meg, mérete – a tájékoztatási, közlekedési funkciókon túl – a tér rendezvények céljára történő használatát is lehetővé teszi. A terület teljes egészében akadálymentes, a terek pedig nem csak sportolásra és aktív kikapcsolódásra, de kreativitásra, társadalmi interakcióra, és befogadó közösségi életre is ösztönöznek. Ezt a befogadó, átlátható, nyitott struktúrát közvetíti az épület szerkezete is: az épület földszinti részei és a lelátók vasbetonszerkezetből, látszóbeton felülettel készültek. A tetőszerkezet acél rácsostartó, ami egyben a természetes bevilágítást is adja a benne elhelyezett felülvilágítóknak köszönhetően – ezáltal a belső térbe nem jut közvetlen napfény, viszont nagy mennyiségű szórt fény érkezik a sportpályák és az előcsarnok megvilágításhoz.

Kiemelten fontos volt az ökológiai fenntarthatóság szempontja is. Ennek érdekében a beépített anyagok többségében helyi előállításúak és kis környezeti terhelésűek, az épület kialakításához kiemelt földmennyiség pedig hasznosítható a sportpályáknál. A csapadékvíz a zöldfelületek öntözése során kerül felhasználásra, a szilárd burkolatok többsége vízáteresztő szivárogtatókkal rendelkezik. A növényzet kialakításával, valamint a köztéri vízarchitektúrákkal a BORD Építész Stúdió célja az, hogy javítsa a mikroklímát, valamint enyhítse a városi hőszigethatást.

A Bíráló Bizottság értékelése szerint a BORD Építész Stúdió műve „a pályázat legattraktívabb terve. Az épület funkciója logikus, áttekinthető, jól szervezett (...), szerkezetileg nagyon jó, látványos megoldás (...). A pályaművet a Bíráló Bizottság a magas színvonalú építészeti gondolataiért megvételben részesíti”.

Tervező: BORD Építész Stúdió
Vezető tervező: Bordás Péter
Építész tervezők: Holovits Annamária, Mezey Tamás, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás, Zih Kata

Forrás: sajtóközlemény

magyar építészet, sportlétesítmény, pályázat, terv, bord építész stúdió, ludovika campus, magyar epiteszet, nemzeti közszolgálati egyetem sportközpont pályázat Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317