Logomain

Jó évet zár az Iparművészeti

By Kovács Dániel 2012. december 11. 10:54

szerk at hg dot hu

Csesze20130604-20111-11aqku5.gallery

Herendi kerámiacsésze (1935-40) az Art deco és modernizmus kiállításról

Crivelli20130604-20111-7e5yws.gallery

A „Batári–Crivelli” szőnyegtöredék, oszmán-török szőnyeg, 15. század. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében.

Vaza20130604-20111-1skeqaq.gallery

Johann Loetz: Üvegedény, Bécs, 1900 k. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében.

Ipar20130604-20111-attnxy.gallery

A Vikár és Lukács Építész Iroda első díjas terve az Iparművészeti Múzeum bővítéséhez

Beindult a rekonstrukció tervezése, a múzeum végre hosszú távon gondolkodik. A főigazgatót kérdeztük.

Nincs oka panaszra az Iparművészeti Múzeumban 2012-ben – mondta lapunknak Takács Imre, a múzeum főigazgatója, akivel december 8-án az elmúlt év mellett a közeljövő terveiről is beszélgettünk.

A Vikár és Lukács Építész Iroda terve a bővítéshez

2012 legnagyobb sikere az Iparművészeti Múzeum számára kétségtelenül az, hogy az előző év végén zöld jelzést kapott az épület régóta halogatott és elkerülhetetlen rekonstrukciója – fejtette ki Takács Imre. Momentán az intézmény működésképtelen – szögezte le az igazgató: „Nem vagyunk az épület urai.” A Lechner tervezte palotából háromezer négyzetmétert a rég kiköltözni akaró MOME használ, de a múzeum saját szekcióinak felépítése, kondíciója is igen rossz, többek közt hiányzik a klímaberendezés, az ablakokon pedig besüvít az Üllői út szennyezett levegője.

A központi forrásokból biztosított 250 millió forint felhasználásával ezért idén levezényeltek egy tervpályázatot és zajlik a győztes munka továbbtervezése, valamint megvalósítási tanulmány is készül egy majdani uniós pályázathoz. Ehhez szükségesek lesznek az engedélyezési tervek, amelyek márciusra elkészülnek. A tervező Vikár és Lukács Építész Iroda hetente egyeztet a múzeummal és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal utódszervezeteivel, a tervezésben pedig kiemelt fontosságú szerep jut a fenntarthatóságnak és a gazdaságosságnak – szögezte le Takács Imre, aki reméli: 2014-től is hozzáférhetőek lesznek uniós források a budapesti intézmények számára, hiszen ezek nélkül aligha megvalósítható a rekonstrukció.

A főigazgató 2012-ből két, mérföldkőnek tekintett kiállítást emelt ki. Az Art deco és modernizmus című, nemrég zárt tárlat illeszkedik a múzeum stílustörténeti sorozatába, egyszersmind felhívta a figyelmet az ország gyors ütemben külföldre vándorló art deco bútorállományára. A múzeum célja a számos, magántulajdonban levő műtárgy bemutatásával részben ennek felmérése volt; a kiállítás végére össze is állt egy „nagyratörő lista” azokról a tárgyakról, amelyeket idővel szeretnének megvásárolni.

Herendi kerámiacsésze (1935-40) az Art deco és modernizmus kiállításról. Forrás: Iparművészeti Múzeum Virtuális kiállítás

A múzeum másik idei kulcskiállítása a Művészet mindenkinek című, a londoni Victoria&Albert Museum történetét és gyűjteményét bemutató tárlat, amely az Iparművészeti híres londoni előképének egyfajta „téziskiállítása”, az intézmény megújulását megcélzó Future Plan része. A tárlat kevés helyre jutott el. Bonnban a múzeumalapító Albert herceg német származása miatt mutathatták be, Budapesten pedig azért, mert a londoniak szerint az Iparművészeti Múzeum a kontinens legjelentősebb ilyen intézménye, részben a gyűjtemény, részben a múzeumépület miatt. A Művészet mindenkinek bemutatása épp azért kiemelkedő jelentőségű, mert a budapesti intézmény is megkezdte a megújulási folyamatot.

A számvetés része lesz a jövő év is az Iparművészetiben. A tervezett új szárnyban kap majd helyet a múzeum kortárs designgyűjteménye, amelyhez a főigazgató 2013 végéig két kurátort szeretne felvenni. Mivel az intézmény hagyományos profilja az enteriőrművészet, az új osztályhoz a gyűjtési koncepciót is újra kell gondolni. Ez az új kurátorok feladata lesz – és persze „gyűjtés, gyűjtés, gyűjtés” – szögezte le Takács Imre. Már az új koncepció részeként a múzeum mostantól minden évben be szeretné gyűjteni a Magyar Formatervezési Díj díjazott alkotásait, hosszú távon pedig átfogó képet adna a magyar designról. Ennek részeként terveznek jövőre nagy átfogó kiállítást a meglévő kollekcióra alapozva a 20. századi magyar formatervezésről.

A „Batári–Crivelli” szőnyegtöredék, oszmán-török szőnyeg, 15. század. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében. Forrás: Iparművészeti Múzeum Virtuális kiállítás

Johann Loetz: Üvegedény, Bécs, 1900 k. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében. Forrás: Iparművészeti Múzeum Virtuális kiállítás

A tervezett bővítéshez a főigazgató nagy reményeket fűz. Az intézmény fő attrakciója (az ideiglenes kiállításoknak jutó, a jelenleginél jóval nagyobb tér mellett) az új állandó tárlat lenne, két szinten, körbejárható formában. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében olyan, Európa-szerte ritkaságnak számító tárgyegyüttesek rejteznek, amelyeknek pusztán a láthatóvá tétele szenzációnak számítana – véli Takács Imre, külön említve az oszmán-török szőnyeggyűjteményt, az Oszmán Birodalomhoz kapcsolódó egyéb tárgyi anyagot és a szecessziós anyagot, amely a napokban gyarapodott egy különleges vétellel. A helyreállított, bővített múzeum Budapest fő turisztikai attrakciói közé emelkedhet, a jelenlegi, a százezret alulról közelítő látogatószámot 300 ezerre növelnék a tervek szerint. 

Az Iparművészetiben és filiáiban karácsonyig zajlik az ünnepi rendezvénysorozat, az Üllői úton pedig december 14-től új időszaki kiállítás látható, a halasi csipke történetéről.

budapest, iparművészeti múzeum Icon_print

Herendi kerámiacsésze (1935-40) az Art deco és modernizmus kiállításról

A „Batári–Crivelli” szőnyegtöredék, oszmán-török szőnyeg, 15. század. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében.

Johann Loetz: Üvegedény, Bécs, 1900 k. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében.

A Vikár és Lukács Építész Iroda első díjas terve az Iparművészeti Múzeum bővítéséhez

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317