Logomain

Budapest lakatlan házai egy helyen

By Kovács Dániel 2012. december 7. 10:31

szerk at hg dot hu

Végre Budapestnek is van egy térképe, amely a város elhagyott és kihasználatlan ingatlanjait veszi leltárba.

Végre Budapestnek is van egy térképe, amely a város elhagyott és kihasználatlan ingatlanjait veszi leltárba. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezéseként létrejött közösségi térképre bárki egyszerűen és közvetlenül tölthet fel adatokat és képeket parlagon heverő városi ingatlanokról. A térkép készítői azt remélik, hogy ily módon láthatóvá, feldolgozhatóvá és kezelhetővé válhat egy olyan probléma, amely nem csak itthon, de más országokban is egyre inkább része a városról zajló párbeszédnek.

Lakatlan220130604-20111-1hyxn2x.gallery

A KÉK idén ősszel indított LAKATLAN programjának fókuszában a közép-európai régió városainak poszt-szocialista, poszt-indusztriális, illetve válság okozta átstrukturálódása során megüresedő ingatlanok sorsa áll. A kérdést tematizáló beszélgetés-sorozat lezárult, ám a megüresedő városi ingatlanok sorsáról folytatott diskurzusnak koránt sincs vége. A LAKATLAN térkép keretében egy olyan politikailag és kereskedelmileg független, nyitott hozzáférésű platform jött létre, amely segít megvilágítani az üres városi terek problémájának méretét és mintázatait, emellett felületet kínál a lehetséges válaszok megfogalmazásához és hozzájárulhat egy városi léptékű program kidolgozásához.

A térképet bármely elkötelezett civil bővítheti, aki Budapesten járva szemmel láthatóan elhagyott, gondozatlan, közvetlen környezetére negatívan ható lakóházba, üzletbe, irodaházba, középületbe vagy telekbe botlik. Aki jelentést kíván tenni az adott ingatlanról, a kitöltendő űrlapon kiválaszthatja annak eredeti funkcióját. Emellett számos építéstörténetre, fizikai állapotra, adottságokra vonatkozó adattal járulhat hozzá az üres ingatlanokat feldolgozó adatbázis teljességéhez. A szerkesztők igyekeznek a hasonló közösségi térképek esetében örök kérdésként felmerülő hitelességre is ügyelni: önkéntesek segítségével folyamatosan vizsgálják majd a bejegyzések megbízhatóságát és a csak a szükséges javítások és kiegészítések után nyilvánítják azokat “ellenőrzöttnek”.

Polyák Levente (KÉK), a térkép egyik létrehozója így beszélt az új platformban rejlő lehetőségekről: “A városlakók, várost használók általában rengeteget tudnak ezeknek az ingatlanoknak a történetéről, állapotáról, helyzetéről. A közösségi térkép segítségével a sokszor nehezen hozzáférhető és hivatalos nyilvántartásban gyakran elévült információk egy nyilvános, folyamatosan fejleszthető rendszer részévé válhatnak.” Tedd láthatóvá Budapest lakatlan tereit! - ez a szlogenje Budapest új közösségi térképének, így invitálva a lakóhelyükkel törődő budapestieket, hogy tegyék láthatóvá és átláthatóvá az üres városi terek problémáját.

ingatlan, budapest, kék, polyák levente, lakatlan Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317