Logomain

Véget érhet a Tüskecsarnok kálváriája

By OM 2012. december 6. 15:17

szerk at hg dot hu

Tuskecsarnok_120130604-20111-gsrmpj.gallery

Tüskecsarnok-sajtótájékoztató: Simicskó István ismerteti a terveket

Tuskecsarnok_220130604-20111-17opk3x.gallery

Korcsolya-kellékek a Tüskecsarnokban

Tuskecsarnok_320130604-20111-7i23dl.gallery

A Tüskecsarnok

Tuskecsarnok_420130604-20111-16cyi0j.gallery

A Tüskecsarnok belsjében

Tuskecsarnok_520130604-20111-191aw70.gallery

A Tüskecsarnok főbejárata

Tuskecsarnok_620130604-20111-1iv7pbd.gallery

A Tüskecsarnok belsejében

Tuskecsarnok_720130604-20111-xxbq7e.gallery

A Tüskecsarnok belsejében

Tuskecsarnok_120130604-20111-f1tjej.gallery

A Tüskecsarnok alaprajza

Tuskecsarnok_3_ok20130604-20111-9vply.gallery

A Tüskecsarnok és környékének helyszínrajza

Tuskecsarnok_220130604-20111-jtvb4s.gallery

Tüskecsarnok: az öltözőblokkok alaprajza

2014-re multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnokként végre elkészülhet, új uszodával is gazdagodhat Budapest.

Akár újabb uszodával is gazdagodhat Budapest, és végre eltűnhet egyik, majd másfél évtizedes szégyenfoltja. A dél-budai Tüskecsarnok befejezésének terveit kedden, a Műegyetemen tartott sajtótájékoztatón ismerhettük meg. Dr. Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára és Újbuda országgyűlési képviselője, valamint Vígh László sportberuházásokért felelős kormánybiztos ismertette az elgondolást, amelynek köszönhetően várhatóan 2014 elejére végre pont kerülhet a történet végére: létrejöhet egy mai igényeket kielégítő, a diáksportot, tömegsportot is kiszolgáló, ugyanakkor nemzetközi sportesemények, illetve egyéb rendezvények megtartására is alkalmas multifunkcionális létesítmény. 

Az engedélyezési tervek elkészültek és azokat a napokban nyújtják be, illetve még december elején elindul a közbeszerzés. A hasonló beruházások tanulságaiból kiindulva az illetékesek összesen 9-12 hónapra saccolják a beruházás idejét. A sajtótájékoztató után bejárhattuk a félbehagyott épületet, amely kiválóan példázza: az ideiglenes állapot a legtartósabb állapot.

Az uszoda felépítésének terveit egyelőre még vizsgálják, így annak pontos kialakítása még nem ismert. Biztosan lesz viszont 35 öltöző, amely egyszerre akár 6-7 testnevelésóra megtartását lehetővé teszi, vendéglátóegység és a sportolók egészségének vizsgálatára alkalmas diagnosztikai központ, továbbá négyszintes parkoló és a csarnok körül kialakított park. A nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek nyilvánított beruházás keretében a befejezéshez még 5,9 mrd Ft szükséges.

Az EXPO-hoz kapcsolódó épületet 1993-ban kezdték építeni, a tervezésre kiírt pályázatot a Lázár Antal és Magyar Péter által vezetett A&D Stúdió nyerte meg, a módosításokhoz szükséges mostani terveket szintén ők készítik A csarnok, amely a tetején kialakított 84 piramisforma felülvilágítónak köszönheti jellegzetes megjelenését és innen kapta nevét is, részben a föld alá került. Terveztek mellé egy hasonló, uszodát befogadó építményt is, ennek felépítése azonban csak a gödör kiásásáig jutott. A Tüskecsarnok szerkezete 1996-ban készült el, 1998-ban azonban leállt az építkezés – akkor még úgy tűnt, hamarosan folytatódhat is (az építkezés történetéről részletesen itt olvashatunk).

A nagyjából 55%-os készültségi állapotot elért létesítményben azonban onnantól csak állagmegóvási munkákat végeztek, egészen idén áprilisig, amikor is jégcsarnokként nyitott meg újra az épület, Budapest első szabvány méretű jégkorong versenypályájával. A használatba vételhez természetesen szükség volt további munkálatokra, például az elektromos rendszer helyreállítására vagy öltözőblokkok létesítésére.

A 71 x 42 méteres csarnokban 4000 fős nézőközönség tekintheti meg a hoki, kosárlabda, röplabda, judo vagy éppen cselgáncs mérkőzéseket, versenyeket, míg az ökölvívó mérkőzéseknek 5000 fős közönség is szurkolhat. Ahhoz, hogy nemzetközi közvetítésekre is alkalmas legyen az épület, akusztikai szempontból is át kell dolgozni a terveket, a széksorok beszerzése viszont még nem eldöntött kérdés.

A csarnok részben föld alá süllyesztett elhelyezése energetikai szempontból nagyon kedvező, ugyanakkor egyelőre sajnos úgy tűnik, a fenntarthatósággal kapcsolatos további megoldások a tervezés e fázisában nem kaptak különösebb prioritást. Bár Vígh László államtitkár ezt firtató kérdésünkre lapunknak kifejtette, hogy az üzemeltetés szempontjai és így az energiahatékonyság kiemelten fontosak, és korszerűsítik majd a csarnok hőszigetelését is, azonban például a megújuló energiák bevonását az épület fenntartásába egyelőre még csak vizsgálják. Ma már nagyon sok magánszférában megvalósuló fejlesztés marketingjében a kezdetektől fontos szerepet kap, hogy a leendő épület LEED, BREEAM vagy egyéb minősítési rendszer szerint tanúsítva fenntartható lesz - úgy véljük, egy ilyen jelentőségű állami nagyberuházás szintén kiváló alkalom lenne a fenntartható építészet népszerűsítésére. 

Azzal kapcsolatban, hogy milyen rendezvényből mennyit tartanak majd a csarnokban, egyelőre nincsenek konkrét elvárások, és azt is megtudhattuk a sajtótájékoztatón, hogy az üzemeltető Nemzeti Sportközpontok várja a megkereséseket, a Tüskecsarnokkal kapcsolatos igényeket, véleményeket.

A fotókat Gulyás Attila készítette.

sportlétesítmény, sportcsarnok, tüskecsarnok, lázár antal, 11. kerület, magyar péter, a&d stúdió, dél-buda. újbuda Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317