Logomain

Szrogh György emlékkiállítása a HAP Galériában

By Kovács Dániel 2012. november 30. 12:00

szerk at hg dot hu

A HAP Galériában Mátrai Péter nyitja meg Szrogh György emlékkiállítását 2012. december 11-én 18 órakor.

A Dózsa Mozi Dunaújvárosban, a salgótarjáni Művelődési Központ, a Budapest Szálló kerek tornya, a piszkéstetői obszervatórium – csak néhány a 20. század második felének meghatározó magyar építőművésze, Szrogh György (1915-1999) munkáiból. A HAP Galériában Mátrai Péter nyitja meg Szrogh György emlékkiállítását 2012. december 11-én 18 órakor.

Meghivo_kicsi20130604-20111-1ugva3v.gallery

„A feladat csillagvizsgáló… létesítése volt a Mátra egyik magaslati helyén. A hely kiválasztást a Mátra tiszta levegője a fővároshoz aránylagos közelsége kiépített úthálózat indokolta. A helyszükséglet ugyancsak határozott bázist jelentett. Ennek alapján az építészeti feladatot a téma oly kibontása jelentette, mely elsősorban megérzi, meghatározza és megteremti azt az emberi atmoszférát s annak kereteit, melyet egy kutatócsoport munkája és élete jelent a világmindenség megismeréséért folytatott küzdelemben a világtól bizonyos földrajzi elszigeteltségben.

Mit jelentett ez az adott esetben? Jelentette egy külső műszerekhez vezető út kialakítását, mely felett a vesszőből font tető a hófúvás és a nap ellen kíván védelmül szolgálni a mellette futó fal fogazása szélvédő pihenő állomásokat teremt, de vonalának ritmikus játékával egyúttal feledteti az út hosszát és fárasztó emelkedését. Jelentette egy dolgozószoba megformálásának gondját melynél a felsővilágítás a szerelőmunkához szükséges koncentrációt épp úgy kívánja szolgálni közvetlen fiziológiai hatással, mint az emberi érzelemhez szóló közvetett hatású eszközök: a felső világítók mellett alsó kilátó ablakok kialakítása a szoba terének dolgozó fülkével való tagozása; a mennyezet síkjának dőlése s a szoba kubusának felemelt térbeli elhelyezése.

Harmadszor egy ablak témáját jelentette mely a fárasztó munka utáni regenerálódást szerkezeti megoldásánál fogva jó szellőzéssel megfontolt elhelyezésénél fogva pedig pl. a kemence szögletébe épített pihenőpadról nyerhető kellemes kilátással kívánja biztosítani.

Ezt az egész élő organizmust a kiszolgáló személyzet gépezetek s ez ezeket is kiszolgáló vagy befogadó helyiségek műtárgyak gazdagítják fel olyan egésszé, amelyből még a telep gondnokának baromfiólja vagy a felhalmozott farakás melegítő látványa sem maradhat ki.” (Szrogh György tervező)

SZROGH GYÖRGY építész emlékkiállítására
Megnyitó: 2012. december 11, 18 óra
A kiállítást megnyitja: Mátrai Péter építész
A kiállítás megtekinthető: 2012. december 11 – december 20-ig, ill. 2013. január 7 – február 15-ig, hétfő-péntek 14-18h
Cím: Budapest II. ker. Margit krt. 24. földszint

építészet, magyar építészet, program, hap galéria, modern építészet, szrogh györgy, epiteszet, magyar epiteszet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317