Logomain

Útikalauz a szecessziós Budapest felfedezőinek

By OM 2012. november 16. 15:39

szerk at hg dot hu

Szecesszios_budapest_120130604-20111-17h1unc.gallery

Szecessziós Budapest borító

Szecesszios_budapest_220130604-20111-1q3s1nb.gallery

Szecessziós Budapest

Szecesszios_budapest_320130604-20111-11pr7nt.gallery

Szecessziós Budapest

Szecesszios_budapest_420130604-20111-vww1a6.gallery

Szecessziós Budapest

A Szecessziós Budapest című kötet egyszerre szórakoztató útikönyv és szépen illusztrált építészettörténeti kalauz.

Művészettörténész főszerkesztőnk látványos kitörést hajtott végre az online média virtuális világából: a napokban vehettük kézbe a Szecessziós Budapest című kötet még nyomdafriss példányait. A Kovács Dániel tollából megjelent, Batár Zsolt fotóival illusztrált kötetet az Andron Könyvkiadó gondozta. A művészettörténet e népszerű korszakát feldolgozó kiadvány, amely építészeti kalauz és szórakoztató útikönyv is egyben, 12 városi sétára felfűzve mutatja be a fővárosban található szecessziós építészeti remekműveket. A bevezetőben pedig rövid áttekintést kaphatunk a korszak építészetének meghatározó alkotóiról és művészeti áramlatairól.

Vékony jégen egyensúlyoz, aki szakmai igényességgel, ugyanakkor az adott területhez nem értő laikusoknak is élvezhető módon szeretne feldolgozni egy témát. A Szecessziós Budapest című kötet szerzőjének az építészeti témát feldolgozva mindez a jelek szerint sikerült. Ezt semmi sem jelzi jobban, mint hogy a kötetről készülő recenzió megírása váratlan nehézségbe ütközött.

A könyvet ugyanis rendszeresen csak a leghatározottabb fellépéssel lehetett visszaszerezni az elmélyülten lapozgató családtagoktól, ismerősöktől: a könyv hatására az építészettől meglehetősen távol eső szakmák képviselői tettek meglepő fogadalmakat, miszerint következő hétvégéjüket egy-egy javasolt túraútvonalnak szentelik.

A kötet kerüli a terjengős, csak a szakmabéliek által értelmezhető leírásokat, ugyanakkor a rövid, tömör leírásokban feltárul előttünk nemcsak a korszak építészete, de számos építészsors is. A fotókon a jól ismert budapesti épületek mellett ismeretlen, eldugott villák is felbukkannak. A művészettörténeti leírásokat rövid anekdoták színesítik: megtudhatjuk, hol van a város legrégebbi működő virágboltja, azt, hogy melyik épülete után esett ki az állami megbízók kegyeiből Lechner Ödön, hol épült meg Budapest első tetőterasza vagy hol lakott Jászai Mari.

Budapesten több ezer szecessziós stílusú épület található. A város történeti épületállományának nagy része 1867-1900 között keletkezett. Ezért nem csoda, hogy az 1890-es években Európában terjedni kezdő, és hamarosan itthon is megjelenő stílusáramlat még jelentősen rányomhatta bélyegét a főváros arculatára. Budapesten először Speiegel Frigyes és Vidor Emil épületein bukkantak fel a szecesszió stílusjegyei, hamarosan azonban színre lép az az építész, akit itthon egyértelműen e stíluskorszakkal azonosítanak: Lechner Ödön. A tervező sajátos, a magyar építészeti nyelvet képviselő stílust alakított ki, a neoreneszánsztól eljutva a nemzeti jegyeket felvonultató szecesszióig. Budapesten találhatóak olyan jelentős épületei, mint az Iparművészeti Múzeum, a Postatakarékpénztár vagy a Földtani Intézet.

Lechner örökségét a Fiatalok csoportja újította meg, közéjük tartozott például Kós Károly, Zrumeczky Dezső vagy Györgyi Dénes. Művészetükre a brit Arts and Crafts mozgalom, illetve a finn művészet volt hatással. Budapest szecessziós épületeinek születésére befolyással volt továbbá a Béccsel való intenzív kapcsolat, így fedezhetjük fel budapesti épületeken Otto Wagner vagy Adolf Loos művészetének hatását. A kötetben a korábban említett tervezőkön kívül találkozhatunk például Lajta Béla, Thoroczkay Wigand Ede, Körössy Albert, Árkay Aladár vagy éppen Komor Marcell munkáival.

A városi séták akár kellemes hétvégi programként is beiktathatók, de a túraútvonalakra felfűzött épületcsoportok mellett számos további épületek leírását is megtaláljuk a kötetben, az Óbudai Gázgyár munkáslakótelepétől a Törley Mauzóleumig.  

A Batár Zsolt fotóival illusztrált, kellemes négyzetes formátumú kötet képes albumként is jó időtöltést kínál - a könyvet lapozgatva egyébként is sajnáljuk, hogy nem került bele minden épületről fotó, bár nyilván mindennek a terjedelem is határt szabott. Ugyanakkor a kezelhető méretnek köszönhetően akár zsebre is vághatjuk a kötetet, így kísérőnk lehet a városban tett kalandozások során is.

Kovács Dániel-Batár Zsolt: Szecessziós Budapest. Andron Könyv Kft., Budapest, 2012.

kovács dániel, budapest, építészettörténet, batár zsolt, szecesszió, könyvajánló, városi séta, szecessziós budapest, andron könyv Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317