Logomain

Városi oázis: akár modellé is válhat Seattle új parkja

By Kovács Dániel 2012. november 13. 22:21

szerk at hg dot hu

Nemzetközi pályázaton kereste Seattle azokat az építészeket, akik újraformálják a város közepének egy kilenc hektáros területét, amely még az 1962-es világkiállítást követően maradt parlagon, a na is a város jelképének számító, híres Space Needle közelében. A győztes egy háromtagú francia iroda, az ABF-Lab lett – számunkra pedig külön öröm lehet, hogy a név F betűje a magyar származású Etienne Fehert rejti.

Nemzetközi pályázaton kereste Seattle azokat az építészeket, akik újraformálják a város közepének egy kilenc hektáros területét, amely még az 1962-es világkiállítást követően maradt parlagon, a na is a város jelképének számító, híres Space Needle közelében. A győztes egy háromtagú francia iroda, az ABF-Lab lett – számunkra pedig külön öröm lehet, hogy a név F betűje a magyar származású Etienne Fehert rejti.

Abf120130604-20111-1l8wbs3.gallery

A seattle-i EXPO helyén ma Seattle Center összefoglaló néven a város kulturális és közösségi központját találjuk. A világkiállítás 50. évfordulóját idén számos rendezvénnyel ünnepelték az elmúlt fél évszázad alatt meglehetősen átalakult területen – ennek apropóján, a 2008-as rendezési terv alapjánt írták ki a nemzetközi tervpályázatot a legnagyobb (25 ezer négyzetméteres), hasznosításra váró szabad területre is, amelyen ma egy régi, használaton kívüli futballstadion áll.

A nemzetközi pályázat 24 országból 107 indulót vonzott, ezek közül választotta ki a hatfős zsűri az ABF-Lab [In]Closure című pályamunkáját győztesként. Mivel a terület a város középpontjában található, és nem messze tőle többek közt a Gates Foundation építkezik, többen komolyabb beépítéssel számoltak a területen. A zsűri azonban a ligetesebb, szabadabb beépítést pártolta. Az ABF a terület közepére „városi erdőt” vizionált, köré pedig védő és határjelölő keretként hordozható, mozgatható, moduláris épületegységeket. A terv egyszerre szól hosszabb távra (az erdő kialakításával) és a jelennek, az épített elemek low-tech, fenntartható jellegével. Az építkezésben akár a környező intézmények, a közelben lakó szervezetek is részt vehetnek, bevonásuk egyszersmind az erdő megóvásának is fontos feltétele.

ABF-Lab: [IN]CLOSURE

Az [In]Closure nagy előnye tehát, hogy nem igényel a nagyszabású építkezésekhez szükséges nagy volumenű befektetést – tulajdonjoga akár több intézmény között is megosztható. Emellett modellként is értelmezhető, és ha Seattle-ben működőképes lesz, alkalmazható a világ bármely nagyvárosában.

Az ABF-Lab három tagja: Paul Azzopardi mérnök, Noé Basch környezetvédelmi szakmérnök és Etienne Feher építész. A magyar szülőktől származó Etienne honlapja szerint 2002-ben szerezte meg építészdiplomáját Párizsban, a következő évben pedig filozófiából is diplomázott a Sorbonne-on. 

usa, pályázat, park, etienne feher, köztér, seattle, abf-lab Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317