Logomain

Újra lesz Év Tájépítésze-díj

By Kovács Dániel 2012. november 5. 09:57

szerk at hg dot hu

Indul a nyilvános jelölés a 2013-as Év Tájépítésze-díjra. Az idén debütáló elismerést az az elmúlt években aktívan és eredményesen alkotó szakmabeli kaphatja, akit a nyilvános nevezések alapján a szakzsűri erre méltónak talál. Lesz újra Év Junior Tájépítésze-díj is, erre azonban a pályázóknak maguknak kell regisztrálniuk.

Indul a nyilvános jelölés a 2013-as Év Tájépítésze-díjra. Az idén debütáló elismerést az az elmúlt években aktívan és eredményesen alkotó szakmabeli kaphatja, akit a nyilvános nevezések alapján a szakzsűri erre méltónak talál. Lesz újra Év Junior Tájépítésze-díj is, erre azonban a pályázóknak maguknak kell regisztrálniuk.

Ev_tajep_dij20130604-20111-8mi112.gallery

2013. április 26-án, Frederick Law Olmsted (a New York-i Central Park tervezője) 191. születésnapján másodjára osztják ki az Év Tájépítésze-díj és az Év Junior Tájépítésze-díj a Tájépítészet Hónapja programsorozat záró eseményeként. A díjakat 2011-ben a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata (MÉK-TKT), a Magyar Tájépítészek Szövetsége (MTSZ) és a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft alapította.

Az Év Tájépítésze-díj egy alkotó (esetleg szorosan együtt dolgozó alkotópáros, vagy alkotó csapat) maximum 5 évre kiterjedő kiemelkedő teljesítményének díjazását szolgáló szakmai díj. Az elismerés hangsúlyozottan nem életműdíj, hanem egy rövidebb, de igen intenzív (produktív) periódus rangos szakmai elismerése. Év Tájépítésze-díjban részesülhet minden magyar állampolgárságú, tájépítész végzettségű (vagy ezek jogelődjeként értelmezhető) szakmagyakorló, aki 5 évig ilyen díjban nem részesült, teljesíti a mindenkori díjszabályzatban és az adott évi kiírásban szereplő feltételeket, illetve nem tagja a jelölteket értékelő zsűrinek és nem rokona az adott évben felkért zsűritagoknak.

A díjra jelöléseket bárki tehet az evtajepitesze.hu/ev-tajepitesze-dij weboldalon található űrlap határidőre történő kitöltésével. A nyilvános jelölési folyamat 2012. november 26-án 24:00-kor lezárul. A beérkezett jelöléseket a felkért szakmai zsűri megvizsgálja, majd ezek alapján kéri fel a jelölteket a pályázaton történő indulásra pályaművük benyújtásával. A zsűri és a díjalapítók fenntartják maguknak a jogot, hogy a jelölteket előszűrjék a lefektetett díjszabályzat alapján. Az Év Tájépítésze-díjhoz igazoló oklevél, egy Kiss Zsombor Krisztián formatervező által tervezett, és a VPI Beton Manufaktúra által kivitelezett egyedi díj-objekt és netto 1 000 000 Ft összegű pénzjutalom jár.

Az Év Junior Tájépítésze-díj egy alkotó egyetlen, évente meghatározott ötletpályázati felhívás alapján kidolgozott projektjének díjazása. Az elismerés az aktív, kreatív fiatal, pályakezdő tájépítészek díja, amely egyben a kiemelkedő tehetségek bemutatkozását szolgálja a szakma és a nagyközönség előtt. A Junior pályázat minden évben egy-egy olyan kistelepülést céloz meg, ahol valamilyen konkrét aktuális tervezési feladat előkészítéseként szükség van tájépítészeti ötletekre, tervezési programalkotásra.

Új elem a junior díj életében, hogy a Magyar Tájépítészek Szövetsége az aktuális pályázat helyszíneként azt a kistelepülést jelöli meg, amely a Virágos Magyarországért Mozgalom versenyében elnyeri az MTSZ különdíját. Az idei kírásban a pályázóknak Visonta településen egy területileg összefüggő települési közkert – sport terület – rehabilitálandó patak szakasz témakörben kell összemérni tudásukat. Év Junior Tájépítésze-díjban részesülhet minden magyar állampolgárságú, tájépítész hallgatói státuszú vagy végzettségű alkotó, aki 3 évig ilyen díjban nem részesült, legfeljebb 3 éve diplomázott, teljesíti a mindenkori díjszabályzatban és az adott évi kiírásban szereplő feltételeket, illetve nem tagja a jelölteket értékelő zsűrinek és nem rokona az adott évben felkért zsűritagoknak.

A díjért folyó versenybe egyénileg kell regisztrálni az evtajepitesze.hu/ev-junior-tajepitesze-dij weboldalon található űrlap határidőre történő kitöltésével. A regisztráció végső időpontja azonos a pályázatfeltöltési határidővel, amely 2013. február 25. 24:00. Érdemes azonban már novemberben regisztrálni, mert a korán ébredőket elvisszük helyszínelni Visontára, ahol az önkormányzat képviselői osztják meg velük gondolataikat és elvárásaikat a terület jövőjével kapcsolatban. Az Év Junior Tájépítésze-díjhoz igazoló oklevél, egy Kiss Zsombor Krisztiánformatervező által tervezett, és a VPI Beton Manufaktúra által kivitelezett egyedi díj-objekt és 200.000 Ft összértékű ajándékcsomag jár.

A senior és junior kategória pályázatait minden évben 9 tagú rangos szakmai zsűri bírálja el. A díjak végleges sorsa az április 26-i nagyszabású gálaműsoron dől majd el, ahol a pályaművekből kiállítást szervezünk, a döntősöket pedig a zsűri és a közönség előtt a szaksajtó felkért képviselői laudálják. A zsűri tagjait a tájépítészettel foglalkozó és a társzakmákat tömörítő szervezetek delegálják a díjalapítók felkérése alapján. A zsűri elnöke az Ormos Imre emlékérem előző évi díjazottja. 2013-ban ennek megfelelően a zsűri elnöke Dr. Rácz Tamás Pro Regio-díjas tájépítész lesz, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a légifelvételes és térinformatikai tervezés hazai gyakorlati meghonosításában, valamint a Duna ökológiai szempontú tájalakításának tervezési-előkészítési munkálataiban. A zsűriben minden évben ül egy az Európai Tájépítész Szövetség (EFLA) által delegált nemzetközi tag is, amely 2013-ban – az olasz kulturális év tiszteletére – Anna Sessareggio, az Olasz Tájépítész Szövetség EFLA/IFLA delegáltja lesz, aki Genovából érkezik majd hozzánk. Sessareggio asszonyt egyben felkértük arra is, hogy legyen a szövetségünk szervezésében megvalósuló előző napi tájépítész konferencia vezérszónoka is.

A 2013. évi ÉV TÁJÉPÍTÉSZE és ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ zsüritagjai:

Dr. Rácz Tamás tájépítész (Ormos Imre emlékérem 2012.) - a zsűri elnöke

Anna Sessareggio építész, tájépítész (az EFLA delegáltja) - zsűritag
Dr. Jámbor Imre (a BCE Tájépítészeti Kar delegáltja) – zsűritag
Kerekes György építész (a MÉSZ delegáltja) - zsűritag
Pottyondy Péter építész (a MÉK-TKT delegáltja) - zsűritag
Sándor Tamás tájépítész (a MAKEOSZ delegáltja) – zsűritag
Schieder Zoltán építőmérnök (a SEMMELROCK delegáltja) - zsűritag
Szakács Barnabás tájépítész (az MTSZ delegáltja) – zsűritag
Turcsányi Miklós tájépítész (a MÖFÖSZ delegáltja) – zsűritag

A zsűritagokról és a zsűrizés szempontjairól bővebben itt.
Bővebb információ a díjakkal kapcsolatosan : http://www.evtajepitesze.hu

építészet, díj, tájépítészet, epiteszet, év tájépítésze-díj, év tájépítésze-díj 2013 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317