Logomain

Tanuljunk makettezni sztárépítészektől!

By Mayer Kitti 2012. november 5. 12:39

szerk at hg dot hu

Construction_and_design_manual_book20130604-20111-1964c4p.gallery

architectural models_könyv

Construction_and_design_manual_book_0220130604-20111-1kr7g3c.gallery

architectural models_01

Construction_and_design_manual_book_0320130604-20111-vk36x1.gallery

architectural models_02

Construction_and_design_manual_book_0420130604-20111-1ax1lau.gallery

architectural models_03

Construction_and_design_manual_book_0520130604-20111-1wx9nnw.gallery

architectural models_04

Fantasticarhitecture_chinese_box_0120130604-20111-1e1ejar.gallery

architectural models_05

Stephanemaupin_manekineko_paris_0220130604-20111-rf6deh.gallery

architectural models_06

Metropolparasol_jurgenmayerh_0120130604-20111-eoqwrl.gallery

architectural models_07

Metropolparasol_jurgenmayerh_0220130604-20111-w9jcdp.gallery

architectural models_08

Cheese_0120130604-20111-1qpw8p6.gallery

architectural models_09

Cheese_0220130604-20111-3wz4af.gallery

architectural models_10

Az angol nyelvű kiadványból megtudhatjuk, milyen anyagokat és programokat használnak legszívesebben makettjeik megalkotásához a híres építészek és építészirodák. 1000 oldal és több, mint 1000 színes felvétel.

A DOM Publishers legutóbbi könyve csak első pillantásra tűnik nehéz olvasmánynak. A közel ezer oldalas, kétkötetes, angol nyelvű kiadvány a különféle építészeti makettek és modellek készítését mutatja be számos elismert építész, illetve építésziroda munkásságán keresztül. A több száz oldalnyi színes felvételt látva szinte azonnal kedvünk támad fúrni, faragni, kartonpapírt és műfüvet ragasztgatni. Persze, azért a munka nagy részét jobb, ha meghagyjuk a profiknak: ők még egy szelet penészes sajtból is képesek házat „építeni".

A DOM Publishers 2005 óta foglalkozik különféle építészeti és designalbumok kiadásával, illetve építészeti folyóiratok értékesítésével. A kiadványok magas színvonala nemcsak a külcsínben mutatkozik meg, hanem a belbecsben is: a könyvek szerzői ugyanis maguk is gyakorló építészek. A Construction and Design Manuals sorozat a kiadótól már megszokott és elvárt minőségben, látványos és izgalmas formában igyekszik bemutatni az építészet különféle területeit az olvasóknak. Az eddig megjelent kiadványokban családi házak, irodák, kórházak és egészségügyi központok, színházak és koncerttermek ismertetésével foglalkoztak, de született egy-egy könyv az építészeti rajzok, az épületfotózás témakörében is. 

Ezt a sort folytatja most az Architectural Models. A könyv szerkesztője, Pyo Mi-young informatív, tartalmas, érdekes kiadványt ad az olvasók kezébe, és még talán azokat a szkeptikusokat is sikerül meggyőznie, akik mindezidáig azt gondolták az építészetről, hogy az unalmas, szikár, mérnöki munka. A precizitás természetesen nélkülözhetetlen része a tervezési folyamatnak, és maga a makett készítése sem csupán holmi kisded kirakós játék. Legyen szó akár papírlapok összehajtogatásáról vagy faelemek egymáshoz illesztéséről, az építés, építkezés már önmagában örömet okoz, megmozgatja a kezeket és az agysejteket egyaránt.

Ugyanakkor a makettre vagy a számítógépen szerkesztett virtuális épületre nem egyfajta végkifejletként kell gondolnunk, hiszen a tervezési folyamat ezzel még nem ért véget. Choi Yong-chan a könyv bevezetőjében a tervezési folyamat elengedhetetlen részeként, fontos állomásként emlegeti a makett elkészítését: a megálmodott épület a papír síkjából a valódi, háromdimenziós térbe kerül, ahol olyan kézzelfogható, korántsem elhanyagolható körülményeket is figyelembe kell vennie a tervezőnek, mint például a gravitáció.

Choi Yong-chan nem a levegőbe beszél: cége, az AMOS DESIGN 1999 óta foglalkozik építészeti makettek építésével. Az építész nemcsak a könyv elején osztja meg tapasztalatait, gondolatait az olvasóval: a második kötet utolsó harmadában, a „Hogyan készítsünk makettet?” című fejezetben ugyanis nemcsak a különféle munkafázisokba nyerhetünk bepillantást, hanem megismerkedhetünk a makettépítéshez használt alapanyagokkal, segédeszközökkel is. A könyv legvégén pedig, különböző csoportokba rendezve találkozhatunk a korábban már bemutatott építészirodák munkáival. A különféle, a makettekhez használt anyagok szerinti osztályozásból (papír, fa, fém, szintetikus anyagok, vegyes technikák) az is kiderül, mely matériák ma a legkedveltebbek az építészek körében.

A megkérdezett építészek, építészirodák tervezői sokféleképp nyilatkoznak a makettek megépítéséről, de abban mindannyian egyetértenek, hogy a modell az épület jobb megértését szolgálja, tervezői és befogadói oldalról egyaránt. Sokuk szerint a modell tulajdonképpen fizikai megtestesülése annak, hogy az építészetről egyáltalán beszélni lehessen, és úgy vélik: nem mindig a legszebb, legtetszetősebb modell a legjobb modell is egyben.

Az Architectural Models két vaskos kötetében többek között olyan tervezők, építészirodák munkáival találkozhatunk, mint a kísérletező kedvű David Garcia Studio, az area.architecture, a NAbito Arquitectura multidiszciplináris, mediterrán csapata vagy a JDS Architects, Julien De Smedt koppenhágai tervező irodája, akik a sanghaji kiállítás belga pavilonját is tervezték. A korábban már említett penészes sajt az ausztrál iredale pedersen hook architects nevéhez köthető: a fiatal, progresszív tervezőgárda Coleman Residencének koncepciója ugyanis egy szeletke sajtra vezethető vissza, amely az épület tömegének megtervezésében inspirálta őket. A Metropol Parasol, azaz a nagyvárosi napernyő (vagy őzlábgomba, kinek mi tetszik) a J. Mayer H. Architects munkája, amely immár Sevilla védjegyévé vált, s teljesen megváltoztatta az andalúz főváros életritmusát. A francia Stephan Maupin épületei is feltűnnek a könyv hasábjain: a fiatal generáció számára tervezett Chinese Box és a Maneki Neko névre keresztelt, lépcsős lakóházakat is megcsodálhatjuk.

Architectural Models
Construction and Design Manual
Pyo Mi-young
225 x 280 mm, 1000 oldal és több mint 1000 kép.
98 Euro

Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317