Logomain

Lánchíd park: tovább zöldítik Budapestet a svédek

By OM 2012. október 19. 16:03

szerk at hg dot hu

Lanchid_park_120130604-20111-1goshk6.gallery

A felújított Lánchíd park átadása

Lanchid_park_220130604-20111-mg5teh.gallery

A felújított Lánchíd park átadása

Lanchid_park_320130604-20111-aopavx.gallery

A felújított Lánchíd park átadása

Lanchid_park_420130604-20111-qwiop9.gallery

A felújított Lánchíd park átadása

Lanchid_park_520130604-20111-bwed2s.gallery

A felújított Lánchíd park átadása

Lanchid_park_620130604-20111-1hbezvr.gallery

A felújított Lánchíd park átadása

A Green Sweden/SymbioCity programnak köszönhetően a Lánchíd park képében Budapest újabb öko-zöldfelülettel gazdagodott.

Csinál-e egy fecske nyarat? Nos, ami az ökoszemlélet jegyében megújult budapesti zöldfelületeket illeti, a jelek szerint igen – legalábbis erre jutottak a résztvevők a Lánchíd park átadása alkalmával ma reggel megtartott sajtótájékoztatón. A Green Sweden/SymbioCity program keretében felújított margitszigeti játszótér tavalyi átadása után idén ismét összeköthette a svéd-magyar barátságot jelképező nemzeti színű szalagokat Karin Olofsdotter, Svédország budapesti nagykövete és Tarlós István főpolgármester.

A Lánchíd budai hídfőjénél található park a nettó 23 millió forint értékű felújítás után az első hazai Green City által akkreditált közparkja lett. Svédország nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, Magyarországon működő svéd, illetve hazai nagyvállalatok, nonprofit szervezetek, Budapest Főváros Önkormányzata, valamint a Corvinus Egyetem tájépítész hallgatóinak összefogásával valósult meg a munka, hazai viszonylatban egyedülálló példát mutatva a különböző társadalmi szereplők összefogására.

Az eseményen Tarlós István köszönetet mondott a projekt összes résztvevőjének, míg Karin Olofsdotter kiemelte: a park nemcsak oázis lehet a városi forgatagban, de fontos szociális találkozóhellyé is válhat.

A 2010-ben indított Green City Program célja a zöld gondolkodásmód elterjesztése Magyarországon. A szakmai konferenciák és ismeretterjesztő kiadvány publikálása mellett a leglátványosabb állomás 2011-ben a Margitsziget északi végén található játszótér felújítása volt, amelynek segítségével már egészen kicsi gyerekek is megismerkedhetnek a zöld gondolkodás alapjaival. Ebben olyan látványos elemek segítenek, mint a felhő alakú árnyékjáték, a vízpumpás játék vagy a napenergiával működő lámpák, de a vízáteresztő burkolat és a fák alatti vízgyűjtők.

A Lánchíd park megjelenése kevésbé látványos, de a részletekre itt is gondosan ügyeltek a tervezők. A felújításkor fontos volt, hogy a park újra bekapcsolódjon a környék vérkeringésébe, több szempontból is. A víz- és tápanyagkörforgást például a vízáteresztő burkolatok és az épített, burkolt elemek minimálisra csökkentése segíti, így a területen akadálytalan a csapadékvíz keringése. Fontos volt a felújítás során a fenntartható anyaghasználat: a parkban korábban megtalálható összes anyagot újrahasznosították, vagy újra felhasználták. A terület legnagyobb részét növényzet borítja.

„A tervezett tér szerkezete a gyalogosforgalmi kapcsolatokat is rendezi, az átjárhatóságot erősíti” - írják a tervezők. „A burkolatok kialakítása is kiemeli a látványpontokat és a vizuális kapcsolatokat, feltárva a dunai látképet és a környék építészeti értékeit. A park olyan jelhagyás, amely nem konkurál a történeti környezettel, hanem egyszerű, modern formavilágával, illeszkedő anyaghasználatával a zöld város, a fenntarthatóság és a környezettudatos városi életforma megnyilvánulása.”

A növényzetét őshonos fajták alkotják, és a koncepció fontos része volt, hogy a látogatók a lehető legkisebb mértékben avatkozzanak vele a természet körforgásába.

„A Lánchíd park nemcsak egy, a főváros belső területén található elhanyagolt park felújítását jelenti, hanem a green marketing gyönyörű példája” - vélte Somorjai Tamás Zsolt, a Green City Tanács elnöke, aki azt is kiemelte: összefogás nélkül nincsen fenntartható társadalom.

A tervek szerint tovább folytatódik majd a Green Sweden program – bár valószínűleg nem Karin Olofsdotter nagykövetasszony Tarlós Istvánnak tett tréfás felajánlásával, amely szerint a következő helyszín a Hősök tere lesz.

Partnerek
A Green Sweden/SymbioCity program fő partnerei az Electrolux és az Ericsson, további partnerei a HAGS, a Metropol, a Skanska, a Volvo Autó Hungária, valamint a Kinnarps svéd vállalatok. A park tervezésében és kivitelezésében együttműködő partnerek az S-TÉR Kft., a Főkert Nonprofit Zrt., a Green City Tanács képviseletében a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft., valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának ötödéves mesterszakos tájépítészmérnök-hallgatói voltak.

budapest, fenntarthatóság, közpark, tarlós istván, kert- és tájtervezés, lánchíd park, green sweden program, symbio city program, zöldfelület rekonstrukció, karin olofsdotter Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317