Logomain

A World Urban Forum, Habitat- és magyar szemmel

By Kovács Dániel 2012. október 16. 11:57

szerk at hg dot hu

A 2012. szeptemberében rendezett nápolyi World Urban Forumról Sümeghy György (Habitat for Humanity) beszámolóját közöljük.

A 2012. szeptemberében Nápolyban rendezett World Urban Forumról Sümeghy György, a Habitat for Humanity magyarországi ügyvezető igazgatójának beszámolóját közöljük.

Sumeghy20130604-20111-eiishh.gallery

Sümeghy György. Fotó: Habitat for Humanity Magyarország

Nagyon megörültem, amikor olvastam a hg.hu-n Varga Júlia igényes beszámolóját az idei World Urban Forum-ról. Tudomásom szerint ketten voltunk ott Magyarországról, én a Habitat for Humanity International (HFHI) 15 fős nemzetközi delegációjának tagjaként vettem részt a konferencián. Minket elsősorban az érdekelt, hogy a lakhatási szegénység csökkentése szempontjából mit lehet tanulni, kiket lehet megnyerni, kikkel érdemes kapcsolatot építeni hosszú távon. Tudomásunk szerint nem volt rajtunk kívül más magyar résztvevő, így nagyon örülnék, ha jelentkeznének még olyan kollégák, akik szintén jelen voltak, hogy minél szélesebb körűen tudjunk beszámolni arról, amit ott tapasztaltunk.

A Habitat-delegáció (vezetők és szakértők az USA-ból, az Egyesült Királyságból, Latin-Amerikából, Szlovákiából és Magyarországról) sokféle módon vett részt a konferencia rendezvényein: előadásokat és tréningeket tartottunk, panelbeszélgetéseken vettünk részt, melyeket részben a Habitat szervezett, volt standunk a kiállítási térben. Jó volt újra találkozni olyan fontos régiós szereplőkkel, mint a Nemzetközi Vöröskereszt, UNDP, CECODHAS, FEANTSA, UN-ECE akikkel közösen szervezzük az Európai és Közép-ázsiai Lakhatási Fórumot, melynek első állomására tavaly Budapesten került sor a magyar uniós elnökség alatt, a következő állomás pedig Genfben lesz 2013 áprilisában. Új kapcsolatokat és szövetségeseket is próbáltunk találni, akikkel közösen lehetne uniós szinten szakpolitikai javaslatokat megfogalmazni és támogatni.

Eddigi magyarországi lakáspolitikai munkám alapján a HFHI két panel-beszélgetésre delegált. Az első témája: „Hogyan segíthetik a megfelelő lakhatási szakpolitikákat a tényfeltáró kutatások?” Itt nagyon inspiráló tudományos diskurzus folyt arról, hogy mennyire fontos a szakpolitikák alakításában a megfelelő kritérium- és indikátorrendszerek következetes használata. A HFHI is kifejlesztett egy ilyet Global Housing Indicators néven. Én arról tudtam beszámolni, hogy Kőszeghy Lea kollégám kezdeményezésére mi hogyan kezdtük el használni néhány éve az ENSZ „megfelelő lakás” definícióját az összes nyilvános szakpolitikai megszólalásunkban. A hallgatóság és a panel résztvevői is teljesen lázba jöttek, amikor kiderült, hogy a közönség soraiban ott ül Shlomo Angel, ennek a részterületnek az egyik elismert nagy öregje, a Housing Policy Matters: A Global Analysis című könyv szerzője, akit fel is kértek egy rövid hozzászólásra.

Az ingatlanok lefoglalása és a kilakoltatások ellen tüntető polgár Minneapolisban. Kép: Fibonacci Blue, flickr.com

A másik panelbeszélgetés, amelyen részt vettem, a Nyílt társadalom Intézet (OSI) szervezésében: „Mit tanulhatunk az amerikai jelzáloghitel-válságból, hogyan tegyük lakhatóvá a megüresedett házakat?” Engem arra kértek, hogy európai kitekintésként mutassam be a Habitat for Humanity Magyarország és a Városkutatás Kft. közös kezdeményezését, a szociális lakásügynökségek (SZOL) bevezetéséről, melyek közvetíteni tudnának az üres lakással rendelkező tulajdonosok és a szociális bérlakást igénylők között. (Hogy ez mennyire létező és európai megoldás, arra Teller Nóra hívta fel a figyelmemet.)

Több érdekes szekcióülést is végighallgattam a Lakásbérlők Nemzetközi Szövetsége (International Union of Tenants, IUT) szervezésében, ahol az előadók amellett érveltek, hogy a lakásbérlés a tulajdonlással szemben nem csak szükséges rossz, hanem valódi alternatíva. (Az IUT 13 pontban foglalta össze az ezzel kapcsolatos érveket.) Érdekes és fontos érvek hangzottak el azzal kapcsolatban is, hogy a közvélekedéssel ellentétben lehetséges uniós üggyé tenni a lakhatással kapcsolatos szakpolitikai kérdéseket.

Nyomornegyed Rio de Janeiróban. Kép: World Resources, flickr.com

A szociális lakhatással kapcsolatban erős volt a latin-amerikai jelenlét is, számos jó gyakorlatot mutattak be pl. arról, hogy a szociális szövetkezeti tulajdonosi forma hogyan segíti a lakók felelős közösséggé válását. Nekem itt személyesen izgalmas volt élőben meghallgatnom Raquel Rolnikot (United Nations Special Rapporteur on adequate housing), aki nagyon szenvedélyes hangú beszédet mondott arról, hogy a neoliberális, piacorientált megközelítés miért szükségszerűen zsákutca számos lakhatási szegénységgel kapcsolatos helyzetben. Tanulságos példákat ismerhettünk meg még a szociális városrehabilitáció és a „nyomornegyed-feljavítás” (slum upgrading) területén Svédországból, Franciaországból és Brazíliából. A hosszú távú fenntarthatóság érdekében nagyon hangsúlyos közös eleme volt ezeknek a projekteknek az érintettek bevonása már a tervezéskor és az egész projekt időtartama alatt.

Rengeteg energiával és innovatív ötlettel, elhivatott és hozzáértő szakemberekkel, számos elkötelezett nemzetközi szervezettel találkozhattunk Nápolyban – mindez reményt adhat nekünk is arra, hogy a lakhatási szegénység csökkentésével foglalkozni nem teljesen lehetetlen vállalkozás.

Sümeghy György, Habitat for Humanity Magyarország

A Habitat és a Városkutatás Kft. szociális lakásügynökségekkel kapcsolatos kezdeményezéséről ld. korábbi, Bérlakást, mindenkinek! című cikkünket. 

építészet, városfejlesztés, urbanisztika, habitat for humanity, nápoly, sümeghy györgy, epiteszet, world urban forum Icon_print

Sümeghy György, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója

Az ingatlanok lefoglalása és a kilakoltatások ellen tüntető polgár Minneapolisban

Nyomornegyed Rio de Janeiróban

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317