Logomain

Nem a méret a lényeg: megnyílt a Hegyvidék Központ

By Kovács Dániel 2012. október 12. 20:28

szerk at hg dot hu

Panorama_5-220130604-20111-1vlzl9p.gallery

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Panorama_1-2k20130604-20111-cuh4ic.gallery

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Okt-11_019-2k20130604-20111-i0ttrn.gallery

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Panorama_2-220130604-20111-ftu6ys.gallery

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Okt-11_012-2k20130604-20111-1wewsn8.gallery

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Panorama_4-220130604-20111-1mfnt75.gallery

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Panorama_3-2bmp20130604-20111-1bfohao.gallery

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Panorama_8-220130604-20111-rhbtdr.gallery

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Okt-11_035-220130604-20111-24gzid.gallery

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Okt-11_063-220130604-20111-rvvlc8.gallery

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Okt-11_062-220130604-20111-145iy5l.gallery

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Okt-11_059-220130604-20111-1y3izoj.gallery

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Megformálásában és programjában is visszafogott Budapest egyetlen 2012-es bevásárlóközpontja - és épp ettől válik elfogadhatóvá.

Október 12-től várja a környékbeli vásárlókat a Hegyvidék Központ, Budapest egyetlen, 2012-ben megnyíló bevásárlóközpontja. Az Apor Vilmos tér felett, egy lebontott nyolcvanas évekbeli üzletsor helyén emelt komplexum a maga nemében a legkisebbek közé tartozik, és ez végeredményben szerethetővé is teszi – de kérdés, elegendő-e a fennmaradáshoz.

A Hegyvidék Központtal ugyanis már az érkezéskor meggyűlhet az ember baja: ha nem járatos a budai dombok közt, akkor az Apor Vilmos térről egyáltalán nem látszó, egy mellékutcában elhelyezkedő szolgáltatóközpontot nehezen találná meg az aszfaltra festett jelzések nélkül. A környékbeli vásárlók, a központ fő célközönsége számára persze ez egyszeri probléma, de a helyszín ettől függetlenül rejt magában veszélyeket; nem véletlenül termelt éveken át milliós veszteséget az előzőleg itt álló, 1988-89 között emelt Hegyvidék Bevásárlóközpont. Váczi János alpolgármester elmondása szerint ezért döntöttek az eladása mellett 2008-ban, mondván: az önkormányzat alkalmatlan egy ilyen kereskedelmi létesítmény fenntartására (ennek némileg ellentmondanak a ma is Budapest főváros tulajdonában működő kisebb bevásárlóközpontok, például a Flórián téri). A nyílt licites eljárást megnyerő WING új szolgáltatóközpontot tervezett a régi helyére, amelyért egyébként a néhány éve elhunyt építész, Csikós István 1990-ben Ybl-díjat kapott – a húsz év alatt kétségtelenül rossz állapotba került épületegyüttes lebontása ellen azonban senki sem emelte fel a szavát.

De hagyjuk is a múltat! A Németvölgy családi házas övezetében ma visszafogott méretű, az Apor Vilmos tér felé három-, hátrafelé kétszintes épület áll. A külső nem feltűnő, a WING több beruházását is tervező Aspectus Architects tervei alapján, Szerdahelyi László vezetésével tervezett homlokzat a legkisebb mértékben sem kíván kiríni környezetéből. Tömegét fehérre vakolt, lemezburkolatú és függönyfalas kubusok tagolják, még a logók elhelyezése és mérete is visszafogott. A sok ablaknyílás alapján kívülről inkább tippelnénk iskolára vagy szerényebb kulturális centrumra, mint bevásárlóközpontra – az utóbbival járó sztereotipikus megoldásokat a tervezőknek sikerült elkerülniük. Ennél valamivel több extravaganciát azért még ez a helyszín is elbírt volna, de az biztos, hogy emiatt nem fognak zaklatott hegyvidékiek kilincselni az önkormányzatnál.

Belépve már ismerősebb a kép: a 45 üzlet meglepően tágasnak tűnő, négyszintes átrium köré rendeződik (alájuk kétszintes mélygarázs is került). Az alsó szint a gasztronómiáé, a földszinten főleg divatüzletek (a tér felé kávézó és étterem is), a magasföldszinten (amely a Szendi árok felől egy lépcsősoron is megközelíthető) különféle szolgáltatások kaptak helyet. A legfelső emeleten irodák és egy galéria működik. A szokásosnál kisebb méret jóval ésszerűbb térkihasználást tesz lehetővé: a mosdók például nem hosszú folyosók mélyén fekszenek; nincsenek kihasználatlan felesleges közlekedőterek, sőt, rendezvényekre, eseményekre alkalmas tágasabb placc is csak egy. A belsőépítészetet feketére, fehérre és natúrra hangolták, ami per pillanat okos döntésnek tűnhet, de a látszólag örökzöld kombináció pár év múlva biztosan divatjamúlttá szürkül. Érezhetően odafigyeltek az üzletportálok összehangolására is, de még így is előfordul meglepően slendrián megoldás, például a főbejárat melletti virágüzlet matricázott kirakata. Az üzletek 85%-át már kiadták, és a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a telítettség év végére száz százalékos lesz.

Az átrium fő attrakciója „a világ legnagyobb lentikuláris műalkotása”, Várnai Gyula munkája, amelyet a liftaknák hátsó, vak oldalán helyeztek el. A neves kortárs képzőművész a sajtó előtt érezhetően zavarba jött, és így összegezte alkotását: „egy egyszerű fűbehasalás és rengeteg photoshopos munka eredménye”. A lentikuláris technika lényege, hogy a vékony csíkokra szabdalt képkollázs elé hullámzó felületű műanyaglemezt helyeznek, így távolról úgy tűnik, a kép a járókelővel együtt mozog. Várnaiék tudomása szerint valóban a Hegyvidék Központba tervezett, pitypangokat ábrázoló kép valóban a világ legnagyobbja – olyannyira, hogy a külföldi gyártó először azt sem akarta elhinni, hogy megvalósítható. Az esztétikus, kellemes hatású kép erős gesztus és valódi ritkaság ilyen helyszíneken. Nem egyértelmű, a Hegyvidék Központ miért a pitypangot választotta jelképként, mindenesetre nem csak a képen, de a logóban és az átrium kerek bevilágítóján is visszaköszön – ez utóbbi egyébként elhibázott lépés, gyengíti a Várnai-kép hatását.

A Hegyvidék Központ számos legje között, amely talán a méretet igyekezik kompenzálni, „az ország első zöld üzletközpontja” is szerepel. Ez esetben joggal. Minden szinten szelektív hulladékgyűjtők, a mélygarázsban pedig elektromos töltőállomás, az esővíz és a szürkevíz külön gyűjtőtartálya, valamint a vendéglátósok zsír- és étolajhulladékának is önálló tartálya bizonyítja az elkötelezettséget – na meg a megszerzett BREEAM „nagyon jó” minősítés. Az ezer négyzetméteres zöldtetőről nem is beszélve; sajnos, ez nem látogatható, bár a kertes házakban élő környékbelieknek erre nem is lenne feltétlenül nagy igénye.

Az új bevásárló-, azaz az erre érzékeny alpolgármester szavaival „szolgáltatóközpontja” sok színt biztosan nem hoz a hegyvidékiek életébe, de a mindennapokat megkönnyítheti, legalábbis ha nem környékbeli kiskereskedő az illető. De a plázaépítéseket úgysem fogjuk megúszni a jövőben, és ha már muszáj, inkább legyenek ilyenek, mint több tízezer négyzetméteres behemótok.

Hegyvidék Központ, Budapest (XII. kerület, Apor Vilmos tér 11-12.)
Megvalósulás: 2010-2012
Építész: Aspectus Architects. Vezető tervező: Szerdahelyi László.
Beruházó: WING Zrt.
Kivitelező: Market Építő Zrt.
Lebonyolító: Óbuda Újlak Zrt.
A beruházás értéke: 5 milliárd Ft
Bérelhető tér: 6900 m² (ebből üzlethelyiségek 5300, iroda 1600 m²)
Parkolóhelyek száma: 200. Kerékpáros parkolóhely: 20

Fotók: Gulyás Attila a hg.hu számára

építészet, magyar építészet, budapest, szerdahelyi lászló, 12. kerület, hegyvidék központ, aspectus architects, epiteszet, magyar epiteszet Icon_print

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Az Aspectus Architects tervei alapján épített Hegyvidék Központ

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317