Logomain

Peter Zumthor kapja a brit építészet legfontosabb elismerését

By Kovács Dániel 2012. szeptember 28. 13:52

szerk at hg dot hu

A svájci mester a 2013as RIBA Királyi Aranyérem kitüntetettje – jelentette be a Royal Institute of British Architects csütörtökön. A brit építészek hivatalos szervezete 1848 óta adományozza a díjat, évente egy, kimagasló egyéni teljesítményt nyújtó szakmabelinek. Zumthor az indoklás szerint „erőteljes és kompromisszumoktól mentes” munkásságáért részesül az elismerésben.

A svájci mester a 2013-as RIBA Királyi Aranyérem kitüntetettje – jelentette be a Royal Institute of British Architects csütörtökön. A brit építészek hivatalos szervezete 1848 óta adományozza a díjat, évente egy, kimagasló egyéni teljesítményt nyújtó szakmabelinek. Peter Zumthor az indoklás szerint „erőteljes és kompromisszumoktól mentes” munkásságáért részesül az elismerésben.

Zumthor20130604-20111-3xlnru.gallery

Az 1943-ban született Peter Zumthor Svájc legismertebb kortárs építészei közé tartozik, és az utóbbi húsz évben növekvő ázsiója a szakma nemzetközileg is legelismertebb alakjai közé emelte. Legismertebb művei a Vals városában épített termálfürdő, a bregenzi Kunstahus, a kölni Kolumba Museum, a Németországban álló Bruder Klaus Kapelle. Első brit földön készült munkája a 2011-es Serpentine-pavilon volt, jelenleg pedig egy devoni lakóépület tervein dolgozik. Munkásságának eddigi elismerései közül kiemelkedik az 1999-ben kapott Mies van der Rohe-díj, a 2008-as Praemium Imperiale és a 2009-es Pritzker-díj. Magyarországon 2009-ben járt, amikor a Moholy-Nagy Művészeti egyetem címzetes professzornak választotta meg.

Zumthor közismerten kevés megbízást vállal; csak olyan feladatokat teljesít, amelyekre megfelelő mennyiségű időt és energiát tud szánni. A mai napig (nemzetközi perspektívában) kis létszámú építészirodát vezet, körülbelül 30 munkatárssal a Chur közelében található Haldenstein városában.

Peter Zumthor „kivételesen tehetségesen hoz létre erőteljes, atmoszferikus tereket, köszönhetően mesteri tudásának a fénnyel való bánásmód és az anyagválasztás terén. Épületei, például a vidéki színhelyeken emelt kápolnák, vagy a vals-i termálfürdő, minden érzék számára élményt nyújtanak, és minden apró részletük az épület és környezetének egészét erősíti” – olvasható a RIBA közleményében.

Zumthor 2013. február 6-án veheti majd át a díjat a RIBA londoni központjában; ekkor adják át a nemzetközi és tiszteletbeli tagságok okleveleit is. A díj zsűrijében idén a RIBA-elnök Angela Brady mellett Peter Clegg, Yvonne Farrell, Adrian Forty, Niall McLaughlin és Sarah Wigglesworth építészek foglaltak helyet, és döntésüket a hagyományoknak megfelelően II. Erzsébet is jóváhagyta.

A királyi aranyérmet első alkalommal Charles Robert Cockerellnek ítélték, és már a második évben nemzetközivé vált, az olasz Luigi Canina kitüntetésével. Azóta híres építészek egész sora kapta meg, Le Corbusier-től Ludwig Mies van der Rohéig. Tavaly a holland Herman Hertzbergert, az előző évben David Chipperfield brit építész ismerték el vele. Az építészek mellett néhány esetben teoretikusok, régészek és képzőművészek is megkapták, egy esetben, 1999-ben pedig várost díjaztak vele: Barcelonát.

építészet, nagy-britannia, díj, peter zumthor, 2012, riba, 2013, epiteszet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317