Logomain

Nápolyt látni: beszámoló a 6. World Urban Forumról

By Varga Júlia 2012. szeptember 24. 11:43

szerk at hg dot hu

1.gallery

A 6. World Urban Forum helyszíne, a nápolyi Mostra d'Oltramare

2.gallery

Modell Nápoly legújabb beruházásairól a 6. World Urban Forumon

3.gallery

6. World Urban Forum: Figyelemfelhívó kiállítás a tiszta ivóvíz hiányáról a harmadik világban

4.gallery

Marokkó pavilonja a 6. World Urban Forumon

5.gallery

Svédország pavilonja a 6. World Urban Forumon

6.gallery

Budapesti fényképek a 6. World Urban Forum kísérő kiállításán

7.gallery

Az ENSZ-Habitat-díj kitüntetettjei a 6. World Urban Forumon

8.gallery

A következő helyszín, a kolumbiai Medellín bemutatkozása a 6. World Urban Forumon

A városi jólét felmérésére szolgáló új mutatókat prezentált az ENSZ a 6. World Urban Forumon, ahol hazánkat a Habitat for Humanity képviselte.

„Mondjanak róla bármit, beszéljék el vagy éppen fessék le bárhogyan, Nápoly felülmúl minden képzeletet a valóságban: a partja, az öböl, a Vezúv, a város, a környező vidéki táj, az erődítmények…” Goethe magasztos szavaival vezették be a 6. World Urban Forumot, melyet 2012. szeptember 1-7. között tartottak meg Nápolyban az ENSZ-Habitat, az olasz kormány, Nápoly Önkormányzata, Campania Régió szervezésében, együttműködve Nápoly Tartományával. Nápoly különleges természeti adottságai, épített öröksége és felvázolt fejlesztési elképzelései mellett jelenlegi küzdelmeit, mindennapos problémáit is megismerhettük a konferencián, s az olasz városon túl az egész világra is kitekintést nyerhettünk pár nap alatt.

A 6. World Urban Forum helyszíne, a nápolyi Mostra d'Oltramare

A kétévente megrendezett World Urban Forumon az idén 8 271 fő vett részt 152 országból. A résztvevők között jelen voltak a nemzeti kormányok, megyei és helyi önkormányzatok, civil társadalmi szervezetek, egyetemek, többoldalú szervezetek, pénzügyi intézmények, a magánszféra és az ENSZ szerveinek képviselői. A különféle rétegek várospolitikai kérdésekről osztották meg olykor eltérő nézeteiket, az intézkedések gyakorlati jelentőségéről, eredményeiről cseréltek tapasztalatot nyílt vitaülések, kerekasztal beszélgetések, előadások és workshopok keretén belül. Mindemellett tematikus kiállítások, országok bemutatkozó standjai és filmvetítések várták a résztvevőket és az érdeklődő nagyközönséget.

A World Urban Forum (WUF) az Egyesült Nemzetek kezdeményezésére született meg abból a célból, hogy megvizsgálja az egyik legégetőbb problémát, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie a 21. században: a gyors urbanizációt és annak hatását a közösségekre, a városokra, a gazdaságra, a klímaváltozásokra és a politikára. A 21. század második és harmadik évtizedében ugyanis a városlakók száma várhatóan 50%-ról 70%-ra növekszik a világban.

Az első ülésre 2002-ben került sor Kenyában, Nairobiban, majd 2004-ben Spanyolországban, Barcelonában tartották meg a 2. World Urban Forumot. A 2006-ban Kanadában, Vancouverben megtartott harmadik konferencia a fenntartható urbanizációra és a befogadó városokra összpontosított, s legfőképpen az elméletnek a gyakorlatba való átültetését szorgalmazta. E fórum többek között arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a fejlődő országok népessége kétmilliárdról négymilliárdra nőhet az elkövetkezendő 30 évben. Mindez megfelelő tervezést, finanszírozást és szolgáltatásokat követel. A negyedik ülésre Kínában, Nanjingben került sor 2008-ban, témájának pedig a harmonikus urbanizációt választották. Ez az alkalom rávilágított arra a tényre, hogy a társadalom nem lehet harmonikus, ha a népesség széles rétege az alapvető szükségletektől meg van fosztva, miközben más rétegek bőségben élnek. A fórum fő üzenete mindemellett az volt, hogy nem hozhatunk létre harmonikus városi életet a környezetünk rovására. A harmónia megteremtése egyben a fizikai, környezeti, kulturális, történelmi, szociális és emberi tényezők összehangolását és integrációját jelenti. Az 5. World Urban Forumot Brazíliában, Rio de Janeiróban rendezték meg. A résztvevők a városhoz való jog kérdését, valamint a városi megosztottság áthidalásának lehetőségeit vitatták meg.

Modell Nápoly legújabb beruházásairól a 6. World Urban Forumon

Az idei 6. World Urban Forum az előző alkalmakhoz és a Rio+20 csúcskonferenciához hasonlóan a fenntartható fejlődés témáját feszegetette a városok nézőpontjából. Hogyan építhetnénk egy demokratikusabb, igazságosabb, fenntarthatóbb és emberibb jövőt?

A fórum négy fő vitatémája a következő volt:
1. A város formája: várostervezés, intézmények, a jobb életminőség érdekében tett szabályozás
2. Méltányosság és jólét: a javak és a lehetőségek szétosztása
3. Eredményes városok: munkateremtés a városokban
4. Városi mobilitás, energia és környezet

Mint tudjuk, a krízisek idejét éljük. A világot jelenleg elnyelték a pénzügyi, gazdasági, környezeti, szociális és politikai válság hullámai. A csupán anyagi jólétre való törekvés a szegények és a gazdagok közötti még nagyobb egyenlőtlenséghez vezetett, komoly torzulásokat okozott a városok formájában és működésében, valamint súlyos károkat okozott a környezetben — nem beszélve a pénzügyi rendszer bizonytalanságáról, amely hosszú távon nem viselhető el.

A városok megfelelő és hatékony tervezéssel gyógyírt jelenthetnek a regionális és globális válságra.

Figyelemfelhívó kiállítás a tiszta ivóvíz hiányáról a harmadik világban

Marokkó pavilonja

Svédország pavilonja

Budapesti fényképek a 6. World Urban Forum kísérő kiállításán

A fórum keretén belül az ENSZ-Habitat ügyvezető igazgatója, Dr. Joan Clos közétette a Világ Városairól szóló 2012/2013-as jelentést „A városok jóléte” címmel. Az ENSZ-Habitat emberközpontú, rugalmas és harmonikus városok kialakítására buzdít a 21. században.

A jövő városainak képeseknek kell lenniük arra, hogy befogadják a jólét érzékelhető és kevésbé kézzelfoghatóbb elemeit. A városoknak az elmúlt században kialakult nem hatékony és nem fenntartható formáit, működéseit pedig hatályon kívül kell helyezni az erőteljesebb növekedés és a fejlődés érdekében.

A jelentésnek megfelelően a 21. században a katasztrófaveszélyek elkerülésére, a szegény területek sebezhetőségének csökkentésére kell törekedni, a környezeti csapásokkal szemben pedig rugalmasnak kell lenni az építészet terén is. A jövő városában harmóniát kell teremteni a jólét öt eleme: termelőképesség, infrastruktúra, életminőség, méltányosság és környezeti fenntarthatóság között, ezáltal is növelve a szebb jövő kilátásait. A 21. század településein szorgalmazni kell a helyi munkahelyek teremtését. A szociális sokszínűséget támogatni kell. Fenntartható környezetet óvni kell és fel kell ismerni a közterek fontosságát. Természetesen ez számos változtatással jár, s mindeközben gondoskodnunk kell a jólét szociális, politikai és gazdasági feltételeiről.

Hogy a városok jelenlegi és jövőbeli fejődését mérni lehessen, az ENSZ-Habitat bevezetett egy új eszközt, az ún. „Város Jóléti Mutató”-t (City Prosperity Index, azaz CPI) a fogalmi mátrixszal együtt, a „Jólétkerék”-kel (Wheel of Prosperity). Mindkettő arra hivatott, hogy a döntéshozókat segítse a világos politikai beavatkozások meghozatalában. A Város Jóléti Mutatója magába foglalja a jómód öt dimenzióját, valamint a döntéshozókat képessé teszi arra, hogy beazonosítsák a lehetőségeket és a potenciális területeket a felvirágzás felé. A „Jólétkerék” biztosítja a közérdek bármilyen más érdekeltséggel szembeni előnyét és kontrollálja az irányt, valamint a város növekedésének tempóját a jólét irányába.

Az ENSZ-Habitat-díj kitüntetettjei a 6. World Urban Forumon

Mint résztvevő, sajnálattal vettem, hogy Magyarország alig képviseltette magát a konferencián. Csupán Budapest VIII. kerületét fedezhettük fel a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének Európai Parlamenti Képviselőcsoportja által bemutatott fotókiállítás képein. Emellett a Nyílt Társadalom Intézet (Open Society Institute) által szervezett, „Hogyan tegyük lakhatóvá a megüresedett házakat?” című előadáson az amerikai modellek bemutatása után Sümeghy György, a Habitat for Humanity magyarországi igazgatója ismertetette a nagyközönséggel a jelenlegi hazai viszonyokat, valamint az általuk elképzelt szociális bérlakás-szektor fejlesztést.

A következő helyszín, a kolumbiai Medellín bemutatkozása

A következő 7. World Urban Forumot a kolumbiai Medellínben tartják majd meg 2014-ben.

A cikk fotóit a szerző készítette.

építészet, városfejlesztés, urbanisztika, nápoly, varga júlia, epiteszet, world urban forum Icon_print

A 6. World Urban Forum helyszíne, a nápolyi Mostra d'Oltramare

Modell Nápoly legújabb beruházásairól a 6. World Urban Forumon

6. World Urban Forum: Figyelemfelhívó kiállítás a tiszta ivóvíz hiányáról a harmadik világban

Marokkó pavilonja a 6. World Urban Forumon

Svédország pavilonja a 6. World Urban Forumon

Budapesti fényképek a 6. World Urban Forum kísérő kiállításán

Az ENSZ-Habitat-díj kitüntetettjei a 6. World Urban Forumon

A következő helyszín, a kolumbiai Medellín bemutatkozása a 6. World Urban Forumon

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317