Logomain

Az építész otthona: Goldfinger-múzeum Londonban

By Kovács Dániel 2012. szeptember 12. 10:08

szerk at hg dot hu

57019.gallery

A Willow Road 2 utcai homlokzata (Goldfinger Ernő, 1937)

57024.gallery

A Willow Road 1-3 udvari homlokzata (Goldfinger Ernő, 1937)

47345.gallery

Ajtókilincs, villanykapcsolók és a falba épített óra a Willow Road 2. számú lakásának nappalijában

132499.gallery

A természetes fény maximalizálására tervezett ablak részlete a Willow Road 2. ebédlőjében

78558.gallery

A dolgozóból a nappali felé nézve, Willow Road 2.

47344.gallery

Forgófiókok a Goldfinger Ernő tervezte dolgozóasztalban, Willow Road 2.

132497.gallery

A Goldfinger Ernő tervezte könyvespolc a Willow Road 2. második emeletén

49024.gallery

A lépcsőház felső szintje a Willow Road 2. alatt (készült 1939-ben)

London egyik első modern lakóháza a Willow Roadon ma eredeti állapotában, múzeumként működik. Mi is megnéztük.

Goldfinger Ernő 1931-ben alapított családot Párizsban, és feleségével, a festőnek tanuló Ursula Blackwellel hamarosan Londonba költöztek. A csendes Hampsteadben, a Willow Road 1-3. szám alatt építette fel korai főművét, egy háromlakásos társasházat, amelynek középső, legnagyobb lakásába ők maguk költöztek be. A leszármazottaknak köszönhetően ez ma eredeti berendezésével együtt múzeumként működik, a National Trust kezelésében. London nem épp a két világháború közötti modern építészetéről híres, és a kevés minőségi emlék között alig akad látogatható; a magyar vonatkozások mellett már csak ezért is megéri a hampsteadi látogatás.

A Willow Road 2 utcai homlokzata (Goldfinger Ernő, 1937). Kép ©National Trust Images/Dennis Gilbert 

Még mielőtt belépnénk a múzeumba, olvassuk el az épület leírását olyasvalakitől, aki még eredeti funkciójában látta. Major Máté 1973-ban kiadott, Goldfinger Ernőről szóló könyvéhez az építész összes britanniai munkáját végiglátogatta, a Willow Roadon pedig magával az építésszel és családjával is találkozott. „Az utca felől közvetlenül a második szintre lehet belépni, egy oszlopokkal tagolt, fedett tornácról, a lakáshoz tartozó két garázs között.” – írja Major. „A hallból csigalépcső vezet az emeletekre. E lépcső hengere mögött a kertre nyílik a konyha-kamra és a két háztartási alkalmazott szobája. Ezek előteréből még egy, nagyon kis átmérőjű csigalépcső indul, csak lefelé, a legalsó szintre, egy kerti helyiségbe (...).” 

„Az első emeleten az utcára az étkező, a műterem, az udvarra a nappali és a dolgozószoba kapott helyet. A lépcső pihenőjébe iktatott néhány lépcsőfok a kisméretű szinteltolódások szellemes érvényesítési lehetőségét, a téralakítás változatosságát biztosítja. A lépcsőn továbbhaladva, az utolsó emeleten az utca felé a szülők hálószobája és egy vendégszoba található, míg a teljes udvari oldalt a három gyerek szobája foglalja el. Két fürdőszoba és WC egészíti ki e szint helyiségsorát. (A szülők fürdője és WC-je teljesen elkülönített.) Ez az épület középső lakásának elrendezése - eredetileg (a másik kettőé hasonló, csak kisebb, kevesebb helyiséggel). Időközben felnőttek a gyerekek, hálószobájukat három részre kellett tagolni. Majd kettő közülük elköltözött, de az otthonmaradt harmadik is megnősült, és ezért neki a ház alsó részét kellett lakássá alakítani.”

A Willow Road 1-3 udvari homlokzata (Goldfinger Ernő, 1937). Kép ©National Trust Images/Dennis Gilbert 

Ajtókilincs, villanykapcsolók és a falba épített óra a Willow Road 2. számú lakásának nappalijában. Kép ©National Trust Images/Dennis Gilbert 

Ez volt tehát a helyzet a hetvenes évek végén. Goldfinger Ernő 1987-ben hunyt el; a Willow Road 2. számú lakása 1995-ben az első modernista épületként került a National Trust gondozásába, ami önmagában is vitát kavart. Ma belépőjeggyel látogatható; minden szinten teremőrök vigyáznak az eredeti formájában megőrzött enteriőrökre. Mivel egy lakásról beszélünk, a múzeumi plusz funkciók kissé szűkösen férnek el: a fogadópult a bejárat mögött, egy előtérbe szorult be, a filmvetítés pedig az egyik garázsban kapott helyet. A helyszínen néhány olyan érdekességet is megfigyelhetünk, amelyet Major Máté fenti leírásában nem részletez. Az épület vasbetonszerkezetű, ez tágas és flexibilis terek kialakítására adott lehetőséget. A homlokzaton az első emelet hatalmas, egybefüggő ablaksora utal erre; a vöröstéglás burkolat egyébként kifejezetten visszafogott külsőt kölcsönöz a háznak. Goldfinger szerette ezt az anyagot, és ez kétségtelenül hozzájárult ahhoz, hogy épületei elfogadhatóbbá váljanak a brit közönség számára. 

A természetes fény maximalizálására tervezett ablak részlete a Willow Road 2. ebédlőjében. Kép ©National Trust Images/Dennis Gilbert 

A dolgozóból a nappali felé nézve, Willow Road 2. Kép ©National Trust Images/Dennis Gilbert 

Forgófiókok a Goldfinger Ernő tervezte dolgozóasztalban, Willow Road 2. Kép ©National Trust Images/Dennis Gilbert 

Felépülte után a ház gyorsan a londoni társasági élet egyik közismert színtere lett; a múzeum dolgozói szívesen mesélnek részletekbe menően az itt rendezett estélyekről, összejövetelekről. Goldfinger kapcsolatait nem csak az mutatja, hogy a felső szinteket összekötő, spirális lépcső szerkezetét a kor egyik legismertebb dán mérnöke, Ove Arup tervezte, hanem a lakásban ma is meglévő, válogatott képzőművészeti kollekció is, többek közt Max Ernst, Henry Moore és Bridget Riley munkáival. Különösen érdekesek a berendezésnek azok a részletei, amelyeket az építész maga tervezett: a mozgatható válaszfalak, a beépített konyha és lakószoba-elemek, a maximális benapozást biztosító ablaksor, vagy az ülőbútorok. A magyar látogatónak plusz élményt jelenthet elböngészni Goldfinger Ernő személyes könyvtárában, amelyben számos magyar könyv sorakozik, például Victor Vasarely vagy Tihanyi Lajos művészetéről.

A Goldfinger Ernő tervezte könyvespolc a Willow Road 2. második emeletén. Kép ©National Trust Images/Dennis Gilbert 

A lépcsőház felső szintje a Willow Road 2. alatt (készült 1939-ben). Kép ©National Trust Images/Dennis Gilbert 

A múzeum munkatársaitól a helyszínen számos, a család életére vonatkozó érdekességről értesülhetünk. Például arról, hogy Goldfinger hosszú életű, csaknem százéves kort megélő édesanyja utolsó éveire beköltözött a Willow Road 2 felső szintjére, a hajdani gyerekszoba helyére, magával hozva a család régi, barokk és biedermeier bútorait is.

Goldfinger-ház, 2 Willow Road, London 

National Trust honlapja a Willow Road 2 információival

Cím: 2 Willow Road, Hampstead, NW3 1TH

Az épület általában 11-17h között látogatható; 11-14h között vezetett sétákon, 15-17h között önállóan. Az aktuális nyitvatartásért érdemes megnézni a National Trust honlapját.

építészet, múzeum, nagy-britannia, goldfinger ernő, brit építészet, national trust, epiteszet, muzeum Icon_print

A Willow Road 2 utcai homlokzata (Goldfinger Ernő, 1937)

A Willow Road 1-3 udvari homlokzata (Goldfinger Ernő, 1937)

Ajtókilincs, villanykapcsolók és a falba épített óra a Willow Road 2. számú lakásának nappalijában

A természetes fény maximalizálására tervezett ablak részlete a Willow Road 2. ebédlőjében

A dolgozóból a nappali felé nézve, Willow Road 2.

Forgófiókok a Goldfinger Ernő tervezte dolgozóasztalban, Willow Road 2.

A Goldfinger Ernő tervezte könyvespolc a Willow Road 2. második emeletén

A lépcsőház felső szintje a Willow Road 2. alatt (készült 1939-ben)

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317